Afbeelding
Foto:

Fidget spinning – de nieuwste rage!

Het is de nieuwste rage: fidget spinning, ook wel finger spinning genoemd. In de laatste zes maanden zijn wereldwijd maar liefst 200 miljoen fidget spinners verkocht. Een fidget spinner is een hebbedingetje dat bestaat uit een draaischijf met een kogellager in het midden. De kogellager is meestal afgedekt met een dopje, zodat de spinner tussen duim en wijsvinger vastgehouden kan worden. Het apparaatje begint te draaien zodra er een tik tegenaan gegeven wordt. De bekendste spinners hebben drie wieken, maar er zijn allerlei verschillende vormen.

Door: Lucas van As

De enorme populariteit van de fidget spinners was aanleiding voor Peter Murray uit Australië een boek te schrijven: De kunst van fidget spinning. Het boek geeft uitleg over de diverse soorten spinners en welke trucs je er mee uit kunt halen, het geeft ook een beetje achtergrond informatie over de fidget spinners. Het boek is samengesteld door Peter Murray en Lorri Lynn. Peter Murray wilde graag het boek wereldwijd uitbrengen, vanwege het grote internationale netwerk kwam hij uit bij Image Books, onderdeel van ImageGroup Holland. Om meer te weten te komen over hoe dit tot stand gekomen is, sprak ik met Pierre van Tinteren, chief executive officer (CEO) van ImageGroup Holland én inwoner van Son en Breugel.

ImageGroup Holland is gevestigd in een mooi pand op een industrieterrein in Veghel. Bij binnenkomst proefde ik een sfeer van creativiteit. Hier worden ideeën geboren en uitgevoerd! In boekenrekken en displays zijn de vele en diverse producten van het bedrijf uitgestald, dat niet alleen boeken uitgeeft maar ook agenda's en andere schoolbenodigdheden. Onder andere!

Image Books wilde sowieso graag een boek uitbrengen over fidget spinning, vertelt Pierre. Normaal gesproken kost het zo'n acht tot twaalf weken om een boek te ontwikkelen. Ongeveer twee weken geleden kwam de vraag van Peter Murray om het boek in de rest van de wereld (buiten Australië) uit te geven, het verzoek kwam op het goede moment! Hypes zoals de fidget spinner duren een bepaalde periode, al is van te voren niet te zeggen hoe lang een bepaalde hype zal duren. Het is dan ook belangrijk als eerste een boek over fidget spinning uit te brengen, dat is dus gelukt! Vrijdag 9 juni zijn de boeken ontvangen van de drukker, vanaf maandag 12 juni liggen ze bij de boekhandel.

Zoals in het boek te lezen is, is het niet geheel duidelijk wie precies de uitvinder van de fidget spinner is. In 1993 ontwikkelde Catherine Hettinger een 'draaispeeltje', wat bedoeld was om rusteloze kinderen te helpen zich te ontspannen. In 1997 nam ze een patent op haar vinding, dat in 2005 verliep zonder dat ze iets verkocht had.
In 2014 bedacht Scott McKoskey zijn eigen metalen spinner, die meer op de fidget spinner van nu lijkt dan de vinding van Catherine Hettinger.
Dankzij de inspanning van beide uitvinders en andere mensen is het nu wel een succes geworden.

'Nederland is voorloper in deze rage', zegt Pierre. Het is een trend dat ergens in de wereld iets wordt bedacht dat vervolgens over de hele wereld verspreid en populair wordt. De wereld is echt klein geworden! Als steeds meer aanbieders het populaire product aan gaan bieden, raakt de markt snel verzadigd en zijn mensen uitgekeken op het product. Daarom is het belangrijk als eerste het boek op de markt te brengen, dan maak je nog een kans. Pierre en ImageGroup Holland zijn erg trots dat het hen gelukt is.

Image Books gaat ook nog een encyclopedie uitbrengen, naar verwachting zal deze volgende week klaar zijn. In de encyclopedie staan records e.d. die fidget spinners behaald hebben, een soort Guinness Book of Records op het gebied van fidget spinning.

Als u meer wil weten over fidget spinning, welke trucs je kunt proberen etc. kijk dan vanaf 12 juni in de boekhandel.

In samenwerking met Image Books en DeMooiSonenBreugelKrant maakt u kans om een exemplaar van dit boek te winnen. Zie hiervoor onze lezersactie in deze krant.


Afbeelding