Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Herindeling Sonse markt

De gemeente Son en Breugel is naarstig op zoek naar parkeerplaatsen. Een van de maatregelen die de gemeente wil nemen, is het opnieuw inrichten van de weekmarkt die elke donderdagmiddag gehouden wordt op het Raadhuisplein. De grote bakken die her en der op het plein staan worden verwijderd en de markt schuift een stuk op, zodat de 25 parkeerplaatsen langs het plein ook donderdagmiddag beschikbaar zijn.

Door: Lucas van As

Het is nog niet officieel bekend gemaakt hoe de indeling zal worden, volgens wethouder Robert Visser is er nog geen indeling gemaakt. Desondanks leek het DeMooiSonenBreugelKrant een goed idee om te inventariseren wat de mening van de marktkooplui is over deze ontwikkelingen.

Grote zorgen
Een wandeling over het plein en een gesprek met diverse betrokkenen leert dat de meningen over de nieuwe indeling van de markt verdeeld zijn. Sommige marktkooplui zijn enthousiast, sommigen zijn faliekant tegen of hebben grote zorgen.

Hoewel er officieel niets bekend is en er geen schets van de nieuwe indeling zou zijn, is er wel een bijeenkomst met de marktkooplui geweest waarbij in ieder geval een schets aan de marktkooplui voorgelegd werd. In deze schets zouden de kramen in twee rijen ingedeeld worden, in de binnenste rij komen kramen met etenswaren zoals groentekramen. De overige kramen komen in de buitenste rij, waarbij de kramen met de voorkant naar de omringende winkels gericht zouden zijn. Volgens de tekening zou er niet veel ruimte zijn tussen de kramen en de bomen aan de ene zijde en de stoep aan de andere zijde.

Sommige marktkooplui, die in de buitenste rij terecht zouden komen, verwachten veel minder toeloop. Zij verwachten dat mensen wel langs de kramen aan de binnenste rij lopen, maar niet de moeite zullen nemen ook langs de buitenste rij te lopen.

De nodige irritatie
Een gegeven dat voor de nodige irritatie zorgde, althans bij sommige marktkooplui, is dat de gemeente niet van tevoren geïnventariseerd of geïnformeerd heeft. Pas een half uur voor de bijeenkomst zijn de marktkooplui op de hoogte gesteld dát er een bijeenkomst was, op de bijeenkomst vernamen zij wat een mogelijke indeling zou kunnen worden.

In het plan dat op de bijeenkomst is voorgelegd, zouden de vrachtwagens en bestelbussen die de marktkooplui gebruiken om hun koopwaar te vervoeren, geweerd worden. In de huidige situatie staan de wagens vaak achter de kramen. Het zou dan de bedoeling zijn dat de wagens bij het kanaal geparkeerd zouden worden, nadat de marktkooplui eerst hun waren in hun kraam uitgestald hebben.

Voor de een levert dat meer problemen op dan voor de ander. Sommige marktkooplui zijn zelfstandige, en moeten dus hun koopwaar onbeheerd achterlaten als ze hun wagen bij het kanaal parkeren. Bovendien bewaren zij hun voorraad in de wagen, en moeten deze dus dichtbij hebben.

Andere kooplui hoeven niet apart een kraam op te (laten) bouwen, hun wagen is al de kraam. Voor hen geldt deze beperking sowieso niet. Ook mogen kramen met koelwagens voor bederfelijke waren deze wel achter of naast hun kraam plaatsen.

Een marktkoopman verwoordde het zo: het is alsof ze de stoel waar je op zit, weghalen en tegen je zeggen dat je moet blijven staan tot je 65 bent. Dat lijkt inderdaad lastig!

Tweedeling
Zoals al vermeld, niet iedereen heeft moeite met de nieuwe indeling. Er lijkt wel een tweedeling te zijn tussen kramen met een gunstige plek en kramen met een ongunstige plek, tussen marktkooplui die zelfstandig werken en marktkooplui die met personeel werken en onderdeel uitmaken van een groter bedrijf die op meerdere markten tegelijkertijd staan. Marktkooplui met een ongunstige plek en/of die geen collega's of medewerkers hebben zijn niet echt te spreken over de indeling die zij gezien hebben. Marktkooplui die wel een gunstige plek hebben en/of er niet alleen voor staan zijn wel positief.

Het is de vraag wat voor effect dit zal hebben voor de markt. Een aantal marktkooplui gaf aan mogelijk te stoppen, of niet meer op de markt in Son te gaan staan, als deze indeling door zou gaan. Of er dan andere kramen voor in de plaats komen is maar zeer de vraag, volgens deze marktkooplui. Er lopen volgens hen niet zoveel mensen warm om op de markt te gaan staan.

Dit zou er toe kunnen leiden dat vanaf september, als de nieuwe indeling van kracht zou moeten zijn, er minder kramen op de markt zullen staan.

Er zal nog een overlegronde volgen, al is niet bekend wanneer dat het geval zal zijn. Als de nieuwe indeling in september al van kracht moet zijn, lijkt enige haast geboden. We zullen zien wat de toekomst brengt!


Afbeelding