Eerste editie 'Is het kunst of is het kitsch' massaal bezocht

Op Tweede Pinksterdag vond de eerste editie van het evenement 'Is het kunst of is het kitsch' plaats bij Kloosterhotel La Sonnerie in Son & Breugel. Bezoekers waren tussen 11.00 uur en 17.00 uur welkom om o.a. schilderijen, tekeningen, zilver, porselein en kleine antiquiteiten te laten beoordelen op waarde, herkomst en originaliteit en kwamen dan ook in grote getalen opdagen.

De taxaties werden uitgevoerd door drie taxateurs van Kunsthandel Art Dumay – Foederer uit Nuenen die al jaren zijn gespecialiseerd in dergelijke taxatie evenementen op locatie. Al ruim een halfuur voor aanvang melden de eerste bezoekers zich. Tassen vol schilderijen en andere snuisterijen werden aangemeld tot aan de laatste minuut. Aan het einde van de dag stond het bezoekersaantal op ruim 250 gasten.

'Platte kunst'
Bijzondere items werden onder andere ontdekt aan de tafel van taxateur Paul Dumay, tevens eigenaar van Kunsthandel Art Dumay. Hij kreeg een uniek olieverfschilderij onder ogen met eenden aan de waterkant van de kunstenaar A.M. Gorter. Een soortgelijke voorstelling kwam ook voorbij van de kunstenaar M.A. Koekoek. Tevens werd er een zeer fraaie aquarel van de 19e-eeuwse kunstschilder Jan van Os ingebracht en een groot olieverfschilderij met de voorstelling van een
winterlandschap van de kunstenaar Pieter Kluyver. Andere soortgelijke voorstelling van deze laatste kunstenaar werden bij veilinghuis Christie's geveild voor ruim € 30.000,-.

Varia
Ook de andere twee taxateurs kregen fraaie items onder ogen. Het was druk, maar er was bovenal ook veel diversiteit. Zo werden er bijzondere sieraden getoond, een brons paard van de kunstenaar Arthur Spronken en passeerde zelf een marmeren gebeeldhouwde fontein uit de vroeg 19e- eeuw de revue. Het meeste opvallend was een 19e-eeuwse bijbel met een paar 18e-eeuwse, uiterst zeldzame, massief gouden boeksloten. Deze werden gemaakt in Amsterdam, anno 1774, en van absolute topkwaliteit!
Kortom: een taxatie-dag met vele bezoekers en meer kunst dan kitsch. Door dit enorme succes hebben La Sonnerie en Art Dumay dan ook besloten om dit evenement te herhalen op zondag 15 oktober 2017.