Afbeelding
Foto:

Lezerspodium

Zijn wij er ECHT "ingetuind" ?

De beoogde toekomstige gebruikers van de MFA zouden die indruk zomaar kunnen krijgen.
Sinds een paar weken staan in de lokale bladen verontwaardigde reacties over de omvang en het uiterlijk van de nieuw te bouwen MFA. Uit de context zouden we moeten constateren dat het gaat om een ruime meerderheid van onze 16.000 inwoners. Misschien moeten we ons als toekomstige gebruikers dan toch wel achter onze oren krabben. Of toch niet ?

Het begin.
De gemeenteraad heeft besloten dat een nieuw gebouw gewenst is waarin verschillende "takken van sport" binnen onze gemeente kunnen worden samengebracht. Deels om inadequate gebouwen te gaan hergebruiken of locaties vrij te maken, waar nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Met name bepalend bij die keuze is de wens om elkaars diensten zoveel mogelijk te versterken en de inwoners op een laagdrempelige manier een ruime keuze te bieden aan sociale en culturele activiteiten.

Het proces.
Als startschot zijn een groot aantal –zo niet alle- verenigingen in ons dorp uitgenodigd om de eerste aanzetten te vernemen en zich uit te spreken of zij zouden willen/ kunnen participeren in een nieuw gebouw. Als uitvloeisel van deze avonden zijn een aantal partijen overgebleven die graag verder wilden praten over de mogelijkheden binnen de nieuwe MFA. Partijen die op enigerlei wijze vanuit de gemeente jaarlijks -in welke vorm dan ook- al subsidie ontvangen.
Het vervolgtraject bestond uit een groot aantal sessies van die partijen –waaronder Radio S&B- met Architectenbureau RAU. In steeds een onderling open en constructieve sfeer zijn die partijen in de gelegenheid gesteld om hun eisen/ wensen en ideeën binnen de MFA op tafel te leggen.

De wensen.
Alle instellingen die met Zorg & Welzijn te maken hebben (CMD, LEV groep, Zuidzorg etc.) wilden in elkaars nabijheid worden gehuisvest, maar natuurlijk wel met inachtneming van de gewenste privacy voor hun cliënten. De bibliotheek was aanvankelijk in 2-en gesplitst, maar in goed overleg is daarvoor een nieuwe plek binnen het gebouw gevonden, prominent aan de pleinzijde. Steeds weer werden door RAU deze wensen –soms zelfs tijdens de besprekingen- vertaald in andere indelingen. Op initiatief van de toekomstige gebruikers is ook het centrale plein in zijn huidige vorm tot stand gekomen, waardoor volop ruimte wordt geboden aan gezamenlijke activiteiten, maar ook exposities, kleinschalige horeca en andere spontane initiatieven vanuit de gebruikers en/of de inwoners van ons dorp. Het Vestzaktheater wilde beschikken over een ruime, moderne (opdeelbare) theaterzaal met adequate opslagruimten binnen handbereik. Een ruimte waarin ook Harmonie PHEV haar opvoeringen kan geven en het (jeugd-)muziekonderwijs "om de hoek" zit.

Ruimte en transparantie.
De vertaling van al die wensen en ideeën heeft uiteindelijk geleid tot het huidige ontwerp met zijn –door de gebruikers gewenste- ruimtebeslag.
Gedurende het traject opperde Architectenbureau RAU om het gebouw meer open en transparant te laten ogen. Zij kwamen met de optie om in alle zijden van het gebouw meer glas aan te brengen zodat grote stenen gevels zoveel mogelijk worden vermeden en het gebouw een veel meer toegankelijk karakter zou gaan krijgen.
Ook de overbuurman Bert-Jan Leermakers weet dat grote glaspartijen veel meer uitnodigen tot een publieksvriendelijke uitstraling. Niet voor niets heeft hij in zijn totale gevelbeeld van ca. 30 m. lengte zoveel glas laten aanbrengen. De hoeveelheid glas in de voorgevel van de MFA (50 m' lang.) kan daarmee de "concurrentie" met de overbuurman toch best aan ?

Er "ingetuind" ??
Gezien het hele proces dat uiteindelijk heeft geleid tot het ontwerp dat nu voorligt, kunnen we zeker niet stellen dat we er als potentiële toekomstige gebruikers zijn "ingetuind".
Door de belangen van de werksituatie van het personeel en vrijwilligers van de betrokken partijen en de serviceverlening aan al die toekomstige gebruikers (lees: onze inwoners) goed in het oog te houden, is in onderling langdurig, positief en constructief overleg het huidige concept tot stand gekomen. Bovendien is al het betreffende cijfermateriaal via de website van de gemeente beschikbaar, waardoor speculaties over bouw- en exploitatiekosten kunnen worden ontzenuwd.

Door de nu ontstane commotie lijkt het er op dat al die betrokken potentiële gebruikers vanuit een deel van onze inwoners een "gele", misschien zelfs wel "rode" kaart krijgen voorgehouden.
Deze houding doet geen recht aan de inspanningen die alle betrokken partijen in de afgelopen periode hebben geleverd. Samen zijn we uiteindelijk gekomen tot de huidige maat en vorm, een open en klantvriendelijk gebouw voor iedereen die er straks gebruik van maakt.

Namens Radio S&B, een van de beoogde MFA-gebruikers.

Mario Smulders en Han Muller


Afbeelding