(vlnr) Marcel Vermunt, Jan van Beers, Tiny Knaap, Ben Rutten, Bart Wolfs op de foto ontbreken Tonny Konings, Inge van Vuuren en Cor Sierag
(vlnr) Marcel Vermunt, Jan van Beers, Tiny Knaap, Ben Rutten, Bart Wolfs op de foto ontbreken Tonny Konings, Inge van Vuuren en Cor Sierag Foto: Wil Feijen

'Kinderspelen' géén kinderspel!

Het is zeker niet in de laatste plaats gezellig, de tekenclub in het HOi-huis. Het is ook een plek voor wie van tekenen houdt en zijn of haar creativiteit uit wil leven. Elke donderdagmiddag komen ze bij elkaar, van 13.30 uur tot ongeveer 16.00 uur. Iedere week werken ze aan een ander project, waaronder dus 'Kinderspelen' van Pieter Bruegel de Oudere. Dat was de aanleiding van mijn bezoek.

Door Lucas van As

De tekenclub wilde het graag laten zien, niet alleen aan de Mooi Son en Breugelkrant, eigenlijk aan iedereen! Het originele schilderij is in 1560 gemaakt en laat een groot aantal spelletjes en andere vormen van vermaak zien. De diverse taferelen zijn nagetekend door de leden van de club, de achtergrond is gemaakt door Bart Wolfs, die ook de tekeningen van de overige leden in de tekening plaatste. Vorig jaar had de club iets soortgelijks gedaan, in het kader van het Jeroen Bosch-jaar was een schilderij van deze schilder als voorbeeld genomen. Dit jaar viel de keuze dus op Pieter Bruegel (de Oudere), naar aanleiding van de Pieter Bruegel-spelen.

Pieter Bruegel tekende veel taferelen, o.a. 'De boerenbruiloft'. De vele spelletjes afgebeeld in 'Kinderspelen' lenen zich er goed voor over verschillende tekenaars verdeeld te worden. Verdere inspiratie werd opgedaan in het boek 'Hééé joh, kom je buiten spelen, de spelregels bij 'Kinderspelen' van Pieter Bruegel de Oudere'. In dit boek staan de spelletjes beschreven die op het schilderij te zien zijn. De tekenaars konden extra inspiratie of benodigde details uit het boek halen.

De tekenclub is een sociaal gebeuren, het schept een band tussen de deelnemers. Naast 'deeltekeningen' zoals bij het natekenen van het schilderij van Pieter Bruegel of Jeroen Bosch, worden bijvoorbeeld ook alledaagse objecten zoals een stoel of een verzameling schoenen nagetekend. Er is veel variatie qua onderwerpen, van hunebedden tot gletsjers. Ieder tekent op zijn of haar eigen manier, ieder heeft zijn eigen aanpak. Ze leren veel door naar elkaar te kijken, hoe anderen hetzelfde onderwerp tekenen. Natuurlijk wordt er thuis ook veel getekend, dan kan iedereen tekenen wat ze willen. Het leuke van de tekenclub is om sámen te tekenen, en van elkaar te kunnen leren.

In het HOi-huis zitten ook vele andere activiteiten, het voordeel is dat er altijd wel iemand is die kan helpen als iemand bijvoorbeeld hulp nodig heeft zijn airco te repareren.

De koffiepauzes zijn ook erg gezellig. 'Geef ons een onderwerp, daar praten we uren over!' zeggen de tekenaars. Soms vinden er diepzinnige gesprekken plaats, er wordt ook veel gelachen. Privézaken worden ook wel besproken, als iemand daar behoefte aan heeft. Of welke tandarts je beter niet kunt hebben.

De tekening is goed gelukt, het was leuk om samen aan het project te werken. De tekenclub is tevreden over het resultaat! Het origineel is anders, de reproductie oogt kleurrijker. Ook zijn er elementen, zoals een Amsterdams urinoir toegevoegd. Het misstaat niet, per slot van rekening moeten de kunstenaars hun creativiteit uit kunnen leven!

Momenteel bestaat de tekenclub uit acht personen. Het ideale aantal voor de club is tussen de zes en de tien personen, er is dus nog ruimte mocht u belangstelling hebben! De lat ligt hoog bij de tekenclub, maar laat u niet afschrikken! De gekozen onderwerpen zijn vaak een uitdaging voor de gevorderde tekenaar, het is ook leuk en leerzaam voor een beginner. En zoals al gezegd, iedereen kan van elkaar leren!


Afbeelding