Afbeelding
Foto:

Manegekampioenen 2017 bekend

Maar liefst 154 combinaties verschenen gisteren in de ring om te strijden voor de titel manegekampioen 2017 tijdens de manegekampioenschappen van Manege Sonniushof. De dag begon al vroeg met de voorbereidingen voor de dressuur rubrieken, om 07.00 uur waren de eerste deelnemers al op de manege aanwezig om hun paarden en pony's klaar te maken voor de wedstrijd.

Om 09.00 uur gingen de eerste combinaties van start in een van de 3 dressuurringen op het terrein achter de manege. Helaas begon de dag wat druilerig en een aantal deelnemers moest de proef rijden in een flinke regenbui, maar dat mocht de pret en de prestaties niet drukken. De jury's, die normaal gesproken ruiters door heel Nederland jureren, waren enthousiast over het niveau en de gereden proeven. Bij de rubriek manegepony's klasse B lagen de scores erg dicht bij elkaar. Uiteindelijk wonnen Maud van den Akker en Foods, die van jury Karin Gevers maar liefst 203,5 punten kregen. Bij de rubriek manegepaarden klasse B tot en met M1 won Claudia Schonewille op Winnetou. Zij reed een L1 proef en kwamen tot een nette score van 204,5 punten. Bij de eigen pony's wist Frederique Hermans met Lotus te winnen met 206,5 punten en de daaropvolgende rubriek eigen paarden werd met grote afstand gewonnen door Danique Raaijmakers en Wilona Bell. Jury Anja van de Schoot waardeerde haar proef met 218 punten en vond dat ze de volgende keer mocht promoveren naar een hogere klasse. De jongste ruitertjes reden een Bixie-proef, waarbij geen klassement opgemaakt wordt, maar de ruiters worden voorbereid op de wedstrijden. De jury heeft verschillende ruiters geadviseerd de volgende keer mee te doen met de wedstrijd in plaats van de Bixie proef, omdat ze zeer nette proeven reden.

Eigen paarden en pony's
Tijdens het ombouwen van de dressuurringen naar de springparcoursen klaarde het weer gelukkig op. De regenbui had de bodem echter net wat te nat gemaakt, waardoor parcoursbouwer Bert van Diest besloot de hindernissen niet te hoog te bouwen en de lijnen net wat makkelijker neer te zetten. Door deze beslissing kon er door iedereen goed worden gesprongen en de bodem droogde snel op gedurende de wedstrijd. De eigen paarden en pony's mochten als eerste strijden tijdens het springen. Hier wist Debbie Kusters met Shakira twee keer een foutloos parcours af te leggen met een zeer snelle tijd van 37,50 seconden in de barrage, bijna 5 seconden sneller dan de nummer 2, Michelle Das met Bighoss van de Ponderosa. Bij de rubriek manegepaarden lagen de tijden wat dichter bij elkaar. Hier won Esly Franken met Rossi S de barrage in een tijd van 44, 32 seconden en zonder strafpunten. In de afsluitende rubriek van de manegepony's was Contiki S duidelijk in vorm, door zowel een eerste plaats te behalen met Meike van Rooij (41,59 seconden) als een twee plaats met Marieke van Diessen (47,00 seconden). Op het tweede springterrein reden de Bixie combinaties een aangepast springparcours. Ook in deze rubriek hebben verschillende ruiters het advies gekregen de volgende wedstrijd mee te doen met de rubrieken die voor de prijzen strijden.

Mooie wisselbeker
Na het afbouwen van het springparcours volgde de prijsuitreiking. Bij alle deelnemers was de spanning van de gezichten af te lezen. Er waren 4 overall kampioenen die hebben gereden in zowel het springen als de dressuur en daarnaast kon de beste combinatie van de dag een mooie wisselbeker in ontvangst nemen. Bij de eigen pony's mag Debbie Kusters met Shakira zich overall kampioen 2017 noemen door een 2e plaats bij de dressuur en een eerste plaats bij het springen. De overall kampioen eigen paarden is Michelle Das met Bighoss van de Ponderosa met twee keer een 2e plaats. Juliette van Kempen is met Walonso S overall kampioen manegepaarden met een 6e plaats in de dressuur en een 2e plaats bij het springen en Meike van Diessen is een jaar lang overall kampioen manegepony's met Pyrra, met een 2e plaats bij de dressuur en een 4e plaats bij het springen. De beste combinatie van de dag en winnares van de wisselbeker werd Debbie Kusters met Shakira. Met de uitreiking van deze prijzen in een stralende zon kwam er rond 19.00 uur een einde aan deze zeer geslaagde dag.

Uitslagen:
Wisselbeker Django Design Bokaal
Debbie kusters, Shakira
Overall kampioen eigen paarden
Michelle Das, Bighoss van de Ponderosa
Overall kampioen eigen pony's
Debbie Kusters, Shakira
Overall kampioen manegepaarden
Juliette Kempen, Walonso S
Overall kampioen manegepony's
Meike van Diessen, Pyrra
Dressuur manegepony's
1 Maud van den Akker, Foods, 203,5
2 Meike van Diessen, Pyrra, 201,5
3 Iris Wittens, Summy, 200,5
4 Britt Kuperus, Ivo S, 199
Dressuur manegepaarden
1 Claudia Schonewille, Winnetou, 204,5
2 Jeske van der Heijden, Unicum S, 203
3 Lotte Rieff, Zylkevera, 201
4 Ilse van Kollenburg, Werida, 199,5
5 Debbie Millenaar, Werida, 198,5
6 Juliette Kempen, Walonso S, 198
7 Daphne Marinus, Werida, 197
Dressuur eigen pony's
1 Frederique Hermans, Lotus, 206,5
2 Debbie Kusters, Shakira, 205,5
3 Pleun van der Heijden, Haribo S, 199,5
Dressuur eigen paarden
1 Danique Raaijmakers, Wilona Bell, 218
2 Michelle Das, Bighoss van de Ponderosa, 201
3 Evelien Borm, Ulana van de Bosrand, 195,5
4 Floor van der Hagen, Femme du Monde S, 194,5
Springen eigen pony's en paarden
1 Debbie Kusters, Shakira, 37,50/0
2 Michelle Das, Bighoss van de Ponderosa, 42,44/0
3 Janneke Peeters, Mitch, 43,50/0
Springen manegepaarden
1 Esly Franken, Rossi S, 44,32/0
2 Juliette Kempen, Walonso S, 44,56/0
3 Jannine van den Akker, Walonso S, 50,50/0
4 Renske van Steensel, Hilaria S, 64,34/4
Springen manegepony's
1 Meike van Rooij, Contiki S, 41,59/0
2 Marieke van Diessen, Contiki S, 47,00/0
3 Amber Migchels, Idool S, 52,25/0
4 Meike van Diessen, Pyrra, 71,13/4
5 Aimee Cuppen, Bart, 57,81/8