Afbeelding
Foto:

Actie van het college overvalt Bisdom en
Parochiebestuur

De gemeente Son en Breugel wil maar wat graag het hoofdstuk Petrus Banden Kerk sluiten, zo lijkt het. Want het bericht dat er overeenstemming zou zijn over de aankoop van de grond en de sloop van de huidige kerk lijkt wat voorbarig naar buiten te zijn gebracht.

Door: Adrie Neervoort

Bijna direct nadat het persbericht naar de media was gestuurd volgde een uur later de boodschap om het bericht niet te plaatsen.
Echter toen was het bericht al "wereldkundig"gemaakt en kon wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen namens het college het boetekleed aantrekken.
Een wat onhandige actie van het college die het bestuur van de Heilige Oda Parochie niet kon waarderen.
Zij noemde de situatie zelfs in het Eindhovens Dagblad "onwenselijk".
In het persbericht stonden volgens het college geen onwaarheden. Waarschijnlijk was nog niet iedereen die betrokken was bij de aankoop persoonlijk op de hoogte gebracht over het akkoord.
Waarschijnlijk heeft deze gang van zaken geen gevolgen voor de afhandeling.
De verwachting is dat de definitieve goedkeuring van bisdom en parochiebestuur een kwestie van dagen is.

Hieronder het persbericht:

Overeenstemming over aankoop kerklocatie
Het college van burgemeester en wethouders heeft met het parochiebestuur overeenstemming bereikt over de aankoop van de kerklocatie en over verkoop van gronden ten behoeve van de bouw van een nieuwe kerk. Het college vraagt nu aan de gemeenteraad via een investeringskrediet budget ter beschikking te stellen voor de aankoop met bijkomende kosten.
Overeenkomst
Na het besluit van de gemeenteraad op 9 februari 2017 dat de kerklocatie een rol speelt in de mogelijke ontwikkelingen van het centrum hebben uitgebreide onderhandelingen plaatsgevonden met het kerkbestuur. De onderhandelingen hebben geleid tot een overeenkomst waarin de afspraken zijn vastgelegd over de aankoop van de kerklocatie en de verkoop van gronden ten behoeve van een nieuw kerkgebouw. Afgesproken is met het parochiebestuur dat de koopsom van de gronden ten behoeve van een nieuwe kerk, verrekend kunnen worden met de door de gemeente te betalen koopsom voor de kerklocatie.
Randvoorwaarde voor alle ontwikkelingen
Met de aankoop van de kerklocatie wordt ruimte geboden aan alle ontwikkelingen op en rond het Kerkplein. Deze ontwikkelingen hebben betrekking op de MFA -in welke vorm en omvang dan ook -, het doortrekken van de Kerkstraat, de woningbouw op een gedeelte van de kerklocatie, de transformatie van het Vestzaktheater naar wonen en de nieuwe kerk achter de toren. In alle op hoofdlijnen vastgestelde ontwikkelingen is de verkrijging van het eigendom van de kerklocatie een belangrijke randvoorwaarde.
Consultatieronde MFA
Over het ontwerp van de MFA en de daaraan gekoppelde omgevingsvergunning en het bestemmingsplan is nog geen besluit genomen. Er vindt in de komende periode een consultatieronde over de dorpse maat, dorpse verschijningsvorm en architectuur van de MFA plaats. In de gemeenteraad is nadrukkelijk afgesproken dat in de consultatieronde niet de komst van de MFA, maar de massa en verschijningsvorm van het gebouw, ter discussie staan.
Om maximale vrijheid voor de ontwikkelingen en het huidige of een aangepast ontwerp van de MFA te houden is het gewenst voortgang te maken met het verwerven van de kerklocatie. Daarmee wordt de gevraagde bezinnings- en consultatieronde geen geweld aan gedaan. De aankoop van de kerk heeft geen directe relatie met de omvang en verschijningsvorm van de MFA, maar met de uitwerking van de complete plannen rond het Kerkplein.
Kosten
Voor de aankoop van de kerklocatie is een bedrag van € 1.133.000 afgesproken
(€ 1.000.000 inclusief belastingen en exclusief kosten koper voor de grond en € 133.000,- inclusief BTW wegens sloopkosten). De bijkomende kosten voor onder andere kadaster en notaris worden geraamd op ca € 5.600,-.
Wegens grondverkoop voor de bouw van een nieuwe kerk wordt een opbrengst van € 198.770,- inclusief belastingen verwacht.
Het is mogelijk dat, als gevolg van de diverse onderzoeken die moeten gaan plaatsvinden, aanvullende kosten gemaakt moeten worden. Deze eventuele aanvullende kosten zijn niet meegenomen in dit bedrag. De conclusies uit de reeds uitgevoerde onderzoeken geven vooralsnog geen aanleiding te veronderstellen dat hoge bijkomende kosten te verwachten zijn.


Honderden mensen helpen
met je luisterende oor

Sensoor locatie Eindhoven is hard op zoek naar nieuwe luisterhelden voor het vrijwilligersteam. Een luisterend oor verzacht pijn, geeft inzichten en kan zelfs levens redden. Ieder mens heeft wel eens zo'n begripvol luisterend oor nodig maar het lijkt een schaars goed te worden. Steeds meer mensen komen hiervoor terecht bij de vrijwilligers van de anonieme hulplijn Sensoor.

De vrijwilligers voeren dagelijks bijna 1.000 gesprekken met mensen die angstig zijn, het leven niet meer zien zitten, onzeker zijn of gewoon behoefte hebben aan contact. Alles wat er zich in een mensenleven voordoet, komt voorbij aan de telefoon, chat en mail. Ieder gesprek is dan ook anders. Vrijwilliger Dirk vertelt: ''Een gesprek gaat vaak over schijnbaar onbelangrijke zaken, als een praatje over de heg waarin ik de rol van buurman vervul. Soms met mensen die al dagen niemand hebben gesproken en gewoon even hun verhaal kwijt willen. Maar ik luister ook naar de worstelingen van het leven. Gezondheidsproblemen, gedoe met instanties, ruzie in de familie, kinderen die op het slechte pad zijn geraakt.''

Ben jij iemand die goed kan luisteren en heb je interesse in je medemens? Dan komt Sensoor graag met je in contact. Je wordt voor dit zinvolle werk goed getraind en begeleid door beroepskrachten. Je oefent gespreksvaardigheden, verdiept je in thema's die veel voorbij komen en je leert grenzen te stellen. Dirk: ''Soms reageren mensen hun boosheid en machteloosheid op jou af. Het is dan de uitdaging om toch in contact met ze te komen terwijl je je eigen grenzen bewaakt.'' Kortom, het is vrijwilligerswerk waar je een wijzer mens van wordt.

Je luisterdiensten kun je flexibel inplannen en thuiswerken is mogelijk. Hoewel je alleen je dienst doet, train je met een enthousiast vrijwilligersteam en krijg je persoonlijke begeleiding. Aanmelden kan via www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk.

Sensoor
Sensoor, opgericht in 1958, is 24/7 bereikbaar voor een anoniem gesprek per telefoon, chat en mail. Met dank aan ruim 1000 vrijwilligers uit het hele land die worden getraind en begeleid vanaf 25 locaties, waaronder in Eindhoven.