Afbeelding
Foto:

Nieuwe uitstraling met entree als boegbeeld
Park Hilaria blijft ook in 2017 verrassen

Van 4 tot en met 13 augustus wordt de Kennedylaan in Eindhoven weer omgetoverd tot een sfeervol en spectaculair attractiepark. De bezoekers van Park Hilaria worden dit jaar al direct verrast door de nieuwe toegangspoorten aan zowel de zuid- als de noordzijde. Deze poorten – ontworpen door Ben Hohmann – visualiseren het unieke karakter van Park Hilaria. Ze nodigen uit om de wonderlijke wereld daarachter te betreden. Want Park Hilaria biedt niet alleen kermisattracties, maar ook straattheater, live optredens van bekende artiesten en bijzondere themapleinen. Een mix van topvermaak in een parkachtige omgeving die garant staat voor een gezellig dagje uit voor de hele familie.

Spectaculaire attracties
In het tijdelijke pretpark aan de Kennedylaan staan dit jaar meer dan 100 attracties. Met voor de snelheidsduivels en waaghalzen spectaculaire attracties met aansprekende namen als Tsunami, Breakdance, en Polyp. Terug van weggeweest is de Air - een lange arm van 28 meter hoog waarbij je in een bakje zwaait, draait, vliegt en over de kop gaat - en het grootste, mooiste en engste spookhuis van Nederland the Haunted Mansion. Nieuw op Park Hilaria is The Lost Escape Adventure; een spannend escaperoom avontuur voor de hele familie. Voor deze grote attracties betaalt men dit jaar maximaal € 6 per rit.
Park Hilaria heeft daarnaast ook weer een groot en gevarieerd aanbod van kinderattracties, spellen en familievermaak. En natuurlijk is voor de allerkleinsten Park Hilaria-mascotte Larie, samen met de Vinkjes, ook elke dag aanwezig.

Gezellige terrassen met live optredens
Park Hilaria heeft dit jaar verdeeld over het park vier themapleinen.
Vaste waarden zijn het Hollario muziekplein (een gezellig oer-hollands terras waar dagelijks vanaf 18.00 uur diverse artiesten optreden), het Poffertjesterras en de Biergarten. Nieuw is het 'Wilde Westen' terras, geheel in de stijl van cowboys, cowgirls, revolverhelden en line-dancers.

Park Hilaria vindt plaats van 4 tot en met 13 augustus en is gratis toegankelijk.
Op www.parkhilaria.nl is alle informatie over de deelnemende attracties, openingstijden, bereikbaarheid, het programma van Hollario en een plattegrond te vinden.


Edelhertkalfjes in Het Groene Woud

Voor het eerst zijn er kalfjes geboren bij de edelherten die dit voorjaar zijn uitgezet in De Scheeken tussen Best en Liempde.
De geboorte van deze drie kalveren is een mooie aanvulling op de roedel die in de toekomst nog verder kan groeien. Met hun geschil, gesnoei en gegraas zorgen edelherten voor een halfopen, gevarieerd landschap waar veel planten en dieren zich thuis voelen
.
Eerste Brabantse edelhertkalfjes
Na ruim anderhalve eeuw afwezigheid brachten Brabants Landschap en ARK het edelhert begin maart terug in Brabant. De geboorte van deze eerste drie Brabantse edelhertkalfjes is een belangrijk moment voor de groep van 13 edelherten in het gebied. Als er een kalfje geboren wordt, wordt de onderlinge groepsband sterker. Ook zorgt de geboorte van een kalf ervoor dat de edelherten het gebied echt als hun territorium en leefgebied gaan zien. De komende weken worden waarschijnlijk nog meer kalfjes geboren.

Moeder is in de buurt
Voor wandelaars is het goed om te weten dat een hinde haar kalfje achter laat op een goed beschutte plek in het gebied. Een pasgeboren kalf heeft een schutkleur en is nagenoeg geurloos, waardoor het lastig op te sporen is voor roofdieren. Wandelaars die een edelhertkalfje zien liggen, worden verzocht dit te melden bij Brabants Landschap, maar het kalf verder met rust te laten. De hinde gaat op pad om voedsel te vinden, maar zoekt haar kalf een aantal keren per dag op om te voeden. Moeder en kalf communiceren met elkaar via een speciaal roepje en vinden elkaar altijd terug. Na 1 à 2 weken sluit het kalf zich aan bij de groep hindes. Vrouwtjeskalfjes blijven vanaf dan bij deze groep.

Burlende herten
Mannetjeskalfjes verlaten na 1 à 2 jaar de groep hindes en vormen dan eerst een eigen pubergroep. Later gaan ze ook deelnemen aan de bronst. De bronsttijd is de paartijd voor edelherten. Mannetjesherten strijden in deze periode op spectaculaire wijze om de hindes. Om indruk te maken, maken ze een geluid dat burlen wordt genoemd. Brabants Landschap en ARK organiseren van half september tot half oktober in samenwerking met SPPILL (Stichting Promotie Projecten Leefbaar Liempde) bronstexcursies om mensen dit indrukwekkende schouwspel te laten beleven.


edelhertenkalfje in Het Groene Woud beeld van wildval camera