Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Duidelijkheid gemeenteraad Son en Breugel over zelfstandigheid Blijven we nu wel of niet zelfstandig?

DorpsVISIE zal de gemeenteraad van Son en Breugel middels een motie tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 augustus oproepen om zich duidelijk uit te spreken voor zelfstandigheid. Dat geeft duidelijkheid naar iedereen. We zijn immers begonnen aan een vergaande samenwerking met Nuenen en Geldrop-Mierlo. Wanneer zij dat niet meer willen, kiezen wij er voor de oude constructie met Best en Oirschot te onderzoeken. Uit niets is overigens gebleken waarom we onze zelfstandigheid zouden moeten opgeven. Daarmee stelt de raad een helder vertrekpunt vast voor de gesprekken die de raad en het college de komende periode gaan voeren met de provincie Brabant.

De provincie Brabant heeft de gemeenteraden van Nuenen, Son en Breugel en Eindhoven uitgenodigd op gesprek te komen. Inmiddels hebben zij een arhi procedure gestart (procedure waarmee de provincie ons wil dwingen te fuseren) en hebben zij de regie heeft genomen in het herindelingsproces waar Son en Breugel bij betrokken is. De gemeenteraden hebben de komende tijd ook onderling overleg over hoe met deze situatie om te gaan en welke toekomst zij zelf voor zich zien.

Voor DorpsVISIE is daarbij nog steeds de aanleiding om te praten over een fusie niet helder. Welke problemen heeft Son en Breugel dan nu precies? Aan welke taken zouden we niet kunnen voldoen? Voor Nuenen lag dat anders, maar ook daar is de (financiële) situatie inmiddels verbeterd. Het argument dat samenwerken niet meer voldoende is, wordt niet onderbouwd. Zelfs als Nuenen gedwongen bij Eindhoven wordt gevoegd, en de samenwerking daar ophoudt, dan zijn er nog genoeg kansen in de regio om nieuwe en betere samenwerkingen op te zetten

DorpsVISIE gelooft in de kracht van Son en Breugel als gemeenschap. Persoonlijk en dichtbij. Dat geldt zeker ook voor onze politiek. Diverse onderzoeken laten inmiddels zien dat fusies vaak de beoogde meerwaarde voor inwoners niet waarmaken. Tegelijk wordt de afstand tot het eigen gemeentebestuur alleen maar vergroot. Wij willen juist een gemeentebestuur dat middenin onze gemeenschap staat en aanspreekbaar is. Dat betekent dat u als inwoner, open, eerlijk en tijdig geïnformeerd wat over er gaande is, zodat u weet wat er zich achter de schermen afspeelt. Dat begint met dat iedere partij zich vooraf uitspreekt over haar insteek. Dat wil DorpsVISIE met deze motie bereiken.

DorpsVISIE, Samen ons dorp zijn.


Poëziemiddag wordt waardevolle traditie.

Het jaarlijkse evenement Kunstpleinen is dit jaar voor de 2e maal opgeluisterd door de Poëziemiddag in het Dommelbalkon in het van Vroonhovenpark achter de kerktoren.

De inleidingen van DichtBij voorzitter Stan Mooij en het bestuurslid van Ars Longa Ad van Etten beloofden veel goeds en daar was niets teveel mee gezegd. Van Etten: "Woordkunst is de historische spiegel van deze tijd" werd in de daaropvolgende uren volledig waargemaakt. De Poëziemiddag van zondagmiddag 27 augustus was er namelijk een om in te lijsten. Niet alleen door het prachtige weer en de rustiek stromende Dommel op de achtergrond maar vooral ook omdat de organiserende dichtgroep DichtBij er in geslaagd was om een prachtig programma samen te stellen.

Het programma bestond uit vier blokken van een uur, respectievelijk met de Sonse dichtgroep Woordatelier (Okken, van der Woude, Blommestijn en Louwers), dichters uit Nuenen (Soethout, Jansen, Dijkstra en den Hartog), de Sonse dichtgroep DichtBij (van Lith, Berkers, Witvliet en Mooij) en regionale dichters (Strijbosch, Tunnesen en Smit).

De afwisseling van deze dichters met muziek werkte niet alleen verfrissend maar ook versterkend en verdiepend naar beide kunstvormen. Steeds werden vijf gedichten gevolgd met de Sonse chanSONnière Annelies Hilgerdenaar (eerste uur), de jonge Sonse songwriter Tijn Luijben (tweede uur) en de Groningse alleskunnende gitarist Joris Witvliet (zoon van dichteres Catherine Witvliet) die de laatste twee uur voor zijn rekening nam. Zo ontstond een ontroerende combinatie van prachtige, veelzijdige poëzie en mooie aansluitende songs in een impressionistische omgeving. Het is de verdienste van dichtgroep DichtBij dat zij hiermee een pakkende formule heeft gevonden die de poëziemiddag in het Dommelbalkon nu al tot een waardevolle traditie maakt.

De 30 tot 50 toehoorders die aanhoudend aanwezig waren dachten er kennelijk net zo over. Eindelijk een invulling van de fraaie ruimte van het Dommelbalkon die de oprichters voor ogen moet hebben gestaan!

De volgende poëziemiddag zal als onderdeel van het evenement Kunstpleinen in 2018 aan het begin van de zomer gehouden worden. Een aanrader om deze waardevolle traditie alvast in de agenda te zetten!


Afbeelding