wethouder Kees Vortman en en Hay Dohmen, vestigingsmanager Ziut, tekenen het contract
wethouder Kees Vortman en en Hay Dohmen, vestigingsmanager Ziut, tekenen het contract Foto: Adrie Neervoort

Straatverlichting Son en Breugel wordt vervangen door led-verlichting

De gemeente Son en Breugel laat één keer alle straatverlichting vervangen, een hele klus voor Ziut het bedrijf dat de aanbesteding heeft "gewonnen".
Volgens Hay Dohmen van Ziut, is dit niet gebruikelijk maar natuurlijk wel de beste en snelste manier om volledig over te stappen naar led-verlichting. Daarmee wordt onmiddellijk een maximale energie- en kostenbesparing gerealiseerd, terwijl er ook een aanbestedingsvoordeel ontstaat door aankoop in één keer. Met de vervanging en overgang naar led-verlichting is een bedrag van ongeveer € 2 miljoen gemoeid. Een bedrag waar ook het onderhoudt aan de straatverlichting in de komende vijf jaar is meegenomen.

Door: Adrie Neervoort

Afgelopen vrijdag 25 augustus ondertekenden wethouder Kees Vortman namens de gemeente Son en Breugel en Hay Dohmen, vestigingsmanager Ziut, het gespecialiseerde bedrijf op het gebied van openbare verlichting, het contract, dat voorziet in plaatsing van 351 nieuwe lichtmasten (inclusief Sonniuspark), vervanging van 1.456 afgeschreven lichtmasten en het voorzien van ruim 4.700 verlichtingsarmaturen van led-verlichting. De operatie start al in september en zal naar verwachting in maart 2018 klaar zijn. Dan zijn er een kleine 300 armaturen per week vervangen.

Hiermee maakt het gemeentebestuur forse slagen met zijn duurzaamheidsambities. De gemeente heeft zich geconformeerd aan het landelijke energieakkoord om in 2030 50% te besparen op het energieverbruik van de openbare verlichting.
Door de huidige verlichting in één keer om te bouwen naar duurzame led-verlichting voldoet de gemeente al in 2018 al aan deze ambitie. De openbare verlichting voldoet aan de ROVL-norm en de gemeente bespaart jaarlijks 450.000 KWh stroom en dat is circa 50% van het huidige energieverbruik voor de openbare verlichting.

Daarnaast zal een forse besparing worden behaald op het onderhoud van de openbare verlichting. Ook het aantal storingen aan de openbare verlichting zal met deze ombouw flink verminderen.
De nieuwe ledverlichting biedt behalve de energiebesparing nog veel meer voordelen, de lampen geven licht op de plaatsen waar het bedoeld is, de openbare ruimtes, stoepen en straten. De conventionele lampen geven namelijk veel "strooilicht" daardoor komt het licht ook op plaatsen waar dat eigenlijk niet nodig is. Het wegvallen van die "strooilicht" heeft zowel voor- als nadelen.
In het centrum kunnen de lampen straks op afstand bediend worden. Dus zijn ze instelbaar bij bijvoorbeeld evenementen. Ook krijgen de zebrapaden bij de oversteekplaatsen in het centrum, autonoom werkende Sola led-signaalgevers (enkelzijdig knipperend). Hierdoor vallen de zebrapadden meer op voor doorgaand verkeer in de Nieuwstraat.

Aan de slag!
Met een tempo van circa 300 armaturen per week klaart Ziut deze klus. Met het plaatsen van nieuwe lichtmasten, zoals in Sonniuspark, wordt medio september al gestart. Het bevestigen van led-armaturen vanaf half oktober.
Op 1 maart 2018 zijn we klaar. Ziut verzorgt na oplevering ook het onderhoud van de installatie en heeft 24-uurs storingsdienst.


Afbeelding