Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Scherp op ouderenzorg
Wat betekenen 'de van Rijn' gelden voor Berkenstaete?

Hugo Borst en Carin Craemers presenteerden op 25 oktober jl. hun manifest voor betere ouderenzorg onder de titel 'Scherp op Ouderenzorg'. Er waren volgens hen nogal wat verbeteringen noodzakelijk om te komen tot een meer menswaardige zorg en zij riepen staatssecretaris van Rijn op om in actie te komen. Een ware stortvloed aan reacties was het gevolg. Onder meer van de staatssecretaris zelf, patiënten, ouderen, verzorgers en politici.
De staatssecretaris heeft nu onlangs officieel gereageerd en komt namens het kabinet met een plan van aanpak om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren.

Door: Arjen Strik

In Son en Breugel wonen relatief veel ouderen. Je zou het een grijze gemeente kunnen noemen. Dat roept de vraag op: Hoe is de verpleeghuiszorg geregeld in onze gemeente?
De verpleeghuiszorg wordt onder meer verzorgd door zorggroep Archipel. Een stichting die zorg, wonen en welzijn aanbiedt in en rondom Eindhoven. In Son betreft dit Berkenstaete. Waar momenteel 30 dementerende ouderen verpleegd, verzorgd en begeleid worden.
We leggen de beleidsvoornemens van de regering voor aan Lisette Burnett, directeur Archipel en onder andere verantwoordelijk voor Berkenstaete. In onze editie van begin November vorig jaar, vroegen we al haar mening over het manifest. Nu zijn we benieuwd naar haar mening over de maatregelen van de regering.

Voor de duidelijkheid nog even een korte samenvatting over de voornemens van de regering met betrekking tot de ouderenzorg.
De overheid wil dat alle Nederlandse verpleeghuizen liefdevolle zorg bieden door zorgmedewerkers die trots zijn op hun werk. Opleiding professionals. De opleidingen van zorgprofessionals moeten beter gaan aansluiten op de gevraagde kennis en ervaring in verpleeghuizen. Kwaliteit zorg zichtbaar maken. Binnenkort moet op internet te zien zijn hoe een verpleeghuis presteert m.b.t. medicatieveiligheid, de kwaliteit en de deskundigheid van het personeel en hoe ze het overleg verbetert met ouderen en familie. Extra geld voor extra medewerkers verpleeghuizen. Het kabinet heeft begin 2017 eenmalig € 100 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de verpleegzorg voor ouderen. Met dat geld kunnen extra medewerkers worden aangenomen op de locaties waar dat het hardst nodig is. Vanaf 2018 is er jaarlijks 435 miljoen euro extra beschikbaar voor verpleegzorg. Om 7000 extra medewerkers aan te nemen.

Liefdevolle zorg
"Lisette begint haar verhaal. "Liefdevolle zorg is binnen Berkenstaete op meerder manieren te zien en voelbaar. Bij liefdevolle zorg gaat het om de relatie tussen de cliënt/mantelzorger en de professional. We werken volgens het principe Cliënt in Regie, wat bij uitstek ingaat op genoemde relatie.
Binnen Berkenstaete kunnen ouderen hun eigen leven goed voortzetten. We werken met een Volledig Pakket Thuis en een Persoonsvolgend Budget. De cliënten krijgen ondersteuning van een cliëntondersteuner voor verheldering van de zorgvraag. Eén van onze uitgangspunten is dat er altijd een (zorg)medewerker uit het team aanwezig is die de bewoners/cliënten kent. Woonondersteuners zijn in de huiskamers aanwezig en ondernemen samen met cliënten activiteiten rond de verzorging van maaltijden en doen spelletjes met ze. De zorgmedewerkers sluiten hier regelmatig bij aan. Wij spannen ons in om voor de cliënten een zinvolle dagbesteding te organiseren. De dagbesteding op Berkenstaete is van een hoog en gevarieerd niveau. Ook de beleving van de maaltijd vanuit de Gasterij wordt centraal gesteld. Voor cliënten is de maaltijd een prettig en smaakvol moment van de dag."

Personeelsprobleem?
"Het is een grote uitdaging om geschikte en gekwalificeerde medewerkes aan te trekken. Bij de werving wordt onder andere gekeken naar kwaliteiten zoals cliëntgerichtheid, empatisch vermogen, vakmanschap en flexibiliteit. We zijn enkele jaren geleden een samenwerking gestart met ROC De Leygraaf voor een eigen opleiding verzorgende IG. Op deze manier leiden we leerlingen op die zich het gedachtengoed cliënt en medewerker in regie eigen maken. Door functiedifferentiatie toe te passen kunnen we de meer gespecialiseerde verzorgende taken van de huishoudelijke taken scheiden. Verzorgenden en verpleegkundigen kunnen hierdoor met hun eigen zorgvak bezig zijn. Maar we blijven er tegenaan lopen dat de zorg geen goed imago heeft. Terwijl het werken in de ouderenzorg een mooi en uitdagend beroep is vol met ontplooiingsmogelijkheden. We oriënteren ons ook op het aantrekken van medewerkers uit het buitenland."

Hoe worden de extra gelden benut?
"Er zijn al extra middelen (waardigheid en trots) beschikbaar gesteld voor de dagbesteding van onze ouderen. Dit geld is toegevoegd aan het persoonlijke dagbestedingsbudget van de individuele cliënt. De extra middelen die verder beschikbaar komen zullen wij gebruiken voor de inzet van extra medewerkers, het opleiden en behouden van medewerkers."

Tot slot
Lisette geeft nog een toelichting op de 24 doelstellingen uit het plan van Van Rijn. Berkenstaete is kwalitatief goed bezig en biedt zorg waar de medewerkers zich voortdurend inzetten om verantwoorde en op de persoon toegespitste zorg te leveren.
Ze onderbreekt haar verhaal: "Geen grote foto van mij hoor," zegt ze enigszins verlegen. "Het gaat niet om mij, maar om onze medewerkers, die zich dagelijks inspannen om onze goede zorg vorm te geven. Deze waardevolle mensen hebben we hard nodig. We nodigen iedereen uit ,van jong tot oud, die belangstelling heeft voor de zorg ,contact met ons op te nemen. Graag geven we uitleg over de mogelijkheden en functies, de opleiding en de ontwikkelingsmogelijkheden binnen dit mooie vakgebied. Ook is het mogelijk eerst een oriëntatiestage te lopen. Dit geldt uiteraard ook voor vrijwilligers."

Belangstelling?
Neem contact op met Werving & Selectie via 040-2654822 of bekijk de actuele (vrijwilligers)vacatures op
www.archipelzorggroep.nl/vacatures


Stoerderij valt weer in de prijzen

Onder een broeiend hete zon worden de waterbuffels van Arjan Swinkels de wei ingelaten. Een paar koeien en kalfjes nemen de kans waar en duiken meteen de modderpoel in. De meesten hadden flinke honger en gingen recht op het gras af, al kwamen ze wel even een kijkje nemen bij als die mensen die ineens aanwezig waren.

Modderpoeltrofee
Die mensen waren er omdat Arjan uit handen van Casper Schrijver, persvoorlichter van Wakker Dier, de Modderpoeltrofee kreeg uitgereikt. 'Voor de buffels is het belangrijk om met warm weer af te kunnen koelen. De Stoerderij is de enige Nederlandse boerderij waar alle buffels dat in een modderpoel kunnen doen en daar worden ze heel blij van. En wij dus ook', zegt een woordvoerder van Wakker Dier in de speciaal uitgegeven persverklaring.

Waterbuffels kunnen niet goed zweten en kunnen daardoor moeilijk hun warmte kwijt. Arjan vindt het daarom erg belangrijk dat zijn buffels goed af kunnen koelen. 'Daarnaast heeft de modderpoel ook een sociale functie en het houdt de insecten weg', aldus Arjan, die de melk en het vlees van zijn dieren zelf verwerkt en verkoopt.

Naar buiten
Buffelboerderijen zijn bij het grote publiek niet heel bekend, in Nederland zijn er acht. De Stoerderij is de enige buffelboerderij waarbij de waterbuffels het hele jaar door naar buiten mogen en waar alle buffels kunnen afkoelen in het water. Ook worden de kalfjes niet meteen na de bevalling weggehaald bij de moeder, zoals bij de meeste runderen wel gebeurd.

28 hectare
De Stoerderij heeft inmiddels 28 hectare land en iets meer dan 60 buffels. Arjan begon in 2010 met het houden van waterbuffels op de boerderij waar hij ook opgroeide. Om een goede band met zijn dieren te krijgen, brengt Arjan veel tijd met ze door. Hiervoor zwemt hij zelfs af en toe samen met ze in een van de modderpoelen, al zag hij er deze dag maar vanaf.

Uitreiking
Wakker Dier reikt de Modderpoeltrofee sinds 2005 uit. Dit jaar krijgt voor het eerst een buffelboerderij de prijs. Andere jaren ging de trofee naar varkensboerderijen. Ook voor varkens is een modderpoel erg belangrijk. Ze gebruiken ze net als buffels om af te koelen en om insecten weg te houden. Slechts één procent van alle varkens in Nederland heeft de beschikking over een modderpoel.

Onder toeziend oog van de buffels in de modderpoel reikt Casper de 'cup met de grote oren' zoals Arjan het zelf noemde uit. Het is inderdaad een flinke beker, die een mooi plekje krijgt bij zijn trofeeën uit zijn tenniscarrière, zegt Arjan met een glimlach. Het levert een mooi plaatje op, zeker als Arjan, mét de trofee in handen, plaatsneemt op de rug van buffel Choco, die zich dat rustig liet welgevallen.

Het is een welverdiende beloning voor Arjan, namens DeMooiSonenBreugelkrant van harte gefeliciteerd!


Lisette Burnett archipel zorggroep
Boer Arjan Swinkels krijgt de trofee van Casper Schrijver van Wakker Dier