Josje van de Molengraft
Josje van de Molengraft Foto: Lucas van As

Samen actief, samen sterk

De PVGE, een bekend en gevestigd begrip in Eindhoven en omgeving. Ook in Son en Breugel is een afdeling van de Philips Vereniging Gepensioneerden Eindhoven die vele activiteiten organiseert. Op 18 januari 2018 zal de vereniging 70 jaar bestaan, een heuglijk feit dat zeker gevierd zal gaan worden. Ik sprak met Josje van de Molengraft, bestuurslid van de PVGE in haar sfeervol ingerichte appartement in het centrum van Son.

Door: Lucas van As

Al lang is de PVGE niet meer alleen toegankelijk voor ex-werknemers van Philips. Daarom geven diverse leden een andere invulling aan de afkorting PVGE: Plezierig, Verrassend, Gezellig en Enthousiast. De binding met Philips is niet verdwenen, Philips is nog steeds sponsor. De overkoepelende organisatie van de PVGE, waar de afdeling Son onder valt, heeft nog banden met het Philips Pensioen Fonds.

De PVGE biedt de mogelijkheid nieuwe contacten te leggen, b.v. voor mensen die net verhuisd zijn. Of die zojuist gepensioneerd zijn en op zoek zijn naar interessante activiteiten. De vereniging is toegankelijk voor iedereen van 50 jaar of ouder, dus ook voor deze correspondent! De keuze is enorm, en divers. Bij de afdeling in Son en Breugel zijn 21 clubs, clubs op het gebied van sport zoals wandel- en fietsclubs, op het gebied van reizen, zoals de Reis- en Cultuurclub die maandelijks een stad bezoekt die qua cultuur en historie interessant is en een genealogieclub voor mensen die hun eigen stamboom willen uitzoeken. Binnen de hele PVGE zijn er zo'n 130 tot 140 clubs. Als je eenmaal lid bent van een van de afdelingen, mag je deelnemen aan alle clubs en activiteiten van alle andere afdelingen.

Het grote aanbod van de clubs is voor velen de voornaamste reden om lid te worden, denkt Josje. Eens in de zoveel tijd wordt een gezellige bijeenkomst georganiseerd om nieuwe leden te verwelkomen. In Braecklant aan de Amerikalaan in Son neemt iedereen plaats aan een grote, ronde tafel. 'Dat praat makkelijker', geeft Josje aan. Als het gezellig is, en dat is het meestal, wordt er na afloop nog een glaasje gedronken. Dat is een goed begin!

De PVGE heeft in totaal acht afdelingen, naast een in Son en Breugel is er ook een afdeling in Aalst-Waalre en Valkenswaard, Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende, Helmond, Nuenen en Veldhoven. Elke afdeling heeft een eigen bestuur, en een eigen nieuwsbrief. Momenteel is de afdeling Son en Breugel op zoek naar een nieuwe voorzitter, eventuele gegadigden kunnen zich melden!

Als mensen geïnteresseerd zijn in een activiteit die niet in het aanbod zit, kunnen ze die zelf opzetten. Er kan een oproep geplaatst worden in de Nieuwsbrief en de huis- aan- huisbladen. Vanuit het bestuur worden deze initiatieven gesteund, maar het initiatief moet wel van de leden komen.

Maar de PVGE heeft meer te bieden dan de vele clubs, er worden ook reizen en lezingen georganiseerd. Zo zijn er lezingen geweest over de kunstenaars Salvador Dali en Andy Warhol, waarbij ongeveer 70 mensen aanwezig waren. De entreeprijs voor de lezingen is slechts € 3, waar de leden een kopje koffie of een glaasje voor terug krijgen. Eén keer per jaar is er een busreis, diverse keren per jaar is er een etentje. In september a.s. is er een Culinaire Happening om het activiteitenjaar in te luiden. Het eindejaarsdiner is zo populair dat er jaarlijks twee sessies gehouden moeten worden..

Ook is de PVGE actief als het gaat om belangenbehartiging. Dit gebeurt op verschillende niveaus: zowel lokaal als bovenlokaal en zowel individueel als groepsgewijs. De PVGE heeft mensen die zijn opgeleid tot vertrouwenspersoon. Deze vertrouwenspersonen helpen op verschillende gebieden. De belastinginvulhulpen helpen bijvoorbeeld bij de (digitale) belastingaangifte en het aanvragen van huur- en zorgtoeslag. Het is de bedoeling om mensen wegwijs te maken zodat ze hun zaken in de toekomst zelfstandig kunnen regelen, al kunnen ze altijd advies krijgen. Daarnaast zijn er cliëntondersteuners. die assisteren bij gesprekken met de gemeente over zorgvragen vanuit de Wmo en vrijwillige ouderen adviseurs die mensen wegwijs kunnen maken in allerlei voorzieningen en kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties.

De opleiding van de vertrouwenspersonen loopt via de VBOB (Verenigde Bonden Overleg Brabant), waar de KBO (Katholieke Bond voor Ouderen), de PVGE en de PCOB (Protestants Christelijke Ouderen Bond) in verenigd zijn. Deze verenigingen werden tot voor kort gesubsidieerd door de provincie. In het kader van de WMO ziet de provincie de subsidiering als een gemeentetaak. Achter de schermen vindt momenteel druk overleg plaats over de voortzetting en financiering van deze opleidingen. De reeds opgeleide personen willen graag dat de VBOB centraal kan blijven opleiden. Het zoekproces naar een andere manier van financiering zal nog wel even voortduren. Momenteel geldt een overgangssubsidie.

Waarom is de PVGE zo leuk, vraag ik Josje. Vanwege de vele activiteiten, dat zeker! Maar ook vanwege voordelen die de PVGE biedt, zoals kortingen bij bedrijven of organisaties. Zo kunnen PVGE-leden voordelig een zorgverzekering afsluiten bij IAK, kunnen ze bij Myshop van Philips producten kopen tegen personeelsprijzen en kunnen leden kortingen krijgen bij tientallen leveranciers in de regio en voor avondjes uit of het theater. De contributie van de PVGE bedraagt slechts € 21 per jaar, u krijgt er veel voor terug!

Voor meer informatie, kijk op de website van de PVGE: https://www.pvge.nl/


Afbeelding