Het Boerenbruiloft comite
Het Boerenbruiloft comite Foto: Wil Feijen

Boerenbruiloft in nieuw jasje gegoten


Gedurende 30 jaar was de boerenbruiloft een feestelijk en ludiek onderdeel van de Carnavalsviering op de dinsdag in Son en Breugel. Het ongeloof was groot toen de twee afzonderlijke comités, één voor Son en één voor Breugel, vorig jaar beiden besloten te stoppen met deze jaarlijkse traditie en dit in een brief melden aan CV de Krutjesrapers. Jammer en doodzonde was een veel gehoorde reactie.

Tekst: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

"Voor iedereen was die dinsdag een leuke dag zowel in Son in de tent als in Breugel eerder in 't Veer en later in de Vresselse Hut," vertelt Robert Conijn. "Jan Peters en ik kwamen elkaar laatst toevallig tegen op een feestje en haalden herinneringen op aan de Boerenbruiloft, dat waren keigave en lachwekkende anekdotes. Het was één groot sociaal feest waar je veel bekenden trof. We vonden het zonde dat deze mooie dorpstraditie niet meer gehouden werd," vertelt Robert. Jan en Robert besloten in actie te komen om deze onechtelijke daad nieuw leven in te blazen en hebben een nieuwe groep samengesteld met als trekkers Robert Conijn, Jan Peters, Marc van Eck, Peter van Kemenade, Ad Ras en Marianne van der Putte-Verhoeven.

Eén bruidspaar voor het hele dorp
Zij vormen het boerenbruiloftcomité Son én Breugel. Een nieuwe lente een nieuw geluid. Zo is een belangrijk uitgangspunt voor het comité: Eén bruidspaar voor het hele dorp. Na 60 boerenbruidsparen verder, gescheiden door het dorp van huisvesting, kiezen we nu voor één bruidspaar voor heel Son en Breugel. Geen gedoe meer van "bokken en boeren" die op het midden van de brug over de dommel elkaar ontmoeten. Son heeft met Carnaval de feesttent op het kerkplein. Breugel heeft de Boerenbruiloft op het Pieter Brueghelplein. Daar naast het Rijksmonument ter nagedachtenis aan een groot schilder Pieter Bruegel, die notabene beroemd werd om zijn schilderijen van Brabantse taverelen van Boeren Bruiloften, gaan we de huwelijksceremonie vieren. Nuenen profileert zich als 'van Gogh village'. Voor ons comité wordt Pieter Bruegel onze nieuwe patroonheilige. Het feest zal na afloop gevierd worden in party-centrum De Bongerd.

Eeuwenoude traditie
Marianne vertelt: "Mijn man Ben en ik waren het bruidspaar uit Breugel in 2008. Dit was echt een heel emotionele gebeurtenis voor ons. We hebben dat heel intens beleefd. Zoveel hartelijkheid en warme, lieve mensen. Onze zoon hield nog een toespraak waarvan ik de tranen in mijn ogen kreeg. Een onvergetelijk boerenhuwelijk met een fantastisch feest als afsluiting in de Vresselse hut."
Hoewel de Boerenbruiloft nu als vrolijk en luchtzinnig onderdeel uitmaakt van de Carnavalsviering heeft ze een eeuwenoude traditie met een oorsprong naar de vasten-periode. Er was altijd een feest voor aanvang van de vasten met veel eten wat de mensen zelf meebrachten. Daarna was er onthouding van veel lekkernijen. En omdat er sowieso een feest werd gehouden werd tijdens dat feest meteen een bruiloft gevierd voor de arme boeren die geen feest konden betalen. Dus twee vliegen in een klap en zo ontstond de boerenbruiloft.

Zondagse kledij
Het nieuwe comité poseert in vol ornaat rond het beeld van Pieter Bruegel. Marianne over de foto, waar ze op oogt als een sjieke boerendame: "Wij vieren de boerenbruiloft alsof we een echte boerenbruiloft vieren zoals rond 1900. De mannen droegen destijds een zwarte broek, boerenkiel, boerenpet, en eventueel rode zakdoek. Als schoeisel werden vaak klompen gedragen. De vrouwen droegen lange donkere rokken of jurken met eventueel een schort en klompen of zwarte schoenen. Op het hoofd droegen vrouwen vaak mutsjes. Op jonge leeftijden was dit een zwart mutsje. Zogenoemde 'werkmutsen' waren vaak wit. Maar voor een bruiloft werd de zondagse kledij uit de kast gehaald. De man in zijn zondags pak met brede stropdas en zwarte schoenen. De vrouw een zondagse jurk met omslagdoek. Dit keer zonder schort en met een ander mutsje. De kledingvoorschriften blijven gehandhaafd, maar het blijft Carnaval dus creativiteit is wenselijk."

Het nieuwe comité zit vol met nieuwe ideeën. Zo worden nog wat veranderingen doorgevoerd. Maar nog niet alle ideeën zijn uitgewerkt, dus hierover later meer. Robert is de contactpersoon naar buiten. We wensen het Pieter Bruegel BB-comité veel succes en houden u op de hoogte.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding