Herinneringen aan
Rob Bergmans*

Mijn herinneringen aan Rob zijn divers. Ik denk aan hem als aan een bron van brede kennis, als pianist, als creatief ontwerper van de eerste huisstijl van Dorpsbelang, als meesterlijke cartoonist (de politieke cartoons van Rob waren vermaard), als activist, als kwajongen op leeftijd die graag de boel op scherp zette, maar altijd en vooral als betrokken mens met aandacht voor de ander.

Toen ik lid werd van onze steunfractie was ik vooral vol ontzag voor de mensen en de onderwerpen waarover gesproken werd. Het was de tijd dat vooral de ruimtelijke ordening , financiën en bestemmingsplannen de aandacht hadden. Wist ik veel ... Dus daar zat ik dan met mijn sociaal-maatschappelijke achtergrond.

Aanvankelijk was ik een bietje bang van Rob, of misschien beter: geïmponeerd door zijn presentatie en overtuigingskracht. Maar zittend op de publieke tribune zag ik de andere kant van hem en was de manier waarop Rob zich als wethouder manifesteerde een verrassing. De vergaderingen waren levendig, scherp maar ook met humor. Pas nu begrijp ik hoe vaak Joep Baartmans en Hans Gaillard 'm geknepen moeten hebben als Rob door zijn antwoorden op vragen van raadsleden of zijn toelichting op de behandelde onderwerpen de vergaderingen een onverwachte wending gaf.

Robs creativiteit was groot, hij was ad rem, kon snel schakelen en goed omgaan met situaties waarmee hij als wethouder te maken had. De opening van de A50, waar hij als lid van de actiegroep Weg bos weg tegen geageerd had, moest door hem als wethouder worden verricht. En natuurlijk had onze Rob een ludieke actie bedacht: niet alleen de gebruikelijke bobo's, maar iedereen die wilde kon aanhaken bij de opening van de weg ...

En de herinrichting van het centrum: als dat dan toch moest gebeuren vanwege de genomen raadsbesluiten, dan ook maar binnen de planning en het bijbehorende budget. "Eerst rekenen dan tekenen", was een bekende uitspraak van Rob.

En precies dát is wat ik zo heb leren waarderen in hem. Zijn scherpe verstand, maar ook zijn creativiteit en zijn kwajongensstreken (nog even snel een pijpje roken in het gemeentehuis, terwijl er toen net een rookverbod gold).

Recht voor zijn raap, maar goed gedocumenteerd gaf hij zijn mening en toen ik fractievoorzitter werd, was hij voor mij een geweldige steun in de rug. Die steun heeft ook Hans Spooren mogen ervaren, die het voorzitterschap van Dorpsbelang van Rob heeft overgenomen. Bij het nemen van lastige besluiten was hij altijd bereid om advies te geven. En hij vond ook dat jouw mening ertoe deed.

Rob was Rob: erudiet, zonder poespas of uiterlijk vertoon, die pal stond voor de zelfstandigheid van Son en Breugel ('Eindhoven kon de pot op'), voor onze woonomgeving, voor ons groen. Tot het laatste moment bleef Rob nauw betrokken bij het wel en wee van zijn dorp, zijn partij en zijn vrienden. Dorpsbelang en Son en Breugel verliezen een bijzonder mens. Wij zullen nog vaak met dierbare gevoelens en grote erkentelijkheid terugdenken aan zijn gevleugelde uitspraken, zijn wijze raad en zijn inspirerende persoonlijkheid, want dát was ie in vele kleurrijke facetten: een persoonlijkheid waar je U tegen zegt!

Elly Brocken,
fractievoorzitter Dorpsbelang Son en Breugel

*Ingekorte versie van de rede uitgesproken bij zijn afscheid.


Terrasconcert van
Die Drei Dörfer Musikanten.

Zondag 17 alweer het laatste terrasconcert van Die drei Dörfer Musikanten bij Café-Restaurant De Zwaan, Markt 9, 5691 AR Son en Breugel.
Zoals gebruikelijk verzorgt de kapel vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur een bijna non-stop programma van Egerländer- Böhmische- en Tsjechische volksmuziek waarbij gezongen wordt door Anny Stobbe en André van der Leest. Iedereen is van harte welkom bij De Zwaan. Het belooft weer een gezellige muzikale middag te worden. Toegang gratis.