Afbeelding
Foto: Heemkundekring Son en Breugel

Gemeentehuis Son en Breugel gemeentelijk monument

Het college stemt in met het advies van de monumentencommissie om het gemeentehuis als gemeentelijk monument aan te wijzen.

Door: Adrie Neervoort

Het gaat daarbij zowel om het in- als het exterieur. Het gemeentehuis is gelegen in het centrum van Son en Breugel. Het oorspronkelijke hoofdgebouw, ontworpen door de architecten C.G. Geenen en L.R.T. Oskam uit Eindhoven, is gerealiseerd tussen 1963 en 1965 en met de voorgevel (oostgevel) naar het Raadhuisplein gericht. De laagbouw aan de achterzijde gelegen aan de Taylorstraat is eveneens ontworpen door Geenen en Oskam en stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een tweede uitbreiding aan de Airbornestraat is in de jaren tachtig gerealiseerd naar ontwerp van de architecten H.L. Mens en J.G. Pruyn uit Vught. (bron: monumentencommissie)

Ook de Petrus Banden Kerk was eerder al aangewezen door de monumentencommissie als gemeentelijk monument. Maar de eigenaar van een pand kan een dergelijke toewijzing afwijzen. De parochie heeft dit als eigenaar van de Petrus Banden Kerk dan ook gedaan.
Dat het gemeentehuis nu een monument is, heeft volgens de burgermeester geen gevolgen voor de renovatie van het gemeentehuis. Wel gelden er natuurlijk strengere regels maar die zouden op een enkel punt na toch al gehanteerd worden. De status heeft alleen betrekking op het gemeentehuis, niet op de latere aanbouw die zeer binnenkort gesloopt gaat worden en vervangen door nieuwbouw.

Voor veel inwoners in Son en Breugel is het onbegrijpelijk dat de criteria van waardering de zijn gebruikt zijn voor het gemeentehuis. Zoals de cultuurhistorische waarde van het gebouw, de architectuur- en kunsthistorische waarde, de situationele en ensemblewaarde, de gaafheid en herkenbaarheid en de zeldzaamheid van het gebouw. Al deze criteria zijn ook in meer of mindere mate van toepassing op de Petrus Banden Kerk, maar daar gaf de parochie als eigenaar geen medewerking. Omdat juridisch gezien de gemeente nu de grond koopt onder de kerk, met volgens de gemeente de verplichting de kerk te slopen, staan zij dus ook buitenspel als het om het advies gaat van de monumentencommissie wat betreft de kerk.

Conclusie na de Kiosk op het kerkplein hebben we er op het Raadhuisplein weer een monument bij in Son en Breugel. Maar verliest Son en Breugel een monument met dezelfde waarde aan het Kerkplein.


Nieuwe indeling weekmarkt nu al een succes

Vanaf vorige week is de weekmarkt van start gegaan met een nieuwe indeling, zoals ook al door de gemeente in onze uitgave van deze week is aangekondigd. Op donderdag 7 september liep de lokale media een rondje op de "vernieuwde" markt in Son en Breugel samen met verantwoordelijke wethouder Robert Visser en marktmeester Ronald van den Heuvel.

Door: Adrie Neervoort

Voordat de nieuwe opstelling een feit was is er hard gewerkt om verschillende "obstakels" die op het Raadhuisplein stonden te verwijderen, zo ook de bankjes.
Het aanpassen van het plein, het verwijderen van de "obstakels" maakt zichtbaar een logischere indeling van de weekmarkt mogelijk, en de bankjes komen terug.

Tijdens het rondje op de weekmarkt vertellen verschillende marktkooplieden dat er na een paar keer vergaderen met de gemeente een betere weekmarkt is ontstaan.
Dat zij daarbij verplicht zijn in een enkel geval hun vrachtwagen verder van de markt te parkeren, is nog wel een puntje.
Zo vertel een positieve plantenverkoper op de weekmarkt. Dat hij op dezelfde plaats als voor de wijziging staat en dat hij de nieuwe indeling een verbetering vindt. Maar omdat hij nu zijn vrachtwagen aan het kanaal over de brug moet parkeren, deed hij er vandaag twintig minuten over om weer terug te lopen naar zijn kraam. Hij had pech op de weg terug stond de brug open.

Zo lijken de marktkooplieden enthousiast en zijn de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van het raadhuisplein weer beschikbaar tijdens de weekmarkt. Extra parkeerplaatsen dus op de drukke donderdag in ons dorp.
De nieuwe indeling maakt het bezoeken van de markt logischer maar toont tevens aan dat de markt op het Raadhuisplein, als alle marktlieden er staan, vol is. Het is een wens van verschillende marktkooplieden om de markt uit te breiden met meer kramen en daardoor het aanbod nog meer divers te maken.
De gemeente denkt na over eventuele uitbreiding, de ruimte die er nu is tussen de bestaande markt en de Viswagen van Pelk ter hoogte van De Primera zou daar voor in aanmerking kunnen komen. Maar zover is het nog niet laat wethouder Visser weten, daar gaat eerst overleg aan vooraf met de ondernemers aan dit stuk van de Nieuwstraat.
De nieuwe weekmarkt in Son en Breugel is het bezoeken meer dan waard.
Als u wilt reageren op dit bericht mail dan naar: redactie@demooisonenbreugelkrant.nl


Afbeelding