Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Tower Festival 2017 Rocks!

Het was goed toeven op het Kerkplein, afgelopen zondag. Niet in de laatste plaatse vanwege het weer, dat prima was. Af en toe wolken, die steeds meer leken te moeten wijken naarmate de dag vorderde. Ook vanwege de goede muziek die te horen was, met voor elk wat wils. Voor één zondagmiddag en –avond werd het Kerkplein herschapen in een muziekparadijs.

Door: Lucas van As

Van de Rock 'N' Roll van de Sonse formatie OGR (Old Grey and Restless) tot country & western van NOT Johnny Cash, van de Jaren 1960 tot 1980 en alles er tussen in. Met als speciale toevoeging voor dit jaar The New Power Revolution A tribute to Prince, waarmee het festival ook de jaren 1990 er bij betrekt.

Voor muziekliefhebbers van de bovenstaande muziek was het een waar feest. Het podium was iets naar rechts verplaatst was ten opzichte van de vorige editie, en iets gedraaid waardoor het publiek op het terras van De Zwaan ook betrokken werd bij het festival. Naast het podium stond een groot scherm waarop afwisselend beelden van het podium en vanuit de 'vliegende' camera werden getoond. Die beelden waren afkomstig van een camera die onder een drone hing die regelmatig boven het Kerkplein vloog.

Al onder invloed van de klanken van OGR stroomde het Kerkplein aardig vol, de daaropvolgende acts versterkten dat effect. Ook het terras van De Zwaan was goed gevuld, op het plein zelf stonden ook de nodige lange tafels met banken waar men zittend kon luisteren. De meeste mensen stonden, of aan speciaal neergezette hangtafels (voor de hangouderen) of gewoon ergens.

Al kon menigeen niet stil blijven staan, sommigen waagden zelfs een dansje. Zelfs een kleine meid waagde een poging, zij het enigszins bedeesd. Het is mooi om te zien hoe mensen op kunnen gaan in muziek, het is genieten geblazen!

Niet alleen de muziek was divers, ook het publiek. Mensen van allerlei pluimage genoten van de muziek, al lag net als voorgaande jaren de gemiddelde leeftijd redelijk hoog.

Zoals bekend was het in eerste instantie onzeker of het festival dit jaar door zou kunnen gaan, na de vorige editie had de organisatie aangekondigd te stoppen omdat het te kostbaar was om een gratis muziekfestival als het Tower Festival te blijven organiseren. Deze mededeling was de aanleiding voor enkele enthousiaste bezoekers om samen met een aantal Sonse ondernemers in overleg te gaan met de organisatie.

Dankzij de inzet van deze bezoekers, van alle sponsoren en donateurs én financiële steun van de gemeente is de negende editie er tóch gekomen. Meer sponsoren en donateurs zijn van harte welkom, want volgend jaar is de tiende editie en wil het festival groots vieren!

Ik sprak de dag na het festival met Marco Dijkshoorn, de presentator. Hij schat het totaal aantal bezoekers op 2.000, minder dan vorig jaar. Dat had volgens Marco te maken met het weer, overdag was het prima maar 's avonds toen het donker werd, ging het waaien en gingen mensen naar huis. 'Het festival had een geweldige, gemoedelijke sfeer. We hebben veel positieve reacties ontvangen!'

Het was de bedoeling dat Nancy van Heeswijk als tussenact zou fungeren, terwijl de ene band aan het opruimen was of de volgende aan het opbouwen. Helaas moest Nancy afzeggen, dat was een tegenvaller. Toevallig was Bo Shannon, een zangers die vooral in Duitsland actief is, aanwezig en bood aan in te vallen. 'Bo speelde één nummer, ze was verbijsterend goed. We zijn haar erg dankbaar!' 'Waar een klein dorp groot in kan zijn', zegt Marco. Zo is het!

Het slotnummer zorgde voor een passend einde, volgens Marco. The New Power Revolution A tribute to Prince speelde tot slot 'Purple Rain', waarbij de toren en het podium paars verlicht waren. Iedereen was verrukt!

Het heeft ook al nieuwe donateurs opgeleverd, dus de 10e editie komt er zeker. 'We willen het jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan', zegt Marco. Een drietal hoofdacts is al bevestigd, zegt Marco. Er komt een Italiaanse coverband die muziek van Bon Jovi zal spelen, ook een Foo Fighters coverband zal acte de présence geven evenals Anouk. Niet de echte, natuurlijk.

Al met al een geslaagd festival, dat volgend jaar ongetwijfeld een prachtig vervolg zal krijgen. Mocht u beelden terug willen zien van dit jaar, dan kunt u kijken op: https://www.sonenbreugelverbindt.nl/web/son-en-breugel-tv


Afbeelding