Afbeelding
Foto:

Freedom Run, eerbetoon aan onze bevrijders

De derde editie van de Freedom Run gaat van start. Een hele speciale recreatieve loop waar u deelgenoot van kunt zijn. De run vindt plaats op zondag 22 oktober 2017. Het startschot klinkt om 11.30 uur voor de kidsrun. Als volwassenen start u vanaf 12.00 uur en kunt u kiezen uit maar liefst drie afstanden

Denys Hunter ½ mile
800 meter ouder/kind loop, leeftijd vanaf 5 jaar, op verhard terrein
Ken Thüs 1 mile
1600 meter ouder/kind loop, leeftijd vanaf 9 jaar, op verhard terrein
Bill Pendell 4 miles
6,4 km cross overwegend op onverhard terrein
Joe Cattini 8 miles
12,8 km cross overwegend op onverhard terrein
Armando Marquez 10 miles
16,1 km trail op half- en onverhard terrein

Dit jaar maar liefst vijf afstanden!
Elke afstand draagt de naam van een bevrijder, wij stellen ze graag aan uw voor. Deze week de eerste twee bevrijders: Denys Hunter en Ken Thüs.

Denys Hunter
23 maart 1924, Engeland
Veteraan Britse Geallieerden
Drager van de Legion d'Honneur

Natuurlijk ben je bang tijdens de gevechtshandelingen. Oorlog is verschrikkelijk!

Denys Hunter is op D-Day geland op Gold Beach in Normandië. Na maanden van hevige strijd was zijn onderdeel, dat deel uitmaakte van het XXX Legercorps, op 17 september 1944 tot vlak bij de Nederlandse grens genaderd.
Om twee uur, 17 september, begon de artilleriebeschieting richting Valkenswaard op Duitse stellingen. De Britse troepen rukten weliswaar op, maar hadden te maken met fel Duits verzet. Typhoon jachtvliegtuigen moesten uiteindelijk ingezet worden om het Duitse verzet ten zuiden van Valkenswaard definitief te breken. In de vroege ochtend van 18 september rijden Britse tanks over de Aalsterweg naar Eindhoven.
Toen was het even feest, ook voor de manschappen en viel de angst even van hen af. "Want natuurlijk ben je bang tijdens de gevechtshandelingen. Oorlog is verschrikkelijk. Op het ene moment heb je een vriend naast je en het volgende moment kan hij dood zijn. Het is puur geluk dat ik de oorlog heb overleefd", zegt Denys.

In de nacht van de 24e op de 25e september maakte zijn 'battery' een van de meest zenuwslopende momenten mee uit hun oorlogsinzet. Tussen Sint Oedenrode en Veghel kwamen ze tot de ontdekking dat ze volledig onbeschermd lagen midden in vijandelijk gebied. Infanterie van de 231 Brigade van de 50ste Nortumbrian Division was namelijk verder noordwaarts getrokken, de batterij van Hunter achterlatend. Twee dagen tevoren hadden de Duitsers in Eerde in koelen bloede burgers doodgeschoten, dus de Engelsen wisten welk lot hun te wachten stond mochten de Duitsers hen op het spoor komen. Er werd een strikte discipline ingesteld. De geur van een brandende sigaret had je al kunnen verraden. Denys maakte de spannendste nacht mee van zijn leven.

Intussen was de 20-jarige Denys Hunter door de batterij commandant erop uit gestuurd in een jeep om de positie van de rest van de batterij op te sporen. Op een kruispunt kreeg hij de schrik van zijn leven toen hij zag dat de weg geblokkeerd was door een eenheid Duitse Panzer Grenadiere. Onder een regen van vuur wist hij de jeep te keren en in een bocht van de weg uit het zicht van de Duitsers te verdwijnen. Overleven is een kwestie van geluk, zoals hij meer dan 70 jaar na dato vaststelde.
Uiteindelijk kwam Denys in Noord-Duitsland terecht waar zijn compagnie het concentratiekamp Bergen Belsen bevrijdden. Over die ervaring wil hij niets kwijt. Alleen, zegt Denys: "You could smell Belsen a mile away."

Ken Thüs
1924, Engeland
Veteraan Britse Geallieerden
Drager van de Legion d'Honneur

Je vroeg je af waarom je eigenlijk met elkaar die rot oorlog moest voeren…

Ken Thüs was 20,5 jaar toen hij met het 8ste bataljon van het Middlesex Regiment, een 'Machine Gun Batallion', in Normandië in juni 1944 voet aan wal zette.

Vanuit Frankrijk was hij met zijn eenheid opgetrokken naar België en vervolgens naar Nederland. "Het leek voor ons wel of we thuis kwamen, zo goed werden we hier in Nederland ontvangen", herinnert hij zich. Kamp Vught was al door andere eenheden bevrijd toen hij daar in oktober 1944 aankwam. Ruim zeventig jaar later springen de tranen hem nog in de ogen, wanneer hij samen met andere veteranen in het herdenkingsmonument Kamp Vught een film te zien krijgt over de Jodenvervolging in Nederland en de beestachtige behandeling van de Joden in het SS-kamp. Het was het eerste concentratiekamp dat de geallieerden te zien kregen. "From that moment on we would not take prisoners anymore", was het commentaar van Ken. De haat jegens de Duitsers was allesoverheersend. Als tijdens een rondleiding door het kamp iemand van het gezelschap nog een grapje maakt door goedkeurend op een matras te kloppen, zeggend: "Die lagen beter dan wij", bijt Ken hem toe: "But we had no dogs biting us."

Die haat verdween toen Ken met andere Duitse burgers in contact kwam – jaren zouden hij en zijn (inmiddels gestorven) vrouw nog contact hebben met een Duits echtpaar met wie ze echt bevriend raakten. "Je vroeg je af waarom je eigenlijk met elkaar die rotoorlog moest voeren."

Over de oorlogshandelingen waarbij hij betrokken was, wil hij niet zoveel kwijt. Oorlog is verschrikkelijk. "Je moet ook alles doen om een oorlog te vermijden. Maar als dat niet meer kan, en de vrijheid staat op het spel, dan heb je geen keus meer. Dan moet je vechten."

Maar één verhaal over zijn oorlogstijd wil hij nog wel kwijt. Wanneer hij in maart 1945 met zijn eenheid de Rijn over moet steken, vraagt zijn commandant hem om achter in de jeep plaats te nemen. "Die had ergens een mandoline opgeduikeld. Vraag me niet hoe hij er aan kwam. Of ik die kon bespelen wilde hij weten. Alleen gitaar, antwoordde ik. Dan kun je ook mandoline, besliste de commandant. Spelen. En zo, onder een hels kabaal van geweer en machinegeweervuur, reden we over de pas gelegde brug de Rijn over.
Ken meldde zich vrijwillig bij het leger toen de oorlog uitbrak. Aanvankelijk werd hij afgewezen omdat hij te jong was. Later kwam hij bij het Cheshire Regiment tot 1941. Daarna, tot 1947 in het Middlesex Regiment. Waarom hij zich indertijd vrijwillig meldde? "We had no choice. There was a war going on."

Bewegen in Vrijheid
Schrijf u nu in voor de 3e edite van de Freedom Run op zondag 22 oktober 2017.
Ervaar de vrijheid en verschijn aan de start op Historica Park te Best.
Een speciale versie gaat het worden met een extra eerbetoon aan onze bevrijders.
Nu het nog mogelijk is leek het ons fantastisch om hen bij leven te eren. Ja zelfs een van de bevrijders op het evenement aanwezig laten zijn zodat ook u die kunt ontmoeten is het streven!


Afbeelding