Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Afgelopen zondag 17 september werd onze vrijheid herdacht.

Een vrijheid die wij te danken hebben aan de geallieerden soldaten die ons op 17 september 73 jaar geleden wisten te bevrijden van de Duitse bezetters.
De herdenking vond plaats bij het standbeeld van de parachutist aan de Europalaan. Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van veel veteranen en de burgemeester van Son en Breugel werd stilgestaan bij onze vrijheid. Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is, een vrijheid die veel mensenlevens heeft gekost en een vrijheid die niet iedereen in de wereld heeft.

Eén minuut stilte is een mooie, pure manier om onze dankbaarheid te tonen voor degenen die ons bevrijd hebben en voor de vrijheid die zij ons schonken.

Op 17 september 1944 landden meer dan 4.500 parachutisten in de Sonse weilanden neerkwamen, onderdeel van Market Garden met als bedoeling Nederland te bevrijden. 73 jaar later werd deze gebeurtenis herdacht en landen er een twintig parachutisten op de zelfde locatie, als eerbetoon. Iets verlaat sprongen de parachutisten uit het vliegtuig springen en zag het toegestroomde publiek hen afdalen naar de landingsplek op de Brouwerskampweg. Niet de originele landingsplaats in 1944, die kon helaas niet gebruikt worden.

Meer over de bevrijding en het eerbetoon kunt u lezen op pagina 3 en pagina 18.