Afbeelding
Foto:

Freedom Run, eerbetoon aan onze bevrijders

De derde editie van de Freedom Run gaat van start. Een hele speciale recreatieve loop waar u deelgenoot van kunt zijn. De run vindt plaats op zondag 22 oktober 2017. Het start schot klinkt om 11.30 uur voor de kids run. Als volwassenen start u vanaf 12.00 uur en kunt u kiezen uit maar liefst 3 afstanden
Schrijf u nu in voor de 3e edite van de Freedom Run op zondag 22 oktober 2017.

Denys Hunter ½ mile
800 meter ouder/kind loop, leeftijd vanaf 5 jaar ,op verhard terrein
Ken Thiis 1 mile
1600 meter ouder/kind loop, leeftijd vanaf 9 jaar, op verhard terrein
Bill Pendell 4 miles
6,4 km cross overwegend op onverhard terrein
Joe Cattini 8 miles
12,8 km cross overwegend op onverhard terrein
Armando Marquez 10 miles
16,1 km trail op half- en onverhard terrein

Dit jaar maar liefst vijf afstanden!
Elke afstand draagt de naam van een bevrijder. Vorige week stelden wij er al twee aan u voor, deze week stellen wij u Bill Pendell en Joe Catini voor.

BILL PENDEL
18 november 1921, Blaine (Wales), Engeland
Veteraan Britse Geallieerden
Drager van de Military Medal & de Legion d'Honneur

Ik ben nooit een echte soldaat geweest!
"Nobody ever told me what to do. I'm just a normal bloke. I'm a bricklayer."

Bill Pendall landde als koerier, ingedeeld bij de Royal Signals van de 11th Armoured Division, tijdens D-Day (6 juni 1944 op Gold Beach. Later zou hij verkenningsoperaties uitvoeren.
In 1941 ging Bill aanvankelijk bij de infanterie. Maar na een examen werd hij na zes maanden training ingedeeld bij de Royal Signals. Met gezag had hij het moeilijk. Voor de commandant van de 11th Armoured Division, generaal George 'Pip' Roberts had Bill echter wel respect.. "He was a nice man for a general."
Maar desondanks was Bill een uitstekend militair die als verkenner in een pantserwagen voor de troepen uit de vijandelijke troepenbewegingen en – posities moest bepalen.

"I was always on my own", zegt Bill daarover ruim zeventig jaar later. "Ik had alleen een stengun als bewapening. Maar die kon ik bijna nooit gebruiken, anders zou ik mijn positie verraden."
"Van Nijmegen werden we met een vrachtwagen naar Eindhoven vervoerd. Hier heb ik mijn eerste bad sinds de landing in Normandië gehad."
Toen de Duitse troepen op 16 december hun Ardennenoffensief inzetten moest de 11th Armoured Division bruggen beschermen in het gebied om de Duitse opmars tot staan te brengen.
Daarna, in maart 1945 trok Bill Duitsland binnen, een paar dagen nadat de eerste geallieerde troepen op 8 maart erin waren geslaagd om de Rijn over steken.

Bill's divisie trok naar het noorden van Duitsland, waar de divisie op 15 april 1945 het concentratiekamp Bergen-Belsen bevrijdde. Over wat Bill daar te zien kreeg wil hij niets vertellen.
Bill heeft in juni 1945 de Military Medal ontvangen voor zijn moedige optreden in gevechtssituaties.
Daarnaast heeft Bill in 2016 het Legion d'honneur ontvangen van de Franse president. Deze onderscheiding is de hoogste die een buitenlander in Frankrijk kan ontvangen. Bill heeft tot 1946 in Duitsland gediend.


JOE CATTINI
17 januari 1923, Southampton, Engeland
Veteraan Britse Geallieerden
Drager van de Legion d'Honneur

Als je jong bent, denk je dat oorlog een spel is. Iets waar je om kunt lachen. Oorlog is iets serieus. Het heeft effect op iedereen!
Al drie maal in tweeenzeventig jaar is Joe Cattini teruggekeerd naar Eindhoven, de stad die hij als 21-jarige Britse soldaat in september 1944 hielp bevrijden. "Ik herken weinig van de stad, ze is zo groot geworden. Wat een verandering. De mensen zijn nog steeds even vriendelijk."
"Ik moet wel een engel op mijn schouder hebben gehad en die moet zich bovendien nog behoorlijk ingespannen hebben ook, anders had ik hier nooit gestaan."

"In het Reichswald onplofte boven ons – we waren met zijn vieren – een granaat. Mijn beste vriend naast me werd getroffen door scherven die zijn hart en longen indrongen. Ik probeerde het bloeden te stelpen – in de Civil Service had ik een
EHBO-opleiding gehad – maar dat hielp niet. De andere twee raakten ook gewond, maar niet ernstig. Ik was de enige die geen schrammetje had opgelopen."
"Aan de rand van het bos was een open veld. Aan de overkant zag ik een Britse soldaat staan die naar me zwaaide. Ik liep naar hem toe en toen ik bij hem was, zei hij: 'What a stupid man you are.. This field is full of mines.' Maar ik dacht dat hij me stond te wenken om naar hem toe te komen. Maar hij had me duidelijk willen maken om daar waar ik stond weg te gaan. Het was te gevaarlijk."
Joe Cattini heeft in 2016 het Legion d'honneur ontvangen van de Franse president. Deze onderscheiding is de hoogste die een buitenlander in Frankrijk kan ontvangen.

Na D-Day (6 juni 1944) ging Joe via Parijs naar Antwerpen en vervolgens door naar Operation Market Garden (Eindhoven, Veghel, Nijmegen). Op 18 september was Joe in Eindhoven om onze stad te bevrijden. In december 1944, rond Kerst, werd Joe opgeroepen om de vastzittende Amerikanen in de Ardennen te helpen.
Na het Ardennenoffensief ging Joe terug naar Nijmegen en vandaar uit richting Duitsland met Operation Veritable (Battle of the Reichswald) hier kwam zijn beste vriend om het leven.
Vandaar uit trok Joe verder richting Bremen waar de oorlog voor Joe eindigde. Joe heeft tot 1947 in Duitsland gediend.


Afbeelding