Wethouder Vortman samen met Koen en Rob van der Made (vlnr)
Wethouder Vortman samen met Koen en Rob van der Made (vlnr) Foto:

Rob en Koen van der Made uit Son gehuldigd als verkeershelden

Rob (55) en zijn zoon Koen (18) twijfelden geen moment, die zaterdag 3 september. Ze hielpen twee bestuurders die op de Eindhovenseweg tussen Son en Eindhoven frontaal op elkaar waren gebotst, uit hun auto. Verkeerswethouder Kees Vortman van de gemeente Son en Breugel huldigde hen afgelopen donderdag 21 september als 'Helden van NUL'.

Rob vertelt: "Een van de auto's stond met het portier tegen de vangrail. De bestuurder was te gewond om uit te kunnen stappen. Veel mensen keerden om, of wilden zelfs langs het ongeluk rijden. Koen en ik handelden in een split second." Met die actie redden vader en zoon een leven.

In shock
Rob zette zijn auto schuin op de weg, zodat niemand er door kon. Koen: "We hebben eerst de vrouw uit haar wagen geholpen. Toen liepen we naar de andere auto, de man die daarin zat was in shock. We duwden met onze voeten de deur zo ver mogelijk open. Toen konden we de man uit de auto halen." Een minuut later vatte de auto vlam.
Aan het denken zetten
Rob vindt hun snelle handelen 'normaal'. "Er was maar één mogelijkheid: ingrijpen." Ook Koen zegt geen moment nagedacht te hebben. "Ik realiseerde me de dag erna eigenlijk pas wat er had kunnen gebeuren. Maar nu we weten dat de man weer thuis is uit het ziekenhuis, geeft me dat veel voldoening." Rob: "Ik ben heel trots op mijn zoon. Ik voel mezelf geen held, maar ben wel blij met de publiciteit. Want ik hoop dat dit mensen aan het denken zet: denk eens wat vaker aan een ander, kom in actie als iemand in nood is."
De wethouder vindt de mannen een voorbeeld voor anderen. "Het afgelopen jaar telde Brabant helaas 117 verkeersdoden. Gemeente en provincie werken samen met partners zoals de politie hard aan verkeersveiligheid. Jullie zijn daarvoor in actie gekomen. Daarom zijn jullie echte helden."

Held van NUL
De Held van NUL is iemand die het verkeer in Brabant een beetje veiliger maakt. Het kan groot, zoals in dit verhaal. Maar ook heel klein, bijvoorbeeld de buurjongen die het ijs van alle auto's afkrabt, een basisschool die zelf verkeersborden maakt of een professional die zich al jaren zich inzet voor een bepaald onderwerp.

NUL Verkeersdoden Brabant
De verkeersveiligheidscampagne 'Brabant gaat voor NUL verkeersdoden' wil dat elke weggebruiker stilstaat bij zijn of haar rol in het verkeer. Want veilig thuiskomen, dat wil iedereen. De provincie vraagt samen met haar partners aandacht voor bewustwording in het verkeer in Noord-Brabant. We dragen allemaal ons steentje bij aan dat gezamenlijke einddoel: NUL verkeersdoden in Brabant.
Meer info op www.nulverkeersdodenbrabant.nl.


Klimaatvisie voor een klimaatbestendig Son en Breugel

Het college heeft een klimaatvisie voor een klimaatbestendig Son en Breugel vastgesteld.
De visie is opgesteld na een uitgebreide analyse van de fysieke ruimte en in samenspraak met het verenigingsleven, woningbouwverenigingen en inwoners. Met deze visie speelt de gemeente in op de eisen die het Deltaplan Ruimtelijke Adaptie aan lokale overheden worden gesteld.

Veranderende en meer extreme weersomstandigheden
Op dit moment kan Son en Breugel redelijk goed met de huidige weersinvloeden omgaan. Grote schades hebben tot nu toe niet plaatsgevonden en onnodig gevaar voor de volksgezondheid is niet aanwezig. We krijgen echter steeds vaker te maken met de gevolgen van veranderende en meer extreme weersomstandigheden.
De gemeenteraad heeft om aan deze veranderingen het hoofd te bieden, bij de vaststelling van het gemeentelijk rioleringsplan in 2016 gevraagd het hemelwaterbeleid verder uit te werken. Op 9 oktober 2017 wordt de visie "Klimaatbestendig Son en Breugel 2030" aangeboden aan de commissie grondgebiedzaken.

Omgaan met veranderende tijden
Onder een klimaatbestendig Son en Breugel verstaan we dat de 'openbare' ruimte van Son en Breugel veerkrachtig is ingericht waardoor veranderingen in het klimaat niet leiden tot grote schades en onnodig gevaar voor de volksgezondheid. De gemeente heeft voor het realiseren van deze doelstelling de samenwerking met iedereen in de gemeenschap, bedrijfsleven en inwoners, hard nodig. We zullen samen moeten kijken naar oplossingen en win-win situaties die uiteindelijk goed zullen zijn voor de gemeenschap en de woonomgeving. Greendeals moeten bedrijven bewuster maken van de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast. Subsidies stimuleren inwoners om maatregelen te nemen, zoals het afkoppelen van regenwater en het vergroenen van tuinen.

Beter Leefklimaat
De stijging van de temperatuur heeft effecten op de gezondheid. De opwarming van de grote concentratie aan verhardingen en bebouwingen in sommige delen van de gemeente (Ekkersrijt en centrum Son) kan gevolgen hebben voor het functioneren van mensen. Hittestress kan leiden tot slaapverstoring, gedragsverandering, verminderde arbeidsproductiviteit en hitte gerelateerde ziekten. Beslissingen die we nu nemen, moeten bijdragen aan een beter leefklimaat voor onze (toekomstige) woon- en leefomgeving.

Wat we doen is groen!
De hemelwatervisie sluit aan bij de beleidsnota Duurzaamheid 2016-2020 en de strategische doelstelling uit het uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017. We werken aan een gemeentelijke organisatie die in 2020 in staat is om de klimaataspecten hitte, droogte en wateroverlast integraal in elk ontwikkelingsplan gelijkwaardig af te wegen.


Afbeelding