Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Marathon op krukken in Breugel

Remco Hoeymans is een bevlogen leerkracht op de Stokland in Breugel. Niet alleen is hij zeer betrokken bij zijn leerlingen, ook is hij betrokken bij de actie Spieren voor Spieren. Dat was voor Remco aanleiding vorig jaar in de teamvergadering op school te opperen geld in te zamelen voor Spieren voor Spieren. De schoolleiding speelde daarop in door voor te stellen een sponsorloop te houden bij de Stokland. Uit deze 'brainstormsessie' kwam ook het idee naar voren deel te nemen aan de kinderloop bij de marathon van Eindhoven.

Door: Lucas van As

Remco's betrokkenheid bij Spieren voor Spieren komt voort uit zijn eigen achtergrond. Tot zijn 16e deed Remco aan hardloop wedstrijden mee op landelijk niveau. Remco kreeg de ene andere blessure na de andere en moest stoppen met hardlopen. Pas na 4,5 jaar en vele onderzoeken kwamen de doctoren erachter dat Remco fibromyalgie heeft. Fibromyalgie is een vorm van reuma in de spieren en pezen. 'Als het om de spieren gaat, is snel onderzoek van belang en geen kind wil van het ene ziekenhuis naar het andere moeten, steeds weer opnieuw... Daarom kom ik in actie!' zegt Remco op zijn Facebookpagina [zie onderaan het artikel, red.].

Sponsorloop
Daarom is het plan om op 12 oktober een sponsorloop te houden. De sponsorloop zal plaatsvinden op het grasveld bij de Stokland in Breugel, voor de veiligheid zal de Marsstraat worden afgesloten. De kinderen worden opgesplitst in drie groepen, eerst zullen de kleuters hun rondjes lopen, vervolgens de leerlingen van de middenbouw en tenslotte de leerlingen van de bovenbouw. Iedere groep heeft 20 minuten de tijd om zoveel mogelijk rondjes te lopen. Vanuit de EMTE wordt fruit en drinken gesponsord voor alle leerlingen.

Sponsors kunnen een bedrag per gelopen rondje geven, of als ze dat liever doen een vast bedrag dat los staat van het aantal gelopen rondjes. Alle leerlingen worden betrokken bij het zoeken naar sponsoren, al zullen ze daarbij niet langs de deur gaan. Sponsoren zullen gezocht worden binnen de familie- en vriendenkring van de leerlingen.

Daarnaast zal een groep van 86 mensen namens de Stokland deelnemen aan de kinderloop van de marathon van Eindhoven, die zal plaatsvinden op 8 oktober. De groep bestaat uit 44 kinderen, de rest zijn ouders, familieleden en leerkrachten. Het is de bedoeling om gezamenlijk aan de start te verschijnen, in shirts van de Stokland. Ze willen hiermee zichtbaar zijn, maar vooral ook hun verbondenheid tonen, met de school én met de actie Spieren voor Spieren. Directeur Marianne van Lent zal de kinderen opvangen bij de finish!

Naast Remco zijn Raul, Lennart en Esther van de Stokland en enkele ouders, druk bezig met de voorbereidingen op de sponsor- en op de kinderloop. Ze geven een viertal clinics, waarbij de kinderen op speelse wijze aan het lopen kunnen wennen. Er zijn twee afstanden waaraan de kinderen deel kunnen nemen, 1,6 kilometer en 5 kilometer. De jongste kinderen nemen alleen aan de 1,6 kilometerloop deel, de oudere kinderen voornamelijk aan de 5 kilometerloop. Het plezier in het lopen staat voorop, maar het is wel het streven dat alle kinderen hun afstand ook uitlopen.

Kinderen met spierziekten
Remco gaat zelf een halve marathon lopen, op krukken. Hij weet uit eigen ervaring hoezeer het nodig het is dat er onderzoek gedaan wordt naar spierziekten. 'Wat ik ook heel belangrijk vind', zegt Remco, 'is de begeleiding van kinderen met spierziekten die allerlei onderzoeken moeten ondergaan.' Spieren voor Spieren zorgt voor deze begeleiding, naast het bevorderen van onderzoek en het verzorgen voor afleiding voor kinderen met een spierziekte.

Remco heeft geluk, vindt hij. Hij kan nog steeds werk doen, werk waar hij een grote passie voor heeft en wat hem veel brengt. Als het nodig is, kan hij even gaan zitten of juist gaan lopen. 'Je wordt je in mijn situatie van bewust', zegt Remco, 'dat je moet leven bij de dag'. Elke dag die je leeft, is een geschenk.

Steunen
U bent allen van harte welkom op donderdagmiddag 12 oktober vanaf 13.00 uur, bij de sponsorloop. Nieuwe donateurs of sponsors zijn van harte welkom, u kunt ter plekke een donatie doen. Met behulp van alle kinderen en donateurs, hopen we zo veel mogelijk kinderen met een spierziekte te kunnen steunen. Meer informatie en de mogelijkheid online te doneren of sponseren, kunt u hier vinden:
https://www.facebook.com/MarathonOpKrukken/

of

https://www.doneeractie.nl/marathon-op-krukken/-1460



Afbeelding