Basisscholen Son en Breugel staken op 5 oktober

Leraren in het basisonderwijs leggen op 5 oktober het werk neer. De scholen zijn deze dag gesloten. Vijf oktober, de dag van de leraar, wordt de actiedag voor het primair onderwijs (PO). De algemene mening van de meesters en juffen is. De politiek moet nu echt over de brug komen, voor een eerlijk salaris, minder werkdruk en nieuwe collega's, jonge mensen, die kiezen voor een baan in het basisonderwijs." Alle basisscholen in Son en Breugel doen mee met deze landelijke actiedag en zijn dicht. De schoolbesturen steunen deze actie van harte.

Door: Arjen Strik

Druppel op een gloeiende plaat.
Waar gaat het eigenlijk om? Het primair onderwijs wil een structureel bedrag van 900 miljoen euro voor een beter salaris en 500 miljoen voor het verminderen van werkdruk. Om aandacht te vragen voor de problematiek is er eerst begonnen met een prikactie op 27 juni j.l. Landelijk startten toen alle basisscholen een uurtje later, om aandacht te vragen voor de problematiek in het primair onderwijs. De politiek heeft daar lauw op gereaeerd, vinden velen. De afgelopen weken werden bedragen van 270 miljoen euro als 'substantieel bedrag' genoemd in Den Haag om de problemen op te lossen. Een vage toezegging en een ontkenning van onze problematiek; een druppel op een gloeiende plaat, vindt de PO-raad het organiserende comité.

Wat zijn de eisen?
Ten eerste: Het salaris van een leerkracht in het PO ligt ruim onder dat van leraren in het voortgezet onderwijs. Dit terwijl de opleidingseisen en het werk- en denkniveau identiek zijn. Ze willen dezelfde beloning als tweedegraads leraren. Ten tweede: Een vermindering van de werkdruk door meer onderwijsondersteunend personeel, meer tijd om lessen voor te bereiden, minder administratieve lasten en kleinere klassen. Ten derde: De collega van de toekomst interesseren. De hoge werkdruk gecombineerd met een oneerlijk salaris zorgt landelijk voor een hoog ziekteverzuim, veel uitval van leerkrachten en een onaantrekkelijk perspectief voor studenten. Een fiks lerarentekort dient zich nu al aan en zal voor flinke problemen gaan zorgen als nu niks ondernomen wordt om het imago te verbeteren.

Opkomen voor het onderwijs
Voor de meeste leerkrachten uit het basisonderwijs is dit het mooiste vak dat er is. De kinderen begeleiden om ze zover mogelijk te laten komen in hun ontwikkeling. Ze werken iedere dag aan de kwaliteit van het onderwijs om de kinderen in een veilige en plezierige sfeer uit te dagen om te leren en het beste uit zichzelf te halen. En dat doen de leerkrachten met heel veel plezier! "Maar het vak moet ook voor de leraar aantrekkelijk blijven." Stelt de PO-raad. "De Juffen en Meesters leveren dagelijks een topprestatie. Vanaf het vroege begin tot het einde van de dag staan ze op scherp staan en gaan ze er voor 100% tegenaan." Leerkrachten hebben een groot plichtsbesef en hun verantwoordelijkheidsgevoel zorgden ervoor dat ze tot op heden niet voor zichzelf opkwamen. "Maar op dit moment is de situatie zo urgent dat we ons genoodzaakt zien om wel in actie te komen, anders gaat dit ten koste van onszelf en van de kinderen in onze klassen," zo stelt de PO-raad.

Lastig, maar ouders tonen begrip
De PO-raad stelt: "We willen graag dat de politiek inziet dat goed basisonderwijs van levensbelang is voor de toekomst van ons land. We leggen de basis voor de verdere ontwikkeling van ieder kind. Daarom is het goed dat we nu weerbaar en assertief worden. We horen van ouders dat ze het uiteraard lastig vinden, maar ze tonen wel begrip. We denken dat ouders liever een dagje opvang regelen dan dat hun kinderen in de toekomst slecht onderwijs krijgen. Want dat is wat er gaat gebeuren als het zo doorgaat. We doen dit niet om ouders dwars te zitten. We doen dit voor de toekomst van onze leerlingen. Daarom trekken we 5 oktober naar het het Zuiderpark in Den Haag en willen wij met een massale landelijke actie de politiek duidelijk maken dat het beroep aantrekkelijker moet worden."