Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Foodfestival verbindt mensen

Een zeer geslaagde eerste editie van het International Foodfestival op burendag afgelopen zondag 24 september in de tuin bij de Boerderij in Breugel.

Door: Arjen Strik

Op een mooie nazomerse middag genoot het massaal opgekomen publiek van exotische hapjes uit verre landen, Afrikaanse en Syrische muziek, een kleurrijke dans-demonstratie of nam deel aan een djembee workshop en raakte in trance van het hypnotiserende ritme.

Het publiek kon kennismaken met wereldse hapjes uit o.a. Somalië, Syrië, Eritrea, Armenië, Sierra Leone en Polen, bereid door inwoners uit onze gemeente maar gebaseerd op het land van hun herkomst. "Dit smaakt naar honing en kokos", zegt een vrouw verrast. " Ik dacht dat het iets hartigs was." Ze krijgt uitleg over het gerecht en zo onstaan interessante gesprekken over de verschillende culturen, hoe men in Son en Breugel is geraakt en hoe men hier probeert te integreren. Eten verbindt blijkt hier nog maar eens. Een prima gezamenlijk initiatief van de LEV-groep., Stichting vluchtelingenwerk, Thuis en SonenBreugelVerbindt. Dit smaakt naar meer!!


Draagvlakonderzoek MFA gestart 'de zwijgende meerderheid mag zijn stem laten horen'

De gemeente Son en Breugel wil graag weten wat het draagvlak is onder de bewoners van het huidige ontwerp van de nieuw te bouwen multifunctionele accomodatie (MFA) op het kerkplein. Er is nogal wat 'ruring' ontstaan bij sommigen over diverse aspecten van dit plan. De commotie gaat ondermeer over het ontwerp, over de plaats, over het uiterlijk van het gebouw, het slopen van de huidige kerk, het kostenplaatje.

Deze en meerdere invalshoeken houden de gemoederen bezig. De gemeente wil weten of deze kritiek alleen leeft onder een kritische minderheid of breed gedragen wordt ook onder de totale bevolking. Vandaar dat in een laatste raadvergadering is besloten, dat er een draagvlakonderzoek gehouden zal worden, waarbij ook de 'zwijgende meerderheid' naar haar stem gevraagd zal worden. Aan een tweetal zogenaamde focusgroepen van voor- en tegenstanders, is gevraagd input te leveren voor het opstellen van een vragenlijst. Deze vragenlijst wordt nu voorgelegd aan de 'zwijgende meerderheid', om ook hun stem te laten horen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Kantar Public (het voormalige TNS/NIPO). Kantar Public heeft daartoe 2500 inwoners via een willekeurig getrokken steekproef uit het inwonersbestand van de gemeente, benaderd om via internet mee te doen aan dit onderzoek middels het invullen van een vragenlijst. De verwachting is dat de respons ligt op zo'n 500 ingevulde lijsten. De kosten voor het onderzoek zijn geraamd op 700.000 euro, geld dat uit de gemeentelijke reserves komt.

De vragenlijst betreft zo'n 25 vragen die betrekking hebben over o.a.: –of men deelgenomen heeft aan besluitvormingsprocedures die de gemeente georganiseerd heeft; - in eigen woorden omschrijven welke discussie over de MFA er speelt; -naar aanleiding van een aantal afbeeldingen omschrijven welke 3 zaken men belangrijk zou vinden om aan te passen aan het ontwerp van de MFA: - de inrichting van de binnenkant ; – de inrichting van het plein; – de kleur c.q. materiaalgebruik en vormgeving. Ook wordt gevraagd over de ervaren communicatie van de gemeente over dit onderwerp. We zijn benieuwd naar de resultaten van het onderzoek, die eind dit jaar gepubliceerd zullen worden.


Afbeelding