Afbeelding
Foto:

Volvobroers bouwen samen aan bestel-eend

"Over auto's kunnen we nooit uitgepraat raken. Er is niets mooier dan dat", vertelt Cees van den Akker (64) aan tafel in zijn eigen serre. Broer Han (59) uit Son en Breugel knikt. Ze praten er niet alleen over, samen knappen ze een oude bestel-eend op. Recht uit de Dordogne. Hoewel ze dezelfde passie delen is het pas de eerste keer dat ze een dergelijk projectje samen aanvatten. Iedere maandagavond duiken ze de garage in.

Door: Jeroen van de Sande

Solo bliezen ze Eendjes nieuw leven in, Kevers, maar ook Volvo's. Han pakte zelfs een Simca 1000 aan. "Die hoef je niet te noemen, dat is geen auto", zegt hij betrapt. De broers hebben een duidelijke voorkeur, ze houden zielsveel van Volvo. Bij iedere uitspraak van het Zweedse automerk krullen de mondhoeken iets omhoog. "Ik rij heel mijn leven al Volvo", zegt Cees. "Waarom? Het zijn prachtige auto's." Han dook eens jaren zijn garage in om te sleutelen aan een Volvo Amazone, een rode. Daar rijdt hij nog steeds met regelmaat in rond, samen met zijn vrouw. Soms denkt hij wel eens 'waar kijken al die mensen naar' tot hij beseft dat hij in zijn rode trots zit. Een auto die inderdaad zorgt voor nieuwsgierigheid. Dat gevoel heeft Cees zodra hij zijn oranje Eend uitlaat. "Sommige mensen herkennen het geluid meteen. Dan stoppen ze om na te kijken", schetst de Rooienaar.

In de jaren zeventig reed Cees Kever. Het nummerbord van die auto kent hij nog steeds uit het blote hoofd. Een tik die zoon Bart heeft overgenomen. Een zelfde type auto knapte hij al eens op, een Eend al meerdere malen. "Daarom wilden we iets anders, iets aparts", haalt Han me terug naar de brainstormsessie van de twee broers. "We dachten aan een Méhavi." Han laat me het type zien in een onderdelenboek dat op tafel ligt, want ik weet net zoveel van auto's als een Braziliaan van Erwtensoep. "Het is een soort strandauto. Mooi voor Zuid-Frankrijk, maar daar heb je hier niets aan." Uiteindelijk werd het een Citroën AK, een bestel-eend. Op een Franse site vonden ze een kandidaat en na wat bellen en handelen arriveerde de wagen op een bijzondere dag. Op 4 februari, de verjaardag van hun overleden vader.

"Hij was minder 'hard' dan we dachten", zegt Han. Het is jargon. De uitdrukking betekent dat de auto in slechtere staat verkeerde dan de broeders hoopten. Het maakte de uitdaging des te groter. "Vooral het chassis viel erg tegen", voegt Cees toe. "We hebben een nieuwe moeten kopen. Er mag aan de auto best wat veranderen, maar we willen dat hij zo origineel mogelijk wordt opgebouwd. Zo origineel mogelijk en zo romantisch mogelijk." De broers zijn allebei erg handig en wat de één niet kan, compenseert de ander. Zo vullen ze elkaar aan in de garage. Hebben de heren een doel? Wanneer moet de auto klaar zijn? Han: "We hebben geen haast, maar eind 2018 moeten we kunnen halen." Het duurt dus nog een wijl tot de heren met hun bestel-eend de weg op kunnen. Geloof maar dat hoofden zullen draaien, want aan half werk doen de Van den Akkers niet.


Opendag basisschool De Sonnewijzer

Op zaterdag 28 oktober is er een opendag op basisschool De Sonnewijzer aan de Ruijsdaelstraat 6 in Son en Breugel.

Bezoekers zijn dan van harte uitgenodigd om naar het nieuwe schoolgebouw De Sonnewijzer te komen kijken. Belangstellende kunnen dan tussen 11.00 en 13.00 uur ook rondkijken in het gebouw. Ook ouders die op zoek zijn naar een nieuwe school voor hun zoon of dochter zijn van harte welkom. Op donderdag 28 september aanstaande zal het nieuwe schoolgebouw officieel worden geopend daarvoor zijn de ouders en leerlingen van de school voor uitgenodigd samen met enkel andere genodigden.


Afbeelding
Afbeelding