Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Dementheek onder grote belangstelling geopend

Afgelopen vrijdag 6 oktober is in bibliotheek Dommeldal de Dementheek feestelijk geopend. Ruim honderd belangstellenden waren getuige van de officiƫle opening.

Door: Arjen Strik

Els van Dieten, voorzitter van de werkgroep dementievriendelijk Son en en Breugel, heette iedereen welkom en gaf aan dat met de Dementheek weer een belangrijke stap gezet was in het dementievriendelijk maken van onze gemeente. Er is behoefte aan een antwoord op de de vraag hoe ga je om met dementie. In de Dementheek zijn boeken, fotoboeken, spellen en dvd's beschikbaar als hulpmiddel om dichter bij de belevingswereld van dementerenden te komen.

Dorry Stuij van DAZ, een idealistische organisatie gespecialiseerd in zorginnovatie (met name in de ouderenzorg), gaf een presentatie over de DemenTalent-projecten die zij landelijk begeleiden. In de huidige projecten zijn vooral thuiswonende mensen met dementie als vrijwilliger actief in de samenleving. Met prachtige resultaten en veel meer kwaliteit van leven. In deze 21 projecten zijn ook enkele mensen die al in verpleeghuizen wonen actief als vrijwilliger, op basis van hun nog wel functionerende talenten. Conclusie was dat met de juiste aanpak ook dementerenden kunnen leren en hun talenten ontwikkelen.

Na de openingshandeling door wethouder Visser konden de belangstellenden de aanwezige materialen van de dementheek bezichtigen en genoten ze van een hapje en een drankje. De Dementheek is geopend op de dinsdag van 14.00-16.00 uur in bibliotheek Dommeldal. Er zijn dan geschoolde vrijwilligers of een mantelzorgconsulente aanwezig die kunnen helpen om vragen van bezoekers te beantwoorden. Els van Dieten geeft nog aan: "Om materiaal te lenen uit de Dementheek hoef je geen lid te zijn van de bibliotheek. Voor twee euro kan materiaal geleend worden. We vragen alleen naar je naam en telefoonnummer. We sturen geen kaartje maar bellen je gewoon op als je vergeet het geleende terug te brengen."


Wethouder Visser laat het led-licht branden
in Sonniuspark

Het was guur weer donderdag 5 oktober, de herfst deed duidelijk haar intreden. De dagen worden weer korter en de nachten langer. In deze periode van het jaar branden de lampen in huis al wat eerder en ook de straatverlichting gaat wat eerder aan. Licht geeft een veilig en behaaglijk gevoel ook als we buiten zijn.

Door: Adrie Neervoort

Op deze herfstdag zetten wethouder Visser de eerste ledverlichting op een straatlantaarn in de wijk Sonniuspark in Son en Breugel.
Een symbolische actie, die de start betekende van het vervangen van alle openbare verlichting door ledverlichting.

Sonniuspark was bewust gekozen omdat deze mooie nieuwbouwwijk in Son en Breugel al een aantal jaren wacht op deugdelijke verlichting. Nog steeds moeten zij het doen met zogenoemde noodverlichting. Door meerdere oorzaken heeft het vervangen van deze noodverlichting langer geduurd dan beoogd. Maar nu krijgt de wijk 222 nieuwe lantaarnpalen
De meeste palen zijn vier meter hoog. Op de Bijenlaan en Libellenlaan, de toegangswegen van de wijk, zullen zes meter hoge lantaarnpalen komen.
De lantaarnpalen zijn voorzien van led verlichting, deze schakelen automatisch van 100% naar 70% en na middernacht naar 50% lichtopbrengst. Om in de vroege ochtend, als het nog donker is, weer op 100% te branden. De lichtopbrengst is beter dan de oude straatverlichting, maar ook duurzamer zowel in energieverbruik als onderhoud.

Omdat de plaatsing van nieuwe lichtmasten gepaard gaat met de overgang naar ledverlichting, is het mogelijk dat in sommige straten een korte periode zowel oude als nieuwe lantaarnpalen staan. Na de installatie van de led-armaturen worden de overtollige oude masten verwijderd.

Op 1 november 2017 is het Sonniuspark als eerste wijk in Son en Breugel volledig voorzien van ledverlichting.


Afbeelding