Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Voor wethouder Robert Visser is er een grens bereikt

Tijdens een persconferentie naar aanleiding van het besluit van wethouder Robert Visser om te stoppen als wethouder in Son en Breugel, gaf hij aan dat er een grens is bereikt.

Door: Adrie Neervoort

Hoewel Visser in de meer dan zeven jaar dat hij wethouder is al veel heeft meegemaakt, is de manier waarop hij nu wordt bejegend van een andere orde.
De discussie om het MFA en de sloop van de kerk gaat op dit moment niet meer om de inhoud maar om de persoon Robert Visser. Steeds maar weer zijn een aantal mensen bezig om een zeer negatief beeld van hem neer te zetten, aldus Visser. Hier doen de politiek, samenleving en de media aan mee, volgens de wethouder.
"In de zeven jaar als wethouder heb ik veel gedaan voor de inwoners en de gemeente Son en Breugel in het algemeen. Ik woon al sinds 1991 met veel plezier in Son en Breugel en toch word ik neergezet als een buitenstander, een passant".

Dit en alle onwaarheden en bedreigingen via de media, brieven en sociaal media hebben hem doen besluiten om te stoppen, "ik leek wel in een verkeerd toneelspel terecht te zijn gekomen".
Een gebroken Robert Visser neemt op 1 december afscheid als wethouder van Son en Breugel. Gebroken omdat hij dacht dat de discussie op een andere manier en niveau gevoerd zou worden. Hij maakt nu de keuze om te stoppen, hijzelf hoopt dat daardoor de discussie over vooral het MFA en de sloop van de kerk weer over de inhoud gaat.

Elly Brocken van Dorpsbelang de partij van Robert Visser, laat weten dat zij op zoek gaan naar een nieuwe wethouder. Dit doen zij nu versneld want wethouder Visser had al aangegeven niet meer beschikbaar te zijn als wethouder na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.


Dorpsbelang moet afscheid nemen van haar wethouder.

De vereniging Dorpsbelang is verrast door het besluit van Robert Visser om zijn functie als wethouder in Son en Breugel per 1 december 2017 neer te leggen.

Robert is de personificatie geweest voor alle waarden waar Dorpsbelang voor staat: transparantie in besluitvorming, luisteren naar de mening van anderen, gedane beloften nakomen, respect hebben voor de belangen van andere partijen die in dossiers een rol spelen en vooral ook het loyaal en zonder voorbehoud uitvoeren van besluiten, die door de gemeenteraad zijn genomen.

Robert heeft in ruim 7 jaar een indrukwekkende staat van dienst in de gemeente voor onze inwoners opgebouwd. Hij heeft de ontwikkeling van Sonniuspark met veel succes door de economische crisis geloodst, hij heeft als portefeuillehouder financiën niet alleen de lasten voor de inwoners 7 jaar lang op hetzelfde niveau gehouden, hij heeft de gemeente financieel ook sterker gemaakt, hij is verantwoordelijk geweest voor de nieuwbouw van vier basisscholen in de gemeente, hij stond aan de wieg van het duurzaamheidsbeleid, dat nu in uitvoering is (gescheiden inzameling afval, verledden openbare verlichting etc.), hij heeft er voor gezorgd dat Ekkersrijt als industriegebied en meubelboulevard zich enorm heeft ontwikkeld (tweede plaats meest economische gemeente van Nederland) waarbij hij ook de basis heeft gelegd voor een tweede ontsluiting van het gebied op de snelweg, hij is al die jaren de voortrekker geweest van de ontwikkeling van het centrum van het dorp, inclusief MFA etc., hij stond aan de basis van vele beleidsvisies, die tot stand waren gekomen na uitgebreide consultatie van de inwoners en deskundigen (o.a. verkeersveiligheid centrum, mantelzorgbeleid), huisvesting "zwakkere" jongeren, opzet ontmoet en groetplein in het Vestzak en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het is erg jammer dat hij zijn besluit heeft genomen omdat hij genoeg heeft gekregen van de valse beschuldigingen, verdachtmakingen en zelfs bedreigingen van mensen, die hun gelijk niet konden krijgen omdat hij vast bleef houden aan gedane beloften en vastgestelde raadsbesluiten.
Dorpsbelang is enorm veel dank verschuldigd aan Robert Visser, die als vertegenwoordiger van onze partij zo veel voor de lokale gemeenschap voor elkaar heeft gekregen.

Vereniging Dorpsbelang.


Begroting Son en Breugel duurzaam en in evenwicht

Afgelopen week maakte het gemeente bestuur van Son en Breugel de begroting 2018 tot 2020 bekend. Simpel gezegd, een overzicht van wat ze gaan doen en wat het kost. Want ook de eenvoudige taal in communiceren is een doelstelling van de gemeente net zoals het meer transparant zijn in hun plannen.

Door: Adrie Neervoort

Dat dit geen loze woorden zijn blijkt wel doordat de begroting voor het eerst te zien is op een zeer doordachte website. Waarin onderwerpen, doelen en kosten duidelijk zichtbaar zijn. Dus als u wilt weten wat het centrumvisie plan uiteindelijk kost en welke onderwerpen daaronder vallen dan kijkt u vanaf nu op www. sonenbreugel.begroting-2018.nl

Een sluitende begroting
Maar terug naar de begroting, deze is sluitend en kost de inwoner ca € 8,- extra het komend jaar. De begroting is zoals het bestuur het zelf noemt "structureel en reëel in evenwicht".
In de begroting is vooral aandacht voor: De bestuurlijke toekomst, het centrumplan, Breugel Bruist, het sociaal Domein, Duurzaamheid en de overgang naar led straatverlichting en sociale woningbouw. Zes belangrijke onderwerpen waar bijna alle inwoners van Son en Breugel mee te maken hebben.
Het zijn ook onderwerpen, waarvan de kosten in de begroting duidelijk in beeld worden gebracht. Maar er ontbreken natuurlijk ook cijfers in de begroting, dit omdat de plannen en dus ook de kosten nog niet concreet bekend zijn. Zoals de fusie perikelen, maar ook de verkoop van de grond onder de kerk. Wat betreft het verplicht archeologisch onderzoek op de plaats waar het nieuwe MFA (Dorpshuis) komt te staan is er wel een budget vrijgemaakt in de totale kosten voor dit project, maar of dit voldoende is wordt pas duidelijk bij de uitvoering. Zo kan de begroting dus mogelijke financiële tegenvallers maar ook meevallers opleveren.

Duurzaamheid als rode draad
Wat ook opvalt aan de begroting, dat deze doorspekt is met duurzaamheid. Bijna elk project krijgt een waarde van duurzaamheid mee en indien relevant een CO2 waarde. Want het doel is om in 2020 een gemeente te zijn die CO2 neutraal is.
Omdat de meerjaren begroting over de periode tot 2020 gaat staan er natuurlijk ook geen bedragen in van plannen die nu een aanvang krijgen en waarvan de uitwerking waarschijnlijk pas na 2020 is Een voorbeeld hiervan is een eventueel te bouwen extra parkeerlaag op het parkeerterrein achter de Heistraat. Alle ontwikkeling- en onderzoekskosten mits deze in de periode tot 2020 plaatsvinden zijn natuurlijk wel opgenomen.

Een minimale lastenverhoging voor de burger
De begroting is een sluitende begroting met een minimale lastenverhoging voor de inwoners, maar het is ook een begroting die ook ruim gebruik maakt van de financiële reserves van de gemeente Son en Breugel. Door de genoemde beleidsvoornemens stijgt de lokale lastendruk voor de inwoners in 2018 ten opzichte van 2017 met € 18 op jaarbasis (3,1%). De OZB en de legestarieven stijgen met een inflatiecorrectie van 1,1%. Tarieven voor de riool- en afvalstoffenheffing zijn gebaseerd op 100% dekking van kosten.

Nog even de zes onderwerpen van de beleidsdossiers op een rij:
Bestuurlijke toekomst
De vraag wat de bestuurlijke toekomst van Son en Breugel gaat brengen in 2018 is onzeker. Veel hangt af van de besluitvorming in de gemeenteraden van Son en Breugel en Nuenen in november van 2017 en hoe de provincie daar, mee omgaat. Er start een nieuwe samenwerkingsagenda van het Stedelijk Gebied Eindhoven en er komt een nieuwe opzet van de samenwerking binnen de Metropoolregio Eindhoven (MRE)
2018 is ook het jaar waarin in maart nieuwe gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Daarna wordt een nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd en een nieuw college geformeerd.

Centrumplan Son
Dit jaar zijn er grote stappen gezet in de plannen voor het centrum van Son en Breugel. De zorg en betrokkenheid van de inwoners rond een goed centrum, leeft bij velen. In 2018 volgt een verdere vertaling van deze betrokkenheid in duidelijke keuzes en richtingen. Er wordt gestart met de (ver)bouw van het nieuwe gemeentehuis.

De plannen rond het Kerkplein worden ook concreter. Het ontwerp en procedure rond de nieuwe kerk achter te toren gaan van start. Na 1 februari 2018 zullen de plannen voor woningbouw en dorpshuis/mfa op de huidige kerklocatie verder gestalte krijgen. Hiervoor loopt op dit moment een publieksconsultatie.
Door de verbouwing en het deels nieuw bouwen van het gemeentehuis, verhuist de bibliotheek in december naar de locatie in het Vestzak. De ambtelijke organisatie verhuist al eind oktober van dit jaar naar een tijdelijke locatie aan de Ruysdaelstraat. De start bouw van de nieuwe vleugel van het gemeentehuis aan de Airbornestraat zal na de jaarwisseling zijn .
Vanaf december 2017 is er aandacht voor de intensieve samenwerking van de organisaties die in het Vestzak onderdak vinden. Het gaat onder andere om de bibliotheek, het Vestzaktheater, de harmonie en Zuidzorg.

Breugel bruist
In het in december 2017 nog vast te stellen geactualiseerde uitvoeringsprogramma Breugel Bruist staan Versterking, Verbinding, Samenwerking en Verdieping centraal.
Samen met een groot aantal betrokkenen zijn de afgelopen periode al grote stappen gezet. Hierdoor kan het geactualiseerde uitvoeringsprogramma rekenen op draagvlak van de betrokken partijen.
In 2018 komen de eerste uitwerkingen van de verschillende programma onderdelen. Vanuit de fasering zal worden gestart met de concrete uitwerking van de plannen voor de onderwijshuisvesting en het wonen. Daarbij komt ook een ontwerpbestemmingsplan in procedure om alle plannen ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Sociaal Domein
In het sociale domein steekt de gemeente het komend jaar vooral in op sturing aan de uitvoering en het bewaken van de gewenste maatschappelijke effecten. Preventie eenzaamheid, ondersteuning van mantelzorg en de dementievriendelijke gemeente zijn als speerpunten benoemd.

Duurzaamheid
Begin volgend jaar wordt de volledige ombouw van de openbare verlichting naar ledverlichting afgerond.
De rode draad in het duurzaamheidbeleid is communicatie naar de inwoners, bedrijven en verenigingen via de campagne "Wat we doen is groen!". Zo wil de gemeente laten zien wat we als gemeenschap kunnen bereiken op het gebied van duurzaamheid als inwoners en verenigingen actie ondernemen.
Het vervangen van de openbare verlichting in ledverlichting en acties die voortvloeien uit het Gemeentelijke RioleringsPlan zijn bij uitstek geschikt om inwoners te betrekken bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Ook met het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed laat de gemeente zien dat zij hun verantwoordelijkheid serieus nemen. De verdubbeling van het budget voor het gemeentelijke zonnepanelenproject laat zien dat de gemeente in 2018 volop in de doe-fase is aanbeland.
Samen met de provincie Noord Brabant, het ministerie van Economische Zaken en RVO Nederland werkt de gemeente aan een convenant met de bedrijven op Ekkersrijt om er een echt duurzaam bedrijfsterrein van te maken.
Het inkooptraject voor wegende ondergrondse containers voor restafval ten behoeve van het 'omgekeerd inzamelen' is ingewikkeld. Begin 2018 gaat de uitvoering echt van start, waarmee de hoeveelheid restafval verder verlaagd wordt, en de hoeveelheid materialen die recyclebaar of nuttig toegepast kunnen worden, verder zal toenemen.

Sociale woningbouw
Er vindt een substantiële toevoeging van circa 90 nieuwe woningen plaats in de bestaande sociale woningvoorraad voor een doelgroep die op basis van het inkomen is aangewezen op sociale woningbouw. Dit jaar is al gestart met het toevoegen van sociale huurwoningen op de locaties hoek Molenstraat-Nieuwstraat (30 woningen) en Heistraat in de voormalige Rabobank (25 wooneenheden). Komend jaar worden er 16 sociale koopwoningen gerealiseerd in Sonniuspark en zijn er afspraken gemaakt over de realisatie van sociale koopwoningen op twee andere locaties: de voormalige Aldi-locatie (11 woningen) en op de voormalige Stokland-locatie op de hoek Planetenlaan/Piet Heinlaan (6 woningen) in Breugel.