LezersPodium

DorpsVISIE roept twee raadsleden op om kerk met Kerstmis open te houden.
Tijdens de raadsvergadering heeft Remco Heeren, raadslid van DorpsVISIE, de voltallige raad voorgesteld om de kerk te kopen en dan in gezamenlijkheid te bezien hoe we het kerkplein verder ontwikkelen. Dan blijft de kerk voorlopig gewoon open totdat er een andere is en kunnen we in goed overleg iets moois maken van het kerkplein.
Helaas werd dat voorstel alleen door het CDA gesteund en is met Kerst de kerk al gesloten en een maand later verdwenen. Een grote leegte achterlatend en een gat in de geloofwaardigheid van lokale politiek. Onnodig, onredelijk, bestuurlijk onbehoorlijk en voor velen nog steeds onwerkelijk.

Het is nog niet te laat!!.
Toch is er nog hoop. Twee raadsleden kunnen nog steeds voorkomen dat de kerk al met Kerst dicht gaat. Als twee raadsleden hun gevoel durven laten spreken is er immers een meerderheid voor een ander raadsbeleid en dient het college van B&W het mes van de hals van het parochiebestuur te halen.
Daarom hierbij vanuit DorpsVISIE een oproep aan twee raadsleden. Sta op en laat je hart spreken. Kerk en staat zijn al sinds de 19e eeuw gescheiden maar toon je barmhartig en laat de kerk tenminste met de Kerst nog open. Om jullie daarbij te steunen zal DorpsVISIE op 2 november een motie indienen. Het CDA zal DorpsVISIE zeker gaan steunen. We zijn dan met 7 voorstemmers. Nu nog twee raadsleden van PvdA/GL, Dorpsbelang of van de VVD en dan hebben we een raadsmeerderheid. Een raadslid van de coalitie heeft al te kennen gegeven deze motie te willen steunen..

Fractie DorpsVISIE


Onderstaande brief is verstuurd aan
de raad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel

Burgemeester, wethouders en raadsleden,
Afgelopen week werd plots bekend, dat de Sint Petrus Bandenkerk al op 3 december zal worden gesloten en daarna gesloopt. Dit heeft geleid tot grote onrust en verontwaardiging bij veel inwoners.
Eerder hebt u besloten tot de bouw van een uitdijend MFA op de plaats van de kerk. Die moet daarom worden gesloopt. Met minachting voor de emotionele waarde van deze kerk voor vele inwoners. U gaat daarmee in tegen de gevoelens die leven in de kern van Son.
Inmiddels hebben zich diverse deskundigen en organisaties tot u gewend met het advies niet tot sloop van de kerk over te gaan maar nogmaals te onderzoeken of een herbestemming mogelijk is. De rijksbouwmeester heeft in zijn brief een aanbod opgenomen: "Ik ben graag bereid om bij een mogelijke herbestemming mee te denken en u van advies te dienen. Dit vanuit de overtuiging dat de vernietiging van dit prachtige gebouw werkelijk bijzonder jammer zou zijn."
Verder hebt u uitgebreid onderzoek laten instellen naar de vleermuizen, die in de kerk zijn gehuisvest. Bekend is dat vleermuizen in Nederland paren in de herfst, vlak voordat zij in winterslaap gaan. Ze zijn dus nog niet weg. Er is dan ook een gerede kans, dat de kerk op het moment van de sloop huisvesting biedt aan een aantal vleermuizen in winterslaap. Het is bij wet verboden om vleermuizen te bestrijden of te verjagen. Ze worden beschermd binnen de Flora- en Faunawet.
Uw besluit tot sloop van de kerk betekent een onherroepelijk einde van het monumentale gebouw dat samen met het, door u als gemeentelijk monument aangewezen, gemeentehuis een combinatiewaarde heeft als monumenten van de wederopbouwstijl.
Tevens begaat u procedureel een misbruik van recht (fraus legis) door "heel slim" de noodzakelijke sloopvergunning (met de mogelijkheid van bezwaar) te omzeilen. Gezien de archeologische waarde van de ondergrond van de kerk is een sloopvergunning noodzakelijk. Die regel geldt niet voor niets ook in onze gemeente. Door de verkopende partij in haar argeloosheid te dwingen om de opstal te slopen tot vloerniveau waarvoor slechts een sloopmelding geldt (de sloopkosten zijn voor uw rekening in de koopprijs opgenomen) en later een sloopvergunning te verlenen voor het restant van het gebouw (waartegen niemand een redelijk bezwaar kan inbrengen) begaat u misbruik van uw bestuurlijke bevoegdheid (détournement de pouvoir). U omzeilt bewust de bedoeling van (de regelgever bij) een regel die voor iedere burger geldt.

U beperkt nu de vrijheid van een nieuwe raad om een besluit te nemen over de multifunctionele accommodatie.
Gezien de onrust onder de inwoners en het aanbod van de rijksbouwmeester verzoeken wij u in te gaan op het aanbod van de rijksbouwmeester en -na overleg met de parochie- de sloop van de Sint Petrus Bandenkerk met tenminste een half jaar uit te stellen.
Daarbij kunt u dan tevens rekening houden met de uitkomsten van het inmiddels afgeronde onderzoek naar het draagvlak van de plannen multifunctionele accommodatie.
Het argument van het niet tijdig gereedkomen van deze nieuwe voorziening kan niet gelden, omdat Son deze accommodatie nu ook niet heeft en de organisaties, die in de accommodatie worden ondergebracht, nu al zijn gehuisvest.

Met vriendelijke groet,
Namens de verontruste Sonnenaren,
Ciel Saris, Ad Hensen, Yvonne Hendriks, Fré en Els van der Lande, Jeanne van der Meijden, Gerard Swinkels


Onderstaande brief is verstuurd aan het Bisdom 's-Hertogenbosch

Monseigneur, Pastor,
Het bericht dat de kerk in Son al op 3 december zal worden onttrokken aan de eredienst heeft de kerkgangers en gelovigen in Son zeer teleurgesteld/zo niet verbijsterd. Het betekent, dat -in afwijking van eerdere berichten van de parochie- er geen Kerstvieringen in deze kerk zullen kunnen plaats vinden.
In Petrus Banden Nieuws Jaargang 2 nr.8 okt. 2017 stond nog "Het onttrekken van de Sint Petrus Bandenkerk aan de eredienst zal, onvoorziene omstandigheden daargelaten, plaatsvinden op 1 januari 2018.
Nadere berichten en programma volgen zodra er meer bekend is. Inmiddels is een nieuwe nieuwsbrief verschenen, waarin de nieuwe sluitingsdatum wel is opgenomen.
De onrust wordt nog vergroot door het ontbreken van communicatie van de pastor en zijn kerkbestuur met de parochianen en inwoners van Son. Wij vragen ons dan ook af of hiermee is voldaan aan de vereisten, zoals deze zijn gesteld door het Aartsbisdom Utrecht.
Wij verzoeken u de sluiting van de kerk met enige maanden uit te (laten) stellen.
Tegelijk met dit schrijven wenden wij ons tot de gemeente met het verzoek in onderling overleg te komen tot uitstel van de sloop van de Sint Petrus Bandenkerk te Son.

Met vriendelijke groet,
Namens de verontruste Sonnenaren,
Ciel Saris, Yvonne Hendriks, Jeanne van der Meijden, Gerard Swinkels