Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Freedom Run eerbetoon aan onze bevrijders

Zondag 22 oktober was het de derde editie van de Freedom Run. Een recreatieve loop over vijf afstanden die in het teken staat van de bevrijding en het herdenken daarvan. Speciale aandacht ging dit jaar uit naar vijf van de bevrijders. Armando Marquez, Bill Pendell, Ken Thiis, Joe Cattini en Denys Hunter, alle vijf hebben ze gevochten in de omgeving van Eindhoven, Best en Son en Breugel.

De Freedom Run is een echte familieloop, er waren ook speciale afstanden voor ouder en kind. In totaal deden 565 deelnemers mee, waarvan 80 deelnemers uit Son en Breugel. Heel bijzonder was dat Joe Cattini (inmiddels 94) van elke afstand het startsignaal gaf.

Joe Cattini was speciaal overgekomen uit Engeland, samen met dochter Fran, kleindochter Lucy en achterkleindochters Elisabeth en Genevieve. Met een bescheiden toetertje gaf Joe het startsignaal van de vijf lopen, die ieder naar een van de vijf veteranen vernoemd is. De half mile is vernoemd naar Denys Hunter, de mile naar Ken Thiis. Fran, de dochter van Joe, verscheen aan de start met haar kleindochters. De 8 miles droegen de naam van Joe Cattini zelf, met kleindochter Lucy als deelneemster. Verder waren er nog de 4 miles (met Bill Pendell als naamgever) en 10 miles (vernoemd naar Armando Marquez).

Elisabeth en Genevieve komen samen met hun oma Fran over de eindstreep, zonder zichtbaar vermoeid te zijn. Ze zijn allemaal trots op Joe!

Het was de derde editie van de Freedom Run. Willem Biermans, voorzitter van hardloopgroep Blixemsnel, vindt dat de locatie naast bevrijdingsmuseum Bevrijdende Vleugels goed aansluit bij het idee achter de Freedom Run. Dat idee is om voor jongere mensen een aansprekend evenement te organiseren om de bevrijding te herdenken.

Het parcours ging onder meer richting Paulus Hoef aan de Sonniuswijk in Son en Breugel en het Oude Meer, de gebieden waar tijdens de tweede wereldoorlog hevig is gevochten. Daar zijn mooie routes uitgezet. Dit jaar was er ook een Freedom Ride op de fiets, volgend jaar zal er ook een Freedom Walk georganiseerd worden.

Willem Biermans is blij dat het evenement aanslaat. Iedereen, dus ook jongeren, ziet overal gewelddadige conflicten. Vrede en vrijheid zijn niet valzelfsprekend!