Afbeelding
Foto:

350 Flipperkasten naar Evoluon

In het weekend van 11 en 12 november viert de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) haar 25-jarig jubileum in het Evoluon in Eindhoven. Voor deze speciale gelegenheid worden maar liefst 350 flipperkasten naar Eindhoven gebracht, die het hele weekend te bespelen zullen zijn. Het is nog niet eerder in Nederland voorgekomen dat er zoveel machines op één locatie zijn opgesteld en voor dit weekend is het Evoluon 'de grootste arcade van Europa'.

Ook vindt voor de 19e keer het Nederlands Kampioenschap Flipperen plaats en meer dan 250 spelers zullen de strijd met elkaar aangaan. Er komen spelers uit o.a. Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Speciale gast is Albert Nomden uit Muntendam die op 22 oktober jongstleden in Zweden het EK flipperen won.

Het flipperen maakt mondiaal gezien een heuse come back en Nederland kan worden beschouwd als een flippernatie bij uitstek. Momenteel produceren er vijf fabrikanten verschillende kasten, waaronder de Nederlandse firma Dutch Pinball, die in Eindhoven de machine The Big Lebowski TM Pinball zal tonen. Daarnaast is de NFV met 1.400 leden de grootse flippervereniging ter wereld. Tevens opende vorige jaar in Rotterdam het Dutch Pinball Museum en sindsdien zijn er duizenden bezoekers geweest.
Voor meer informatie en toegangsprijzen: dpo.nfvpinball.nl


Canto Ostinato in de Rooise Martinuskerk

Op zondag 12 november 2017 om 16:00 uur wordt de beroemde "Canto Ostinato" van Simeon ten Holt gespeeld op twee orgels en een vleugel. Deze eigentijdse klassieke muziek is de laatste jaren bij het publiek erg geliefd geworden. Ze past qua sfeer en beleving uitstekend in de mooie Martinuskerk.

Organist Bert Augustus bespeelt het monumentale Smitsorgel achter in de kerk, Arjan Mooij neemt plaats achter het koororgel voor in de kerk en Martien Maas speelt op een vleugel die midden in de kerk staat. Het publiek zit daardoor tussen de instrumenten in. De grote kerkruimte laat vervolgens de klanken versmelten tot een unieke spirituele ervaring.
Het is bijzonder dat deze compositie, die ongeveer een uur zal duren, op twee orgels en een piano gespeeld wordt. Vooral vanwege de opstelling van de instrumenten is dit voor de uitvoerenden een uitdaging. De spelers moeten immers contact met elkaar kunnen hebben. Nou zijn er wel technische voorzieningen die er voor zorgen dat die communicatie mogelijk is, maar dan nog… Maar u zult zeker van een unieke ervaring kunnen genieten in onze Rooise Martinuskerk, daar zullen de musici wel voor zorgen.

Canto Ostinato is ontstaan rond 1975. Canto verwijst naar de melodie of een kort motief; Ostinato verwijst naar herhaling. Simeon ten Holt (1923 - 2012) liet het werk al spelend op het klavier ontstaan. Hij creëerde meer dan honderd losse korte stukjes die door zijn collega de componist Andries Hubers tot een partituur werden samengevoegd. Het is een zeer toegankelijk stuk; je hoeft geen geoefende luisteraar te zijn om van dit stuk in de ban te raken. De herhaling en het duidelijke tempo maken het stuk ook aantrekkelijk voor liefhebbers van popmuziek. De spelers zijn vrij om eigen accenten aan te brengen. Blijven herhalen of doorspelen? Luider, zachter, spannender? Dat moet natuurlijk op elkaar afgestemd zijn. Dat vereist uiterste concentratie van de musici en stilte in de kerk. De spelers zullen hun kansen grijpen en grenzen opzoeken.

Laat u verrassen en beleef de Rooise Canto Ostinato. Tijdens het luisteren wordt u in een droomwereld opgenomen.
De toegang tot dit unieke concert is voor vrienden van het Smitsorgel vrij, overige bezoekers betalen slechts € 10,00. Kaartjes zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar in de kerk en vooraf ook bij de VVV Rooi en 't Paperas.

U kunt ook vooraf een mailtje sturen naar: cantorooi@outlook.com en het verschuldigde bedrag storten op rekening NL 92 RABO 0198220227 ten name van Stg. Smitsorgel. Wij zorgen dan voor een bevestiging en dat de kaartjes vanaf een half uur voor aanvang voor u gereed liggen bij de kassa aan de ingang van de kerk.
Nadere informatie kunt u vinden op Facebook onder "CantoRooi".


Afbeelding