30e Rooise Klompenklets.

Na de geweldige reacties op de 29e klompenklets van 2016, is de "Kletscommissie", van K.V. de Narrekap, wederom vol goede moed begonnen om ook voor de 30e editie van de Rooise Klompenklets een topprogramma neer te zetten met de allerbeste tonpraoters.

In het weekend van 24, 25 en 26 November a.s. zal, in "Grand café & Zalencentrum De Beurs", het jaarlijkse spektakel van K.V. de Narrekap weer los barsten. Dit evenement behoord al jaren tot de top van tonpraat evenementen en is een echte traditie binnen het carnaval in Papgat.

Veel organisaties kondigen vol trots aan de toppers, zoals de Brabants kampioen en de winnaar van de "zilveren Narrekap", in hun programma te hebben. De echte vooruitziende blik zit echter bij K.V. de Narrekap. Zij weten al jaren op rij een programma samen te stellen waaruit de grote winnaars van dat seizoen voort komen. Ook dit jaar staat het programma wederom vol toppers die hun sporen ruim verdient hebben en/of nog gaan verdienen. Zo staat debutant Jo Deckers in het programma, die aangetoond heeft met "de grote jongens" mee te kunnen. Ad Vermeulen, staat na een turbulente (privé) tijd weer zijn "mannetje" in de Ton. Ook oud gedienden en meervoudig kampioenen Berry Knapen, Hans Eykemans en Frans Bevers zullen optreden, Het Programma wordt compleet gemaakt door de huidige Brabants kampioen Hans Keeris en de laatste winnaar van de "Zilveren Narrekap" Boy Jansen, uiteraard allebei met een nieuwe buut. Kortom weer een veel belovend programma dat garant zal staan voor heerlijke avond (of middag) lachen, gieren, brullen. Vrijdag 24 en zaterdag 25 November aanvang 20.00 uur (zaal open 19.00 uur) en zondag 26 november aanvang 15.00 uur (zaal open 14.00 uur).

Grand café & Zalencentrum de Beurs organiseert, op zondag 26 november, een smakelijke brunch voorafgaand aan de Klompenklets, totale kosten € 22,50 dit is uiteraard incl. toegangskaart voor de Rooise Klompenklets. Aanvangstijd van de brunch om 12.00 uur. Natuurlijk zijn de kaarten ook los te koop (€ 12,50) voor het programma.

De kaartverkoop vindt plaats via Grand café & Zalencentrum de Beurs, Heuvel 44 te St. Oedenrode of via Kapsalon Janneke, Boxtelseweg 45A te Liepmde. Tijdens de Rooise Klompenklets zijn meegebrachte etenswaren NIET toegestaan, (Grand café de Beurs zal zorgen voor alternatieven).


Natuurgetrouw getekend

De mooiste prenten van Theo van Hoytema (1863-1917)
Het Nederlands Steendrukmuseum zet vanaf 4 november de Haagse kunstenaar Theo van Hoytema in de spotlight met een overzichtsexpositie van zijn lithografische werk. Honderd jaar geleden, op 28 augustus 1917, overleed Theo van Hoytema. Hij is vooral bekend geworden door zijn kleurrijke kalenders en gedetailleerde sprookjesboeken, maar al zijn grafische werk is van zeer hoog niveau. Nog steeds worden zijn vrije prenten beschouwd als het allerbeste wat ooit in ons land op steen is gezet. Daarmee is er voor het Nederlands Steendrukmuseum reden genoeg om een expositie te wijden aan het oeuvre van deze voor Nederland bijzondere kunstenaar.

Art Nouveau
Theo van Hoytema wordt met zijn werk gerekend tot de Art Nouveau kunstenaars. Hij was een veelzijdig kunstenaar die zich vooral richtte op de planten- en dierenwereld. Hier haalde hij zijn inspiratie vandaan. Met zijn map 'Dierstudies' heeft Van Hoytema in 1898 een absoluut hoogtepunt weten te bereiken. Topstukken hieruit zijn de litho's 'Angorakonijnen' en 'Zilverreigers', waarbij hij gebruik maakt van reliëfdruk om de vacht en veren uit te laten komen. Dit is een zeer complexe techniek, waarbij een structuur in het papier wordt gedrukt.

Samenstelling
De expositie laat een breed overzicht zien van de kalenders, vrije prenten, boeken en toegepaste grafiek, zoals omslagbladen en affiches. Hiervoor is samengewerkt met o.a. het Haags Gemeentearchief en diverse particuliere verzamelaars. Het museum is het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente Valkenswaard, onze sponsoren, donateurs en vrienden zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze expositie.

Nederlands Steendrukmuseum
Het Nederlands Steendrukmuseum is een uniek museum dat internationale erkenning ontvangt als enige museum dat is gespecialiseerd in de lithografie. Het museum toont hoe belangrijke de rol van de steendruk en lithografie is geweest voor onze hedendaagse beeldcultuur. De uitvinding in 1798 door Alois Senefelder ontketende een revolutie in de drukkunst. Voor het eerst in de geschiedenis werd het mogelijk om op grote schaal afbeeldingen te verspreiden. De steden kregen kleur toen deze vanaf het eind van de 20e eeuw werden volgehangen met affiches en reclamemateriaal. Al snel omarmden kunstenaars de techniek en brachten haar tot bloei. Het Nederlands Steendrukmuseum houdt dit bijzondere ambacht levend, toont de techniek én een schat aan kunstlitho's vanuit de vaste collectie en in wisselexposities.
CAROLUS Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Entree: t/m 12 jaar en Museumkaart: gratis; 13 t/m 18 € 4,00; vanaf 18 jaar: € 6,00 . Meer info: zie www.steendrukmuseum.nl.