Seldom Sene
Seldom Sene Foto: Geert Vandepoele

Beroemd blokfluit kwintet speelt Spaanse muziek

Op zaterdag 25 november is er in Boxtel een concert van een beroemd blokfluit kwintet. Het concert van Seldom Sene is in de Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18 en begint om 16.00 uur. Reservering wordt sterk aanbevolen - via email aan reserveren@klassiekindekerken.nl. De toegangsprijs is € 15,-, voor kinderen tot en met 12 jaar € 10,-.

Seldom Sene brengt muziek tot leven uit zestiende-eeuwse Spaanse paleizen en kathedralen, met werken van o.a. Antonio de Cabezón, Francisco Guerrero, Alonso Lobo en Tomás Luis de Victoria.
De vijf vrouwen van Seldom Sene gebruiken een verzameling van meer dan 50 blokfluiten en zij zullen tijdens het concert uitleg geven over de instrumenten en het repertoire. Seldom Sene wordt alom geprezen om de uitmuntende muzikale interpretatie en hun prachtig repertoire. Het ensemble treedt op in befaamde series en op festivals in heel Europa. Fluitiste Ruth Dyson zegt: "Wij willen in een historische context spelen maar op een moderne manier".

Virtuositeit en speelse stijl
De zangstem was in het zestiende-eeuwse Spanje het ultieme voorbeeld voor welk instrument dan ook. Van oorspronkelijk vocale werken werden vaak zeer virtuoze bewerkingen gemaakt voor instrumenten. In dit programma (El aire se serena - De lucht wordt sereen) klinkt delicate melancholie in de melodieuze Maria-motetten van Lobo, Guerrero en Victoria. Het Spaanse vuur wordt onthuld met de virtuositeit en speelse stijl van Antonio de Cabezón in zijn glossada's, maar ook in rijk versierde versies van zeer bekende chansons zoals Susanne un jour, en in een set virtuoze dansen gebaseerd op het thema La Spagna.
Het in Amsterdam gevestigde blokfluitkwintet Seldom Sene ontstond uit gedeelde passie en werd opgericht in 2009. De vijf musici vonden elkaar door hun interesse in de uitvoeringspraktijk van zowel oude als nieuwe muziek en zij bundelden hun krachten op het gebied van creativiteit, muziekwetenschappen, improvisatie en ongekende virtuositeit. Met inventieve en gevarieerde programma's schittert Seldom Sene in alle aspecten van samenspel met kracht, precisie en zeer veel expressiviteit.

Indrukwekkende collectie
Seldom Sene beschikt over een indrukwekkende collectie van blokfluiten in alle soorten en maten, onder anderen vier prachtige sets van renaissance consortinstrumenten naast de moderne hoekige modellen van Herbert Paetzold. Zij beschikken ook over een variëteit van barokke instrumenten en delicate middeleeuwse cilindrische blokfluiten.
In 2009 debuteerde Seldom Sene tijdens het 'Concours International d'Ensembles de Flu^tes a` bec' in Le Mans, waar het ensemble de eerste prijs won. In 2014 mochten zij de eerste prijs, de publieksprijs en de persprijs in ontvangst nemen op het prestigieuze Internationale Van Wassenaer Concours voor oude muziek ensembles, geïntegreerd in het Festival Oude Muziek Utrecht. Hoogtepunt was een tournee van 11 concerten op mooie locaties tijdens het Seizoen Oude Muziek in 2016.
Hun debuut-cd Taracea verscheen bij het Nederlandse label Brilliant Classics in 2014 en werd lovend ontvangen. Het tweede album El aire se serena verscheen in 2016 en is ook een groot succes.

Volgende concert
Zaterdag 27 jan. 2018 om 16:00 uur in de Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel. Toegangsprijs € 15,-. Ensemble VIJF! - vijf bevlogen vrouwen in een ensemble van fluit, viool, hobo, fagot en harp.

Klassiek in de Kerken
De organiserende werkgroep 'Klassiek in de Kerken' (www.klassiekindekerken.nl) stelt zich ten doel (licht-)klassieke uitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren, gebruikmakend van de majestueuze Sint Petrusbasiliek en de intieme Protestantse Kerk. Contactpersoon is Kees Doevendans, k.doevendans@telfort.nl.


Seldom Sene