Geen gevaarlijke breedplaatvloeren in gebouwen Son en Breugel

Onder de regie van de gemeente Son en Breugel is een onderzoek uitgevoerd naar 61 gebouwen in de gemeente die na 1999 zijn opgeleverd. Hiervan is gecontroleerd of er gevaarlijke betonnen breedplaatvloeren zijn gebruikt zoals in de (deels ingestorte) parkeergarage van Eindhoven Airport. Dat blijkt in geen van de onderzochte gebouwen het geval te zijn.

Op 10 oktober heeft de gemeente een brief ontvangen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken waarin gemeenten wordt opgedragen een inventarisatie van mogelijk onveilige vloerconstructies te maken en zo nodig te controleren. De brief is verstuurd naar aanleiding van de ingestorte parkeergarage van Eindhoven Airport.

Ondernomen actie
De gemeente heeft eerst een inventarisatie gemaakt welke gebouwen mogelijk deze onveilige vloerconstructie kunnen hebben. Hiervoor zijn van 61 gebouwen de constructietekeningen bekeken. U kunt hierbij denken aan appartementencomplexen (eventueel met winkels) in combinatie met parkeerkelder eronder, schoolgebouwen, parkeergarages, grotere winkelpanden/meubelzaken op Ekkersrijt en grotere bedrijfspanden op Ekkersrijt.

Bij het onderzoek heeft de gemeente Constructiebureau Van de Laar betrokken, dat voor de gemeente de constructieberekeningen en tekeningen van bouwprojecten controleert.

Uitkomst controle
Uit de inventarisatie kwam naar voren dat binnen onze gemeente er geen gebouwen zijn waar mogelijk sprake zou zijn van een onveilige vloerconstructie. Dat komt doordat in veel gevallen er andere vloeren dan breedplaatvloeren zijn toegepast zoals kanaalplaten (die vaak voorkomen bij bedrijfspanden en onze scholen). Daar waar in gebouwen wél breedplaatvloeren zijn toegepast is er van andere ondersteuningsconstructies sprake dan in de onveilige constructie in de parkeergarage van Eindhoven Airport.