Afbeelding
Foto:

Maand van de spritualiteit


Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom gaan mensen op zoek naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn.
De initiatiefnemers van De Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien.

Spiritualiteit kan heel concreet evenwicht, voeding en richting geven in een complexe wereld. Richting voor een betere omgang met de medemens, onze leefomgeving en onze planeet. Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, door bewuster te werken en met anderen om te gaan, vinden we balans, kan het leven gaan bruisen en leven we met 'hartstocht'.

Wat is spiritualiteit
De Maand van de Spiritualiteit wil een breed begrip van spiritualiteit hanteren. Hierbij beperkt ze zich niet tot enkel institutionele vormen van spiritualiteit en zelfs niet tot alleen de religieuze invalshoek. De Maand wil ruimte bieden aan zowel de spiritualiteit die verbonden is met de relatie God-Mens, als aan spiritualiteit die meer verbonden is aan Levenskunst.

Wat wordt het beste spirituele boek van 2016
Hieronder worden de kanshebbers beschreven. Zij zijn genomineerd voor de vakjuryprijs Beste Spirituele Boek 2016.

Sterker dan ooit, Brené Brown (A.W. Bruna Uitgevers)
Sterk weer opstaan na een val is dé manier waarop we in de praktijk brengen om met hart en ziel te leven, hoe groot het probleem of de situatie ook is. Dat proces leert ons het meeste over wie we zijn, schrijft Brené Brown in haar nieuwe boek 'Sterker dan ooit'.
Brené Brown, professor aan de Universiteit van Houston, baseert zich in dit boek niet alleen op haar wetenschappelijk onderzoek, maar ook op ervaringen van haarzelf, van anderen en op verhalen. Volgens haar zijn die manieren om kennis op te doen alle drie even waardevol. Na kwetsbaarheid en imperfectie wijdt ze zich in dit boek aan vallen en opstaan. Ze legt een diepe waarheid bloot: kwetsbaarheid - de bereidheid om ervoor te gaan en jezelf te laten zien - is de enige weg naar meer liefde, erbij horen, creativiteit en vreugde.
Het is alleen niet altijd gemakkelijk om een moedig leven te leiden. Het is onvermijdelijk dat we uiteindelijk zullen struikelen. Over die kwetsbare tijd gaat dit moedige boek.

Mindful communiceren, Susan Gillis Chapman (Uitgeverij Ten Have)
In 'Mindful communiceren' laat psycholoog Susan Chapman helder zien hoe we stilte, vertrouwen, vragen en antwoorden kunnen gebruiken om met meer diepgang te communiceren. Goede communicatie is immers essentieel voor een gezonde relatie tussen partners, familieleden, vrienden en collega's. Mindfulness is een krachtig hulpmiddel om die communicatie te verbeteren en compassievol met anderen om te gaan. Mindfulness verandert namelijk de manier waarop we spreken en luisteren, verstevigt onderlinge banden en helpt doelen te bereiken.

Go East, Stine Jensen (Ambo|Anthos)
Go East! is een autobiografisch verslag van Stine Jensen en haar zoektocht door het spirituele (Wilde) Westen. Tevens is het een filosofisch onderzoek naar het ego, goeroes en andere ongemakken. Na jarenlange studie van de westerse filosofie en een werkzaam leven op de universiteit gooit filosoof en schrijfster Stine Jensen door een persoonlijke crisis het roer om. Op zoek naar meer geluk, rust en balans tussen lichaam en geest verkent ze de spirituele wereld en duikt in de wereld van mindfulness, yoga en meditatie. Ze volgt een yoga-opleiding bij een Amerikaanse goeroe, verandert haar eetgewoonten drastisch en mediteert dagelijks. Wordt ze gelukkiger?
Stine Jensen publiceerde onder meer "Turkse vlinders", "Het broekpak van Olivia Newton-John" en het kinderboek "Lieve Stine, weet jij het?"
Voor televisie maakte ze de reisserie Licht op het Noorden en het filosofieprogramma Dus ik ben.

Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?, Inez van Oord (Kosmos Uitgevers)
Dit boek, met praktische tips van Inez van Oord, helpt je richting te kiezen in je leven en opnieuw te kunnen beginnen. Inez vertelt in dit boek over haar levenslessen als een reis door de levenscirkel. Haar verhaal gaat over succes en verlies, over het opzetten van de magazines Seasons en Happinez en over de manier waarop ideeën tot stand komen.
Inez doet een oproep om woorden als bezieling, verbeelding en verbinding weer in je leven te integreren. Het gaat om de eenvoudige vraag: waarom doe ik wat ik doe? Gaat het alleen over 'ik', of ook over idealen, over verbinding maken? Hoe laat je je waarden zien in je doen en laten?
Als je op die manier naar je levenscirkel gaat kijken, wordt die cirkel een innerlijke richtingaanwijzer, een kompas. Niet om je naar het noorden of zuiden te sturen, maar naar het midden. Naar de essentie die in het midden te vinden is, de meest waardevolle plek waar alles samen komt. De mooiste plek om te zijn.

Altruïsme van Matthieu Ricard (Uitgeverij Ten Have)
Matthieu Ricard, bekend van 'De monnik en de filosoof', laat in 'Altruïsme; De kracht van compassie' zien hoe oprechte bezorgdheid voor het welzijn van anderen de redding kan zijn voor de uitdagingen van onze tijd.
In deze tijd van economische crisis en milieurampen voeren individualisme en cynisme vaak de boventoon. We kunnen het tij alleen keren met de kracht van compassie. Dat is volgens de boeddhistische leraar Matthieu Ricard geen vrome wens of utopie, maar mogelijk en zelfs noodzakelijk.
'Altruïsme' is het resultaat van jaren van onderzoek, ervaringen, observaties en reflecties. Soepel verbindt Ricard inzichten uit de psychologie, filosofie, ecologie en neurowetenschappen. Ook laat hij zich inspireren door wijze mannen en vrouwen - o.a. Gandhi, Seneca en Jane Goodall - uit diverse levensbeschouwelijke tradities. Aan de hand van talloze voorbeelden laat hij zien hoe we met altruïsme persoonlijke levens, samenleving, politiek en milieu kunnen beïnvloeden.

De vakjury beslist
De vakjury, bestaande uit Jacobine Geel (presentatrice KRO-NCRV), Kitty Geerts (boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Marije van Beek (redacteurTrouw), zal uit de shortlist een winnaar kiezen die deze maand bekendgemaakt zal worden.

Bibliotheek Son
Ook in de Bibliotheek zijn diverse boeken te vinden over dit thema. http://catalogus.bibliotheekdommeldal.nl/
Onze openingstijden in Son en Breugel zijn:
Maandag: 11.00-14.00 ( onbemand) 14.00 – 17.00 uur
Dinsdag:11.00-14.00 ( onbemand) 14.00 – 17.00 uur
Woensdag: 1.00-14.00 ( onbemand) 14.00 – 17.00 uur
Donderdag: 11.00-14.00 ( onbemand) 14.00 – 17.00 uur
Vrijdag: 11.00-14.00 ( onbemand) 14.00 – 20.00 uur
zaterdag:11.00 – 14.00 uur


Afbeelding
Afbeelding