Janneke van de Schoot, Daphne van Lievenoogen en Wendy van Lierop
Janneke van de Schoot, Daphne van Lievenoogen en Wendy van Lierop Foto:

Hart onder de riem

Team Dinkelberg & Kuipers heeft, naast het feit dat ze SamenLoop voor Hoop een goed initiatief vinden, nog een achterliggende reden om deel te nemen. De medewerkers van het accountants- en advieskantoor hebben namelijk van dichtbij mee gemaakt wat de ziekte kanker met je doet.

Teamcaptain Janneke van de Schoot licht toe: "Een collega van ons strijdt al geruime tijd tegen eierstokkanker. Wij hebben als team de diagnose, de chemokuren en het moment dat de beslissing valt dat ze niet meer kon werken meegemaakt. We hebben zien gebeuren dat de ziekte in feite alles van je afpakt. Dat is heftig." Daphne van Lievenoogen, medeteamcaptain, vult aan: "Daar komt nog bij dat de echtgenoot van onze collega ook kanker heeft en zij dus allebei in hetzelfde schuitje zitten. Hoeveel pech kan je in één huishouden hebben, vraag je je dan weleens af." Om hen te steunen en een hart onder de riem te steken heeft team Dinkelberg & Kuipers besloten om deel te nemen aan de SamenLoop voor Hoop. "De binding met Son & Breugel is groot, veel van onze collega's wonen er en ons kantoor is gevestigd op Ekkersrijt.", zegt Janneke.

Niet alleen het personeel van Dinkelberg & Kuipers neemt deel aan het team, ook familieleden zijn welkom. Wendy van Lierop, teamlid, vertelt: "Kanker raakt iedereen, vandaar dat de directie heeft aangegeven dat deelname aan SamenLoop voor Hoop niet ophoudt bij de collega's van ons kantoor. Door dit breder te trekken hopen wij met veel mensen aan de start te verschijnen in juni."

Daphne: "We hebben een aantal acties bedacht zodat er voor ieder wat wils is. Het verkopen van kaarsenzakken valt daaronder, omdat dat een laagdrempelig initiatief is. Verder willen we – en dat vinden we zelf een erg leuke actie – met Valentijnsdag ontbijtjes gaan bezorgen in de omgeving van Son & Breugel. Toen ons kantoor laatst 15 jaar bestond hebben we dit als collega's voor de vennoten gedaan en zo is het idee ontstaan om dit nu voor het goede doel te gaan doen."

Dit Valentijns-ontbijtje(€15) voor twee personen kun je vóór 1 februari bestellen via info@dinkelberg-kuipers.nl.Het ontbijtje zal dan op zondag 14 februari door leden van team Dinkelberg & Kuipers bezorgd worden. Je kunt ervoor kiezen om het ontbijt anoniem te laten bezorgen, of dat uw naam op een kaartje bij het ontbijt wordt vermeld. Het is ook mogelijk om het ontbijt op Valentijnsdag op te komen halen bij het kantoor van Dinkelberg & Kuipers zodat u zelf uw partner, ouders of vrienden kunt verrassen.

"Ook verkopen we een doos met daarin zes flessen van een heerlijke wijn(€47,50). Aan geïnteresseerden de keuze of zij rosé, wit, rood of een combinatie hiervan willen. Deze actie komt tot stand in samenwerking met VANDENBELD Wines, een wijndomein in het zuidwesten van Frankrijk.''

"Onze collega waardeert onze inzet voor SamenLoop voor Hoop ontzettend en dat doet ons weer goed'', zegt Janneke tot slot.


Referendum 6 april

Moldavie, Georgië en de Oekraine willen zich aansluiten bij de EU. Door geen stijl en Burgercomité EU zijn meer dan 10.000 handtekeningen verzameld om een referendumprocedure hierover te laten starten. Dankzij Geen Stijl en Burgercomité EU komt er nu een referendum op 6 april en dus ook in Son en Breugel. Een mooie vorm van democratie om te horen wat de burger eigenlijk wil.

En zoals altijd is er nu al discussie over de manier waarop het referendum wordt uitgevoerd Veel gemeentes bieden voor het referendum minder mogelijkheden aan dan bij normale verkiezingen. Is dit willekeur of tegenwerking? Het houden van een referendum is ook voor gemeentes een kostbare zaak, maar wel een waaraan meegewerkt moet worden.
De invulling is dus per gemeente verschillend waar een gemeente tien stembureaus opent voor het referendum kan een andere gemeente beslissen om te kiezen voor slecht drie locaties.
De afweging van een de keuze moet hoe dan ook onderbouwd zijn. Omdat er in de gemeente Son en Breugel bij normale verkiezingen op tien locaties gestemd kan worden en tijdens het referendum op 6 april slecht op drie locaties roept dit natuurlijk vragen op.

De keuze om maar drie locaties te openen onderbouwt de gemeente Son en Breugel bij monde van de burgemeester Hans Gaillard als volgt: Er wordt ook voor de volgende reguliere verkiezingen (Tweede kamer 2017) bekeken of het aantal stembureaus, bij reguliere verkiezingen kan worden verminderd.
De keuze voor maar drie locaties (stembureaus) beschikbaar in Son en Breugel is gebaseerd op een te verwachten opkomst in onze gemeente. Tot deze conclusie is de gemeente Son en Breugel gekomen, op grond van de volgende motivatie: "In Nederland is meer dan 150 maal een referendum gehouden. Opkomstpercentages van meer dan 50% werden sinds 2000 vrijwel alleen maar behaald bij referenda rond herindelingen of als een referendum gecombineerd werd met een reguliere verkiezing. De opkomst bij referenda over andere onderwerpen en niet gecombineerd met andere verkiezingen is meestal veel lager. Het referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne staat verderaf van de dagelijkse leefwereld van onze inwoners, waardoor het college verwacht dat de opkomst beperkt zal zijn.
Ook van belang is het dat de stemming bij een referendum veel eenvoudiger is, waardoor de doorloopsnelheid groter zal zijn dan bij reguliere verkiezingen.
Overigens is het mogelijk om de capaciteit op de drie locaties aan te passen, als in de voorbereiding blijkt dat de verwachting over de deelname aan het referendum wijzigt.

Het belangrijkste van het referendum is dat u als burger de mogelijkheid hebt om een stem te laten horen, en of dit nu op drie of tien locaties kan dat mag toch niet de reden zijn om het niet te doen."

De MooiSonenBreugelkrant wenst u veel wijsheid op 6 april.

Afbeelding