Honderden toeschouwers bij het gemeentehuis
Honderden toeschouwers bij het gemeentehuis Foto: Rob Nijmeijer

Huldiging winnaar Dakar Gerard de Rooij

Voor de tweede keer viel de eer te beurt aan Gerard de Rooij en zijn team na de overwinning in de Dakar rally. Voor Son en Breugel een reden om hem een mooie ontvangst te bezorgen.

Door: Henriette van Berkel

Een kleurrijk versierd Gemeentehuis, muziek van de Bloaskaken en een plein dat langzaam vol stroomt met toch wel overwegend mannen. Dat is het beeld op zaterdag 23 januari, zo rond 15.00 uur. Het team arriveert per touringcar. Het wachten is op Gerard de Rooij. Volkomen onverwacht arriveert hij op een bierwagen van Bavaria met daarvoor 6 prachtig opgetuigde paarden.

Wethouder Frencken ontvangt hem, zijn team en zijn gezin hartelijk en roemt in zijn welkomstwoord de sportiviteit van het dorp. Omdat een wereldkampioen, zoals hij zegt, voor hem een stapje te hoog is, geeft hij het woord aan de burgemeester. Hans Gaillard spreekt ook zijn bewondering uit voor het 51 leden tellende team dat die 9000 km door Argentinië heeft afgelegd met dit prachtige resultaat: 4 Trucks in de top 10 en 3 in de top 5. Hij spreekt zijn trots uit voor onze dorpsgenoot en komt met een lauwerkrans, ofwel een "krutjeskrans" als bewijs hiervan.

Vriendenglas
Na een fotomoment is het woord aan Broos Swinkels van Bavaria. Hij verrast Gerard de Rooij en Ton van Genugten na zijn felicitaties met een zgn. Vriendenglas: een immens grote uitvoering van een bierglas, waarin voldoende gerstenat zit voor het hele team. De eerste slok wordt genomen, maar het leegdrinken wordt nog maar even uitgesteld. Want de volgende spreker dient zich aan: Rob Verschuren. Deze heeft op zijn geheel eigen wijze, die de meesten van ons van hem kennen, een aantal vragen voor Gerard. Zoals de vraag waaraan een autocoureur moet voldoen, en worden de banden inderdaad elke dag verwisseld? 160 Banden gingen er mee, slechts 2 zijn er stuk gegaan.

Op de vraag of Gerard het niet moeilijk vond om zijn gezin achter te laten, geeft Gerard een nuchter antwoord: "Daar moet ik niet bij stil staan, dus dat doe ik dan ook maar niet". Ook zegt Gerard dat hij en zijn vader, die vroeger ook de rally eens won, totaal verschillend zijn. Als Rob vraagt of hij het ermee eens zal zijn als zijn vrouw in de toekomst zoon Jan zal verbieden om mee te rijden, komt er een hartgrondig "nee"! Dus een opvolger is niet uitgesloten.

Gerard benadrukt nogmaals hoe belangrijk het hele team is, en benoemt daarin ook de catering die door Paul van der Vleuten tijdens de hele rit is verzorgd waardoor de conditie van de deelnemers op peil bleef. Als afsluiting van deze huldiging werd de champagne ontkurkt en over het aanwezige publiek uitgespoten en maakte het team zich op voor de Meet & Greet in de feesttent op het Kerkplein waar door velen gebruik van werd gemaakt. Honderden toeschouwers hebben in een feestelijke sfeer laten zien dat ze trots zijn op deze dorpsgenoot!


Vriendenglas voor Ton van Genugten en Gerard de Root
Het bijna complete team De Rooy op het bordes