Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Sons Kamerkoor jubileert grandioos

Ik heb wel eens gelezen dat Bach geen muziek schreef om te behagen, maar dat hij componeerde om God te eren. Toch weet ik zeker dat het publiek in een bomvolle Genovevakerk, afgelopen zondag 12 november heeft genoten van de vertolking van Jesu, meine Freude door het Sons Kamerkoor.

Door: Arjen Strik

Het Sons kamerkoor zingt Saffier en gaf daarmee aan haar 45 jarig jubileum te vieren. We werden welkom geheten door de voorzitter Annemiek Hol. Zij gaf aan bijzonder verrast te zijn door zoveel belangstelling. "Heerlijk voor ons koor om te zingen voor een volle kerk." Het werd een feestelijk concert waarbij men liet horen in die jaren uitgegroeid te zijn tot een kwalitatief hoogstaand kamerkoor, dat op een overtuigende en ingetogen wijze haar programma bracht.

Eén subtiel instrument, geweldige koorzang
Onder de bevlogen leiding van de veelzijdige dirigent Marie-Astrid Vermaas klonkt het koor als één subtiel instrument; gedisciplineerd, loupezuiver en glashelder in de vele meerstemmige partijen. Het concert werd geopend door Axel Wenstedt, die op het prachtige hoofdorgel van deze sfeervolle kerk het publiek in de juiste stemming bracht. Daarna liet het Sons Kamerkoor in een zestal composities een staaltje van haar kunnen zien, of beter gezegd horen. Fantastisch ingetogen gezongen, niks op aan te merken. Wat betreft de repertoirekeuze had ik persoonlijk liever wat meer afwisseling gehad, die je nieuwsgierig maakt naar de genoemde ambities van het koor. Na een intermezzo, waar we door het orgel en het barokensemble alvast 'gebachatilliseerd' werden, trok het Sons Kamerkoor alle registers open en klonk in de mooie akoestiek van de Genovevakerk het Motet van Bach.

Muzikale preek om van te smullen
Zijn motet is een muzikale preek. Jesu meine Freude is één van de weinige motetten die van Bach bewaard zijn gebleven. Uniek is dat het niet voor twee koren, maar voor één vijfstemmig koor is geschreven en dat het gaat om een liedtekst, gecombineerd met een bijbeltekst: enkele verzen uit Paulus brief aan de Romeinen.
Een geweldige vijfstemmige uitvoering door het Sons kamerkoor. Met deze authentieke interpretatie wist het koor begeleid door de barokmusici bij het publiek de juiste snaar te raken. Onbewust versmolten we in de ruimte en voelden de spanning tussen het tijdelijke en het eeuwige. Hulde aan allen. Ik heb genoten! Maar dat gold ook voor het veelkoppige publiek, dat met een goed gevoel na afloop weer de druiligere herfst introk. Op naar het volgende jubileum of beter, het volgende concert.


Robotica in de Zorg

Lezing in de Bibliotheek in Son & Breugel. Robotica is een belangrijk thema. Niet alleen voor technische bedrijven, landbouw en middenstand.

Ook in de zorg wordt langzamerhand de Robotica zichtbaar. Nederland Leest heeft November 2017 uitgeroepen tot Robotica maand. Daarom staat ook in Bibliotheek Dommeldal deze maand Robotica centraal.

Robotica in de zorg
Fabrizio Greidanus komt op dinsdagavond 21 november, in de Bibliotheek in Son en Breugel praten over Robotica in de Zorg. Fabrizio is innovatiemanager Zuidzorg, waar hij leiding geeft aan de InnovatieWerkplaats. De medewerkers bekijken in deze werkplaats of en hoe de vele slimme apps, trackers en robots kunnen worden ingezet in de zorg. Want ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook mensen die thuis zorg nodig hebben, kunnen veel baat hebben bij innovaties. Een interessante lezing dus, voor senioren die er gebruik van willen maken en voor junioren en industrial designers die willen uitvinden. Maar zeker ook voor mantelzorgers en professionals die willen meedenken en meepraten.

(Daarna zijn er nog twee Robotica lezingen in vestiging Heeze: over Robotica in de sport, Di. 22 november en over Robotica in de ruimtevaart op Do.23 november).
Kaartjes

Voor alle lezingen zijn kaartjes te bestellen (met korting voor Biebleden) via www.bibliotheekdommeldal.nl , klik op Agenda& Kaartjes.


Afbeelding
Afbeelding