Afbeelding
Foto:

Son & Breugel gezond bezig!

Gezondheid vergroot de mogelijkheid van mensen om mee te kunnen doen in de samenleving. Omgekeerd is maatschappelijk actief zijn gezond. Naast onderwijs en betaald werk zijn vrijwilligerswerk en deelname aan het verenigingsleven de belangrijkste vormen van participatie.

Door: GGD Brabant-Zuidoost

Eind 2016 werden inwoners uit Son en Breugel in de leeftijd van 19 t/m 64 jaar en van 65 jaar en ouder middels een schriftelijke vragenlijst van de GGD Brabant-Zuidoost bevraagd over onder andere hun maatschappelijke activiteit.

Participatie en gezondheid versterken elkaar
Bij veel mensen zorgt vrijwilligerswerk voor zingeving en persoonlijke voldoening. Bovendien blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk verrichten, vaker positief zijn over hun ervaren gezondheid en zich vaker (heel) blij voelen. Ook zijn zij minder vaak eenzaam.
Dit geldt ook voor mensen die lid zijn van een vereniging. Deze samenhang tussen gezondheid en participatie werkt waarschijnlijk tweeledig. Enerzijds is het voor gezonde mensen eenvoudiger om deel te nemen aan sociale activiteiten. Anderzijds levert de deelname een positieve bijdrage aan de ervaren gezondheid en het welbevinden.

Veel inwoners van Son en Breugel staan voor elkaar klaar
Ruim 80% van de volwassenen en ruim 70% van de ouderen in Son en Breugel geeft aan iemand in de omgeving te hebben waarbij ze terecht kunnen met hun dagelijkse problemen. Een steun of toeverlaat hoeft niet per definitie dichtbij te wonen. In de praktijk blijkt dat wel vaak het geval te zijn. Ruim driekwart van de volwassen en ouderen in Son en Breugel is van mening dat de mensen in hun buurt elkaar helpen. Circa 80% van de volwassenen zegt zelf af en toe iets voor de buren te doen.

Meerderheid inwoners Son en Breugel lid van een (sport)vereniging
Het deelnemen aan een vereniging of club is in Son en Breugel de meest populaire vorm van participatie. Van alle volwassenen in Son en Breugel is 59% lid van een vereniging of club, waarvan 47% lid van een sportvereniging of club. Bij de ouderen vanaf 65 jaar heeft 74% een verenigingslidmaatschap, waarvan 37% lid van een sportvereniging of club. Dit is aanzienlijk meer dan het gemiddelde in Zuidoost-Brabant.

Drie op de tien inwoners van Son en Breugel doet vrijwilligerswerk
In toenemende mate wordt op burgers een beroep gedaan om op vrijwillige basis een bijdrage te leveren aan de samenleving. Circa drie op de tien volwassenen en ouderen in Son en Breugel verricht vrijwilligerswerk. Dit ligt in lijn met het gemiddelde in Zuidoost-Brabant. Bij de ouderen lijkt het aandeel vrijwilligers toe te nemen. Belangrijk aandachtspunt is de extra belasting die mensen bij vrijwilligerswerk kunnen ervaren, veelal in combinatie met een betaalde baan of de zorg voor gezinsleden. Vaak is een gebrek aan tijd de belangrijkste drempel om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast geeft een deel aan de eigen tijd liever aan andere zaken te besteden.

Kijk voor meer informatie over de gezondheid van de inwoners uit Son & Breugel op www.GGDkompas.nl


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding