Afbeelding
Foto: gemeente Son en Breugel

Een Harlekijn
moet goed ontbijten

Ook in Son en Breugel deden de basisscholen mee aan het Nationaal schoolontbijt. Basisschool De Harlekijn had Burgemeester Hans Gaillard uitgenodigd voor deze gezamenlijke ochtendmaaltijd. De kinderen uit groep 6 hadden een gezond ontbijtje op hun tafeltje staan verzorgd door Plus supermarkt Marcel en Jeannette Verhoeven.

Door: Hennie van Hagen

Waarom hebben we geen bioscoop?
De burgemeester zat voor de klas en begon zijn verhaal en vertelde waarom het zo belangrijk was om een goed en gezond ontbijt te nuttigen voordat ze 's ochtends naar school gaan. De leerlingen luisterden aandachtig naar zijn verhaal. Maar al snel gingen vingertjes omhoog om vragen te stellen aan de Burgemeester. Dat ze vragen mochten stellen was van te voren afgesproken en sommige kinderen lieten deze kans niet aan zich voorbij gaan. Er kwamen vragen zoals: Waarom is er geen bioscoop in Son en Breugel; Waarom is er geen ziekenhuis of een universiteit in Son en Breugel en waarom wil de burgemeester geen stad bouwen? Zoals een goed politicus betaamt kwam hij met duidelijke antwoorden. Op een vraag van een kind: "Wat doet een burgemeester eigenlijk?", moest er toch even nagedacht worden. Maar ook hierover kwam een duidelijke uitleg en was de vragensteller tevreden. Ook werden er ideeën aangedragen voor veranderingen in het dorp. De burgemeester gaf aan dat er een jeugdgemeenteraad is en daar zouden ze hun bedenksels kunnen voorleggen. Al met al ontstond er een spontane discussie tijdens het ontbijt, over van alles en nog wat. Dat smaakt naar meer.

Het Nationaal Schoolontbijt
Het Nationaal schoolontbijt werd van 6 tot 10 november georganiseerd voor bijna 3000 basisscholen voor meer dan een half miljoen kinderen in zo'n 350 gemeentes. Het Nationaal Schoolontbijt is 14 jaar geleden ontstaan, uit een idee van een handvol bakkers, die zagen dat steeds meer kinderen het ontbijt oversloegen en zo ongezond aan de dag begonnen. Met steun van verschillende supermarktketens en bakkers is dit uitgegroeid tot een landelijk gebeuren, met in vele gemeentes een ontbijt met de burgemeester. De bedoeling is dat de kinderen en zeker ook hun ouders, van het Nationaal Schoolontbijt weer wat opgestoken hebben en waarom een goed en vooral gezond ontbijt zo belangrijk is om de leerprestaties te verhogen.

Jeugdcultuurfonds
De burgemeester had nog een verrassing en hij "betaalde" voor zijn ontbijt een symbolisch bedrag van 250 euro, bestemd voor het Jeugdcultuurfonds. Een mooi gebaar ter afsluiting van dit ontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt is een goed initiatief om kinderen bewust te maken van een goed en gezond ontbijt. Dit jaar was het thema 'Gezond ontbijten is geen kunst!'. Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven.


Afbeelding