Jubileumtochten 50 jaar OLAT

Wandelsportvereniging OLAT bestaat in november 50 jaar. De vereniging is op 23 november 1967 opgericht in Olland, een kerkdorp van Sint-Oedenrode, onder de naam Ollandse Lange Afstand Tippelaars. De vereniging legde zich in eerste instantie toe op het wandelen van langere afstanden. Al spoedig kwamen echter ook de recreatieve afstanden aan bod met de jaarlijks terugkerende winterseries. Werd in het verleden in Nederland voornamelijk in groepen en op verharde ondergrond gewandeld, OLAT zocht van af het begin de onverharde paden op en creëerde daarmee voor de wandelaars een natuurbeleving.

Degenen die vaker met OLAT wandelen weten dat modder en water geen belemmering zijn om van een mooie wandeling te kunnen genieten. Dit wordt niet bewust opgezocht, maar kan wel op ons pad komen in het winterseizoen met allerlei weersinvloeden. Inmiddels is OLAT, veruit de grootse wandelvereniging in Oost-Brabant, een begrip in wandelland, zeker in Brabant, maar ook in de rest van het land en zelfs in het buitenland. OLAT staat voor kwaliteit, mooie wandelingen in steeds andere gebieden en gezelligheid en daar komen altijd veel wandelaars op af. OLAT wil dit jubileum vieren met wandelend Nederland en organiseert in het weekend van vrijdag 17 t/m zondag 19 november haar jubileumtochten. Iedereen is daarvoor van harte uitgenodigd. OLAT heeft dit weekend voor iedereen een passende wandeling met mogelijkheden van 10 tot 110 km en veel afstanden daar tussenin.

De startlocatie Natuurpoort De Vresselse Hut ligt in het Brabantse Nationaal Landschap Het Groene Woud. Daar kunt u volop genieten van een authentiek cultuurlandschap, eigen aan de Meierij en noordoostelijk Brabant. De wandelroutes worden uitgezet in het mooie meanderende Dommeldal en verder langs akkers en weilanden door het fraaie populierenlandschap waar deze streek zo bekend om is. Deze omgeving kent verder prachtige natuurgebieden met loof- en naaldbossen, vennen en mooie kleine heidevelden. Denk daarbij aan het Vressels Bos, Hazenputten, Moerkuilen, De Geelders, Diependaal, Ruweeuwsels, Molenheide, Gerwensche Heide en Geeneindsche Heide.

Lange afstanden
Op vrijdag 17 november start de 80 en 110 km, waarvan het laatste gedeelte over het relatief zware onverharde parcours van de overige jubileumtochten zal gaan. Een sportieve uitdaging waarvoor zich al 292 deelnemers hebben aangemeld. Als eerbetoon aan het kerkdorp waar alles begon, lopen beide routes door Olland. Verder wandelt men in een grote lus rondom Sint-Oedenrode.

Recreatieve afstanden
Op zowel zaterdag 18 november als zondag 19 november kan iedereen meedoen aan de wandeltochten over 10, 15, 20, 30 of 40 km. De wandeltocht van 50 km wordt alleen op zaterdag aangeboden. Meedoen op beide dagen is ook mogelijk daar de routes beide dagen verschillend zijn. Op zaterdag wordt er richting Sint-Oedenrode/Olland gewandeld en op zondag richting Lieshout/Nuenen. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De 50 en 40 km tot 09.00 uur, de 30 km tot 10.00 uur en de 20, 15 en 10 km tot 12.30 uur. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie, behalve de 50 km die moeten om 19.00 uur weer terug zijn. Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en café-rustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Op verzoek kan een GPS-route worden toegezonden; zie hiervoor de website.
Voor degenen die met het Openbaar Vervoer komen (lijn 156 en 157 Arriva) is er een vervoerservice vanaf het Raadhuisplein in Son en Breugel naar de Vresselse Hut en vice versa

De startlocatie voor alle jubileumtochten is:
Natuurpoort De Vresselse Hut
Vresselseweg 33 5491 PA Nijnsel/Sint-Oedenrode

Inschrijfgeld 50 Eurocent
Het inschrijfgeld is vastgesteld op een speciale jubileumprijs van 50 Eurocent (1 eurocent voor ieder jaar dat OLAT bestaat) voor iedereen op alle recreatieve afstanden. Dit is inclusief verzorging bij de wagenrustposten, wandelboeksticker en stempel. Voor de lange afstanden gelden afwijkende tarieven; zie hiervoor de website.
Informatie
Joop Wesseling 06-53909953
e-mail: dagtochten@olat.nl Website: www.olat.nl