Afbeelding
Foto:

Keuze ontwerp Kunst op de rotondes bekend


Son en Breugel wordt op vier belangrijke invalswegen gesierd door een rotonde. Door het Stakenburgfonds is een project opgezet om deze rotondes de komende jaren te verfraaien met een blijvend kunstwerk. Zo heten we iedere passant een warm welkom in ons mooie dorp.

Voor de eerste twee rotondes die worden aangepakt (Kometenlaan in Breugel en Boslaan in Son) zijn vijf ontwerpen door de jury voor verdere beoordeling geselecteerd:

Gezichtsuitdrukking (Stefanie Nooijen)
Glazen zuil (Jeanne Melief)
Schemerlamp (Annelies Schoth en Anne Huddleston Släter)
Descending Liberation (Senna van Lieshout)
Doorkijkje (Theo Coenen)

Deze ontwerpen zijn in oktober en november in het gemeentehuis geëxposeerd. Door het publiek kon op de ontwerpen worden gestemd. Middels dit rapport brengen we u op de hoogte van de uitslag van de stemming en van de definitieve keuze van de werkgroep Rotondekunst.

Uitslag van de stemming
In totaal hebben bijna 800 mensen hun stem uitgebracht. Iedereen kon drie voorkeuren aangeven. Dit resulteerde in ruim 1250 stemmen. Doordat er ook gevraagd is naar de postcode van iedere stemmer, kan er onderscheid gemaakt worden tussen de voorkeur van inwoners van Son en Breugel, de voorkeur van mensen buiten Son en Breugel en de voorkeur vanuit het totaal van alle stemmen. Dit geeft het volgende stemmingsresultaat:

Oordeel van de jury
Uit de stemming blijkt dat het publiek een duidelijke voorkeur voor het ontwerp Descending Liberation heeft. Zowel bij de totale stemming als de stemmen van de inwoners van Son en Breugel komt dit ontwerp op de eerste plaats. De jury gaat hierin mee en heeft besloten Descending Liberation voor uitvoering te selecteren.
Over de tweede favoriet zijn de stemmingsresultaten verdeeld. In het totaaloverzicht van de stemmen is het verschil tussen Doorkijkje en Schemerlamp zeer klein. De werkgroep heeft daarom nader gekeken naar de stemmen van de inwoners van Son en Breugel. De winnende ontwerpen worden straks immers in hun directe leefomgeving uitgevoerd. Uit de stemmen van de inwoners van Son en Breugel blijkt duidelijk dat het ontwerp 'Schemerlamp' favoriet is. De werkgroep besluit daarom dat Schemerlamp als tweede voor uitvoering in aanmerking komt.

Beoordeelde aspecten
Naast de uitslag van de stemming zijn nog drie aspecten meegenomen in de afweging om te komen tot een besluit. Per winnend ontwerp wordt de score op deze aspecten toegelicht.

Descending Liberation
Link met het thema: Het ontwerp toont een duidelijke link met het thema bevrijding, door te verwijzen naar de operatie Market Garden. Voor iedere inwoner en passant is dit, mits op de hoogte van de geschiedenis, een goed herkenbaar beeld. Dit is belangrijk, aangezien het ontwerp in de openbare ruimte wordt geplaatst en door iedereen gezien kan worden. Daarnaast is de toekomst verwerkt door het uitbeelden van een (jong) meisje.
Uitvoerbaarheid: Het ontwerp kan op verschillende manieren worden uitgevoerd en dit behoeft nadere uitwerking. Het is met name de vraag hoe het ontwerp voldoende stevig gemaakt kan worden en wat dit gaat betekenen voor de uitstraling ervan. Afhankelijk van de uitwerking hiervan zou kunnen worden overwogen dit ontwerp elders in het dorp te plaatsen.
Inpassing in de omgeving: Het ontwerp is redelijk 'transparant', waardoor het niet op een negatieve manier aandacht vraagt van weggebruikers. Het ontwerp is het meest geschikt om te plaatsen op de rotonde bij de Kometenlaan, waar niet al te veel (hoog) groen staat. Afhankelijk van de uitkomsten van de uitvoerbaarheid kan ook een andere plaats wenselijk zijn.

Schemerlamp
Link met het thema: Een originele invalshoek, door bevrijding te relateren aan thuiskomen. De lampenkamp symboliseert daarnaast een kooi met gaten, waaruit het vogeltje is kunnen ontsnappen.
Uitvoerbaarheid: De wijzen waarop het ontwerp kan worden uitgevoerd zijn door de ontwerpers onderzocht, dit lijkt goed haalbaar.
Inpassing in de omgeving: Het ontwerp is specifiek gemaakt voor de rotonde aan de Boslaan, en maakt gebruik van het huidige groen. Dat betekent dat een groot deel van het momenteel aanwezige groen aldaar behouden kan blijven. Dit sluit aan bij de wens van een aantal inwoners, om geen groen te verwijderen voor het plaatsen van een kunstwerk.

Uiteraard waardeert de werkgroep Rotondekunst ook de overige onderwerpen. We bedanken iedereen hartelijk die op hun wijze betrokkenheid met het project hebben getoond. Tenslotte danken we alle kunstenaars die een ontwerp hebben ingezonden. We zien uit naar de volgende ronde en nodigen ieder van harte uit een ontwerp voor de volgende twee rotondes in te zenden. Meer informatie vindt u op de website van het Stakenburgfonds: stakenburgfonds.nl

De jury namens de projectgroep Kunst op de rotondes:
Imke Segers        Stakenburgfonds Son en Breugel
Brigit Hulsman        Stakenburgfonds Son en Breugel
Hans Werner        Kunstvereniging Ars Longa


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding