Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Over stijl kun je twisten maar over inhoud gaat de raad
Een gesprek met scheidend wethouder Visser

"Het is genoeg geweest", zei wethouder Robert Visser (Dorpsbelang) tijdens de bekendmaking van zijn voortijdig stoppen als wethouder van de gemeente Son en Breugel op dinsdag 24 oktober jl. Hij doelde hiermee op de stemmingmakerij en verdachtmakingen die hem de laatste tijd ten deel vielen. Deze waren dusdanig dat de wethouder na 7 jaar en 8 maanden het voor gezien houdt en zijn functie neerlegd per 1 december, vier maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Door: Adrie Neervoort

Karaktermoord en verdachtmakerijen
Dorpsbelang-fractievoorzitter Elly Brocken, zei in dezelfde bijeenkomst: " Wat hier gebeurd is, kan ik alleen maar typeren als karaktermoord". Bij zijn uitleg over de sfeer en verdachtmakingen noemde Visser onder andere het regelmatig uitgescholden worden; het op de man spelen tijdens discussies die over de inhoud gingen; bedreigingen via facebook 'dat hij moest hangen'. "Het is een emmer die langzaam overloopt. Op een gegeven moment gaat het alleen over je persoonlijk functioneren zodat een discussie op de inhoud niet meer mogelijk is", aldus Visser.

MFA, een hoofdpijndossier
"Ik ben best wel wat gewend en loop zeker niet weg voor een felle discussie, maar de manier waarop de discussie nu schijnbaar gevoerd mag en kan worden is niet die van mij," vertelt de wethouder in een gesprek dat we onlangs met hem voerden. De laatste tijd is de naam van Robert Visser vooral gekoppeld aan de MFA (Multi Functionele Accommodatie) en de sloop van de kerk. Een hoofdpijn dossier van de gemeente Son en Breugel, dat eigenlijk al tientallen jaren loopt. Waar de voorstanders van het MFA het graag hebben over een gebouw dat de inwoners bij elkaar brengt en het dorp levendig maakt, vinden de tegenstanders dat de MFA de inwoners uit elkaar drijft en het dorp naar de rand van de afgrond brengt en dit alles komt door wethouder Visser.
                                                                                
Een wethouder heeft een uitvoerende taak
Wethouder Visser geeft aan de emotie en de strijd voor het behoud van de kerk te begrijpen. Maar licht toe: "Let wel, een wethouder heeft een uitvoerende taak, hij voert uit wat de raad in meerderheid besluit. Dus het besluit over de MFA en het slopen van de kerk is niet door mij als wethouder genomen. Ik voer het besluit alleen maar uit en natuurlijk heb ik mijn eigen stijl om het gewenste doel te bereiken."
Daarbij merkt hij nog maar eens voor de duidelijkheid op: "Dat niet de gemeente maar het bisdom de kerk wil slopen, de gemeente Son en Breugel wil alleen de grond onder de kerk."

Gemeente moet aan het roer blijven
Waarom vragen we? "Omdat een stuk grond van een dergelijke omvang en strategische ligging niet in handen mag vallen van een andere partij of projectontwikkelaar. Dit alles doen we zodat de gemeente aan het roer blijft als het gaat om de ontwikkeling van ons centrum. Alle onderhandelingen waren en zijn daar altijd op gericht geweest. Ook de hele procedure rondom de aanbesteding en het ontwerp van de MFA hebben op de gebruikelijke en al vaker toegepaste manier plaats gevonden." Hij versterkt dit met een voorbeeld: "Alle nieuwe gebouwen inclusief diverse appartementen en scholen in Son en Breugel zijn op deze manier tot stand gekomen."

Wellicht had ik het anders moeten aanpakken
Robert Visser geeft aan nog steeds achter de besluiten en de uitvoering wat betreft de MFA en de sloop van de Sint Petrus Bandenkerk te staan. Achteraf gezien denkt hij dat de gelopen weg anders had gekund. "Ik had wellicht meer vooraf de opinie moeten opzoeken." Na bijna 8 jaar stapt de wethouder op. Hij vertelt geen spijt te hebben van zijn beslissing en kijkt terug op velen mooie projecten in de gemeente waar hij aan mee heeft mogen werken. Hij noemt noemt enkele behaalde resultaten op: " het duurzaamheidsbeleid, de ontwikkeling en beveiliging van Ekkersrijt, de ontwikkeling van het Sonnuispark, herinrichting Nieuwstaart, de uitrol van nieuwe fiets- en wandelpaden in Son en Breugel, het ontwikkelen van een milieuvisie in samenwerking met landelijke en regionale overheden."

Een gedreven wethouder met zijn eigen stijl
De tegenstanders van de werkwijze van Robert Visser roemen hem zeker niet om wat hij in het verleden heeft bereikt maar rekenen hem af op de MFA en de sloop van de kerk. Maar er zijn veel inwoners van Son en Breugel die ondanks de MFA en de sloop van de kerk positief zijn over het functioneren van de wethouder en de dingen die bereikt zijn.
Een gedreven wethouder, met zijn eigen stijl neemt om niet politieke redenen afscheid van de politiek. Sterker nog hij geeft in het gesprek aan dat hij geheel zal verdwijnen van het politieke toneel, maar doet dat zeker niet teleurgesteld. Robert Visser stopt omdat de stemmingmakerij en beschuldigen en bedreigingen hem niet meer koud laten. "Werken in een politieke cultuur zoals deze, dat wil en kan ik eenvoudig niet".

Opvolger Eef van Turnhout krijgt moeilijke klus
Inmiddels is de opvolger van Robert Vissers bekend. Eef van Turnhout volgt hem op als wethouder tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Van Turnhout is net als Robert Visser lid van Dorpsbelang en staat ook achter een nieuw te bouwen MFA en sloop van de huidige kerk. Hij krijgt een niet te benijden klus.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding