Bart Kempenaar en Wendy Kempenaar-Van Dorst
Bart Kempenaar en Wendy Kempenaar-Van Dorst Foto: Wil Feijen

Breugel kan ook bruisen zonder De Krommenhoek

De gemeente heeft bruisende plannen voor het centrum van Breugel. Op de informatieavond van 25 oktober jl. was er veel bijval voor het plan. Het plan behelst ook een verhuizing van basisschool De Krommen Hoek, waar veel ouders het niet mee eens zijn. In de prachtig gelegen school sprak ik met drie bezorgde ouders: Bart Kempenaar, Wendy van Dorst-Kempenaar en Angela Zuurbier.

Door: Lucas van As

De Krommen Hoek is idyllisch gelegen, 'verscholen' tussen het groen. Tegenover de school is een groot grasveld waar de kinderen kunnen spelen, het Hertenkamp en de Sonse bergen zijn ook binnen handbereik. Het is een heerlijk groene, rustige omgeving waar kinderen echt tot rust komen. Dat is ook de reden dat Bart en Wendy voor De Krommen Hoek gekozen hebben. Ze zijn bepaald niet de enigen!

De Krommen Hoek verbindt
De Krommen Hoek verbindt Son en Breugel, geeft Angela aan. Dat blijkt ook uit het feit dat bijna 30% van de leerlingen uit de verjongende wijk Breeakker komt, een wijk die in Son ligt.

De locatie van De Krommen Hoek is echt uniek, zeggen Angela, Bart en Wendy. 'Je vindt nergens een vergelijkbare locatie, met zoveel groen en ruimte er omheen', zegt Wendy. Voor de meeste ouders is de keuze voor De Krommen Hoek een heel bewuste. 'De kinderen zijn al de hele dag bezig met leren, dat is al intensief genoeg. We hebben bewust gekozen voor een school met veel groen. Groen zorgt voor ontspanning, dat missen we in het nieuwe plan', geeft Angela aan. 'Er is wel een parkje vlakbij de nieuwe locatie, maar er is geen garantie dat het parkje blijft', vult Angela aan.

Niet alleen de kinderen gaan met plezier naar school, de ouders ook. 'Ik geniet zelf ook, als ik zie hoe mijn kinderen het naar hun zin hebben', zegt Bart. Soms kost het moeite de kinderen mee naar huis te krijgen.

Echte dorpsschool
Er is veel saamhorigheid tussen de ouders, er is veel onderling contact. Vrijwel allemaal hebben ze gekozen voor De Krommen Hoek vanwege de rustige, groene ligging en de andere faciliteiten. 'Kinderen leren het beste in een omgeving waar ze zich fijn voelen!, zeggen de drie. Het Hertenkamp is vlakbij, vaak gaan ouders met hun kinderen nog even langs. 'Er heerst een gemoedelijke, saamhorige sfeer rond de school', zegt Bart. 'Het heeft alles van een echte dorpsschool', vult Wendy aan.

Wat de ouders dwars zit, is dat de nieuwe locatie niet ook rustig en groen is, maar juist veel prikkels kent. Daar komt bij dat de brief die de ouders kregen meer voelde als een mededeling dan als een vraag wat de ouders ervan zouden vinden. 'Waar is de inspraak voor de ouders, waarom is niet gevraagd waarom de ouders voor De Krommen Hoek gekozen hebben?' vraagt Bart zich af. Noch de gemeente, noch PlatOO, de overkoepelende organisatie waar De Krommen Hoek sinds twee jaar onder valt, hebben de ouders geraadpleegd.

Bruisen zonder Verhuizen
De ouders vinden de plannen voor Breugel Bruist prima, daar gaat het niet om. Wat hun betreft gaan de plannen door, maar dan zonder een verhuizing van De Krommen Hoek. Het gebouw op de huidige locatie kan misschien nog acht jaar mee. Eventuele nieuwbouw of renovatie op de huidige locatie zou de voorkeur hebben van de ouders, die zich verenigd hebben in 'Bruisen zonder Verhuizen'. De groep heeft een eigen website: http://www.bruisenzonderverhuizen.nl/ en een facebook pagina: www.facebook.com/bruisenzonder/

Op 28 november staat 'Breugel Bruist' op de agenda van de gemeenteraadsvergadering, 'Bruisen zonder verhuizen' zal daarbij aanwezig zijn met zoveel mogelijk mensen, om hun geluid te laten horen.


Afbeelding