Intocht Sinterklaas

Piet , Piet en nog eens Piet , dat was er te horen uit de mondjes van heel veel kinderen tijdens de intocht van Sinterklaas zondag 19 november in Son en Breugel. De kinderen renden met rode wangetjes achter de Pieten aan , met de handjes open voor de pepernoten ….sommige hadden er zelfs een speciale zak voor meegebracht .

Door: Hennie van Hagen

Onder een mooi zonnetje werd Sinterklaas door heel veel vaders , moeders, opa's , oma's en heel veel kinderen ingehaald bij zijn aankomst met zijn boot. Het was er hartstikke druk…Er kwamen drie boten aan gevaren , op een boot stond Sinterklaas met enkele Pieten en op een andere boot stonden nog meer Pieten . En er was een hele grote kadoboot , maar Sinterklaas vertelde de kinderen later, dat al zijn kadootjes weg waren gespoeld in Dokkum, waar hij een dag eerder aangekomen was. De kinderen werden er stil van. Terwijl de kinderen liedjes zongen , stapte Sinterklaas van de boot en werden er vele handjes geschud. Daarna klom hij op zijn paard en trok , met de harmonie voorop, richting het Gemeente huis.

De zwarte Pieten renden rond met hun zakken snoepgoed achtervolgd door de kinderen , maar de allerkleinste werden zeker niet vergeten . Op het Gemeente huis werd hij welkom geheten door burgemeester Gaillard . Ook hier was het een hele drukte van belang en er werden luid Sinterklaasliedjes gezongen onder aanmoediging van de Spreek Piet.
De burgemeester heette Sinterklaas van harte welkom en zei dat hij erg blij was dat Sinterklaas ook dit jaar weer tijd had om naar Son en Breugel te komen . En ook zei hij tegen de Sint , hoeveel mensen er van de harmonie er wel niet waren.! Maar Sinterklaas onderbrak de burgemeester met de woorden…burgemeester , de Sint komt niet voor de harmonie, maar voor de kinderen , ja daar werd hij wel even stil van. Zoals verteld, de kadootjes waren weg , maar boven op het gemeentehuis lag een hele grote doos. Maar hoe moet die naar beneden ..??

De Pieten probeerden het eerst met een ladder , maar die was veel te kort ,daarna klommen ze boven op elkaar , maar ook dat lukte niet. Plotseling kreeg Sinterklaas een idee en vroeg aan de burgemeester of hij zijn telefoon mocht lenen en zei , ik ga uno..uno ..dos..bellen . 112 dus. Hij belde de brandweer op of die kon komen met een hele grote ladder. En dat wilden ze wel doen , het duurde wel erg lang voordat die kwam en de kinderen maar roepen…brandweer…brandweer , hierkomen ! En daar kwamen ze aan , 2 brandweerwagens met sirene , waarvan eentje met een hele grote ladder.
De dappere Piet Pedro ging mee omhoog om de doos van het dak te halen en dat lukte , alle kinderen blij en ze bedankten de brandweer mannen en de dappere Pedro. Nadat de doos bij Sinterklaas stond , riep Sinterklaas Marinus ( Mieske ) Merks naar voren. Er zat een cadeau in voor hem en hij kreeg dat omdat hij Sinterklaas al 40 jaar geholpen heeft in Son en Breugel. Nadat er nog wat gezongen werd ging Sinterklaas naar binnen met de woorden ; en nu gaan we naar binnen bisschopwijn drinken met de burgemeester.

Het was een mooie dag voor de kinderen die met blosjes op de wangen naar huis gingen. Ook dit jaar heeft het comitë weer gezorgd voor een mooie en goed georganiseerde intocht.