Afbeelding
Foto:

Zuid Nederlandse edelsmeedkunstenaars
bij galerie `t Kunsthuys

De Zuid Nederlandse Edelsmeedkunstenaars, een veelzijdige, groep ambachtelijk geschoolde vakmensen met grote liefde voor het edelmetaal, zijn te gast bij galerie `t Kunsthuys gevestigd op Park Historia aan de Sonseweg 39 in Best.

Bijzondere sieraden en objecten tonen de edelsmeden, gecreëerd vanuit hun fascinatie, die het werken met de boeiende en veelzijdige eigenschappen die de metalen, platina, goud, zilver of edelstaal met zich mee brengen. De ver "beeld" ing, ondersteund door beheersing van de vele technieken alsmede de passie voor het smids vak, die deze kunstenaars eigen is, resulteert in unieke pronkstukken.

Vaardig hanteren zij hun specifieke gereedschappen, waarbij zij keer op keer de uitdaging aan gaan om hun inspiratie te "vertalen" naar beeld. Het nog altijd mysterieuze vuur, verantwoordelijk voor verschijningsvorm en staat van zijn, van het materiaal, maakt dagelijks deel uit van hun werk. Genieten bij het zien van opspattende goud fonteintjes, die glinsteren in het werklicht, tijdens frees werkzaamheden, staan in groot contrast met adembenemende spanning van moeilijke handgrepen, die bij zetwerk nodig zijn.

Door ontwikkeling en ervaring, heeft iedereen van de ZNE, in zijn eigen atelier, afzonderlijk, een eigen stijl ontwikkelt. Deze "handtekening" komt duidelijk naar voren bij het bezichtigen van de diverse vitrine kasten. Gevoed door de afzonderlijke individuen en de werking van de vereniging is er een mooie cohesie ontstaan.

Zoals iedere kunstenaar, kunnen ook deze creatieve smeden zich gelukkig prijzen, dat zij in staat zijn hun bron aan te boren. Het zijn verrassende ontwerpers, vormgevers en uitvoerders, werken grenzen verleggend en ijverig aan nieuwe uitdagingen. Meesterschap is hun deel, bewust en blijvend verlangend naar verdere specialisatie, het toepassen van nieuwe technieken en leren beheersen van nieuwe machines, hun pad.

Wij stellen ze graag even aan u voor:

Rob Koenraads
smeed graag strakke sieraden van goud en zilver in combinatie met diamant. Een goede draagbaarheid is een belangrijke factor van zijn eigenzinnige kunst volle creaties.
Frans Seelen
heeft als goud en zilversmid een voorkeur voor het maken van bekers, schalen, bestek en draagbare sieraden. Met als grote inspiratie de natuur, de leidraad voor zijn werk.
Remy van Ulden
uitgedaagd door bijna onmogelijke vormen steeds weer op zoek naar de juiste technieken.
Gert Bonnema
als een vaardige smid vervormt hij edelstaal tot kunst objecten. Unieke oogstrelende prikkeling tot nadere beschouwing aandachtige zintuigen.
Ine van den Bercken
edel werk groeit in de handen van deze smid. Zij laat zich graag leiden door de vormen die het materiaal geven tijdens de verschillende fases van het smeden.

Geniet van de getoonde werken, met bezieling en liefde gemaakt.


Lezing Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (1955) is een Vlaams auteur. Ze studeerde Germaanse filologie in Leuven en promoveerde daar in 1986. Haar Nederlandstalige debuut in 1987 was een korte roman die haar een prijs opleverde. In 1993 volgden een nominatie voor de AKO Literatuurprijs voor Kerst en andere liefdesverhalen en de eerste Frans Kellendonkprijs voor haar hele oeuvre. In 1998 verscheen Taal zonder mij, een autobiografisch essay over haar overleden echtgenoot Herman de Coninck.
Hemmerechts schrijft romans, verhalen en essays. Ook heeft ze een aantal scenario's voor korte films geschreven. Rode draad in haar fictiewerk is het thema van het menselijk onvermogen. Ook maakt ze in haar boeken vrij veel plaats voor de beleving van de (vrouwelijke) seksualiteit.
De vrouw die de honden eten gaf (2014), geïnspireerd door de zaak Dutroux, deed in Vlaanderen veel stof opwaaien.
Haar meest recente roman dateert van 2015: Alles verandert.
Naast fictie schrijft Hemmerechts non-fictie, bijvoorbeeld Ann (2008), over een vrouw met chronische anorexia.
Hemmerechts was jaren actief als recensente voor Vrij Nederland, De Morgen, De Standaard en de Volkskrant.

Lezing Kristien Hemmerechts 9 februari 2018. De Knoptoren. Aanvang 20.00 uur.

De lezing wordt georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt en Boekhandel 't Paperas.
De prijs voor de kaartjes bedraagt € 10,00.
Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar bij Boekhandel 't Paperas, het VVV-kantoor en aan de kassa.