Afbeelding
Foto:

'Vruger waar alles bitter' in het Vestzaktheater

In Peelland steeds volle bak en een dankbaar publiek. Meestal in de meer intieme theaters, waar de fijnproevers van de podiumkunsten zich ophouden. Daar voelen Toon Maas, Hans van Gorp en Piet Snijders zich thuis; daar komen ze tot hun recht met 'Vruger waar alles bitter', hun verrassende theatervoorstelling in het Brabants.

De drie mannen uit Someren en Asten - jonge senioren - strijken zaterdag 25 november om 20.15 uur neer in het Vestzaktheater, Kerkstraat 2 in Son. Het driemanschap brengt er onder de noemer 'Brabants literair entertainment' een mix van eigen - en een kleine beetje andermans - werk.
'Vruger waar alles bitter' heeft niets van doen met vals sentiment en is geen typetjescabaret. De drie heren - die een paar jaar geleden de kar trokken bij Mistero, Brabantse Volksopera - zijn vooral zichzelf. Dit keer geen grootschalige voorstelling, rebelse volksmuziek en indrukwekkende decors, maar verfijnde bellettrie in een bescheiden setting.

De verhalen van Toon zijn beeldend, de liederen van Hans poëtisch en de gedichten van Piet ondeugend. Die kwalificaties zijn niet helemaal volledig en soms uitwisselbaar. Sommige teksten schuren of zijn confronterend.
Een vroege bezoeker schreef: 'Het programma is net 'n zak tumtum waar je met je ogen dicht een snoepje uit mag halen: welk kleurtje en vormpje komt er nu weer uit? En daarna mag je nog 'n snoepje pakken. En nog 'ns. De traktatie houdt maar aan'. Samenvattend: een avondje ontspannen genieten met drie 'echte Brabantse Mannen'.

'Vruger waar alles bitter', Brabants literair entertainment met Toon Maas, Hans van Gorp en Piet Snijders, zaterdag 25 november, 20.15 uur, Vestzaktheater, Kerkstraat 2, Son. Kaarten via www.vestzaktheaterson.nl.


Collecteweek in Son en Breugel

Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 27 november tot en met 2 december langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Steeds meer mensen doen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2016 kwamen meer dan honderdduizend mensen in aanraking met het Leger des Heils. Dat is bijna 20.000 meer dan het jaar daarvoor. Denk hierbij aan activiteiten als: kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening.

"Het wordt in Nederland steeds belangrijker naar elkaar om te kijken in de eigen buurt. Het Leger des Heils wil sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijden door actief aanwezig te zijn in wijken en buurten waar wekelijks activiteiten organiseren, stelt commissioner Hans van Vliet, commandant van het Leger des Heils in Nederland. "De deuren van buurtsteunpunten en kerkgebouwen staan voor iedereen open en wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd. Zo dragen we bij aan een menswaardig bestaan voor mensen in nood."

Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven ontvangt het Leger geen subsidie. Er is hulp nodig, zodat dit belangrijke werk door kan blijven gaan. Onder de noemer 'Samenleven doe je dus niet alleen', organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte.


Afbeelding