Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Nuenen kiest voor melk, maar was om brood gevraagd

Soms ga je naar de winkel met een door anderen gedicteerd boodschappen briefje, waarop slechts het type brood als keuze staat. In een extra raadsvergadering liet de raad van de gemeente Nuenen zich echter niks voorschrijven en dacht zelf nog iets in de melk te brokkelen te hebben.

Door: Arjen Strik

Heeft Nuenen nog de regie in eigen hand?
Donderdag 16 november jl. stond in een extra Raadsvergadering de toekomst van de gemeente Nuenen op de agenda. Al bijna twee jaar speelt de discussie in de raad over wie de beste partner is in de gewenste gemeentelijke herindeling of dat men kiest voor zelfstandigheid. Een keuze die in feite al 'overruled' is, want de provincie vindt een zelfstandige gemeente Nuenen geen optie meer en zal binnenkort zelf een keuze maken over de beste fusiepartner. Vandaar de enigszins dubieuze kop boven het artikel. Na een uitgebreide discussie werd duidelijk dat de raad op dit moment voor Nuenen geen noodzaak ziet om direct te fuseren met een van de beoogde fusiepartners: Eindhoven of Son en Breugel.

Nuenen hecht aan het dorpse karakter
De raad kiest voor zelfstandigheid en ziet een annexatie door Eindhoven niet zitten. Men hecht aan het dorpse karakter en de eigen identiteit van de gemeente. Men is van mening dat Nuenen een financieel gezonde gemeente is met voldoende bestuurlijke slagkracht, die het beste op eigen benen kan blijven staan. Mocht in de toekomst een fusiepartner afgewongen worden dan vindt men het 'plattelands' karakter van Son en Breugel beter bij Nuenen passen om een Brabants dorp te kunnen blijven. Wel wordt nadrukkelijk gekozen voor bestuurlijke samenwerking in de regio. Burgemeester Houben van Nuenen is blij dat de raad eindelijk een besluit heeft genomen. Hij wil zich verder niet uitspreken over de gemaakte keuze: "Ik voer uit wat de raad wil en moet dit besluit even op mij in laten werken."

Goede tijden, slechte tijden
Om het plaatje nog ingewikkelder te maken laten we weten dat Son en Breugel onlangs heeft besloten, om zelfstandig te willen blijven en voorlopig niet wil fuseren. De provincie lijkt ongeduldig te worden en heeft Nuenen onlangs een nieuw boodschappenlijstje gegeven waarop zij voor 10 januari de voor- en nadelen moet aangegeven over een samengaan met de beoogde fusiepartners Eindhoven of Son en Breugel. Het begint te lijken op een bestuurlijke soap, met waarschijnlijk nog veel drama. Nee, …het leven spaart de gemeentes niet.


De motor winterklaar maken

Nu de winter weer in aantocht is, zullen de meeste motorfietsen spoedig aan hun winterslaap beginnen. Hoogste tijd om je motor winterklaar te maken.

Een motor die een paar maanden wegkwijnt in een schuurtje gaat mankementen vertonen. Om dit te voorkomen zijn er een aantal punten die wat aandacht en onderhoud vragen.

Accu
Je motor houdt z'n winterslaap en ondertussen 'overlijdt' de accu. Haal de accu dus uit de motor wanneer deze niet in een warme stalling vertoeft. Inactiviteit lijd tot verlies van vermogen. De oplossing hiervoor is het gebruik van een druppellader. Doe dit nooit met een reguliere acculader. Deze geven te veel spanning af wat er voor zorgt dat de accu gaat koken en beschadigd raakt.

Banden
Nog steeds heerst onder veel motorrijders het idee dat de banden van je motor ei-vormig worden wanneer je een langere periode niet rijdt. Die paar maanden tijdens de winterstop zullen dus geen verschil maken. Zorg ervoor dat je banden op spanning zijn en stal je motor op de middenbok.

Brandstoftank
Tijdens de winterstop is roestvorming de grootste bedreiging voor je tank. Stal je motor daarom met een volle tank. Daarnaast is er in een volle tank minder ruimte voor verdamping, dit zorgt ervoor dat de brandstof in een betere conditie blijft. Gebruik een speciale toevoeging.

Ketting
Net als de brandstoftank is ook de ketting gevoelig voor de dreiging van roest. Maak de ketting daarom eerst schoon met kettingreiniger. Vervolgens is het voldoende om de ketting en tandwielen in te spuiten met kettingspray.

Koelvloeistof
Dit goedje beschermt de motor tegen inwendige corrosie en bevriezing van het motorblok. Het is daarom zeker de moeite waard om dit nog even te verversen voor de winterstop.

Olie
Tijdens het verbrandingsproces in de cilinders ontstaan er allerlei zuren en verbrandingsresten. Deze komen in de olie terecht en hebben tijdens de winterstop alle tijd om aan het binnenste van je motorblok te knagen. Dit is simpelweg te voorkomen door de olie te verversen voordat de motor aan z'n winterslaap begint. Vervang ook de oliefilter, daar blijft immer de grootste rommel in achter.

Zet je motor schoon, dus gepoetst weg. Je motor is nu helemaal klaar voor de winterstop, en begint over een paar maanden in goede conditie aan het nieuwe seizoen. Voor al deze producten en vakkundig advies kun je terecht bij je locale motordealer.


Afbeelding