Just Us
Just Us Foto:

Vocal group Just Us in La Sonnerie met 'An A Capella Christmas'

Just Us heeft een veelzijdige repertoire met enkel de stem als instrument, perfect a capella gezongen en gebracht met een vleugje humor. Naast de reguliere concerten brengt Just Us ook een sfeervolle Christmasspecial 'An A Capella Christmas'.

Op zondag 17 december in de kapelzaal van La Sonnerie, van 15.30 uur tot ca. 17.30 uur. De entree is gratis maar er wordt wel 'met de pet rond gegaan' in de vorm van een collectezak. U bepaalt dus zelf wat u het waard vindt!

Normaal gesproken worden er van tevoren of aan de zaal kaartjes verkocht. Ook in dit opzicht is het dan ook een echte 'Special'.

Just Us brengt muziek in de lijn van de Swingle singers, Real group, Pentatonix en OG3NE. Van klassiek tot pop, van ingetogen ballads tot big bands, Just Us zal u verrassen, met uw ogen dicht of op het puntje van uw stoel!
Door de close harmony arrangementen in een telkens wisselende setting zult u elk nummer intensief ervaren … dat is Vocal group Just Us!

Just Us bestaat al iets meer dan 30 jaar en is een toonaangevende groep die haar stempel heeft gedrukt op de vocale lichte muziek in Nederland. Vele prijzen, nationaal en international vielen haar ten deel.
De 14 zangers en zangeressen komen uit de regio Zuid Oost Brabant en Limburg en staan onder muzikale leiding van Angelo Smulders. Eén van de zangeressen komt uit ons eigen Son en Breugel, Erica Verschuren zingt al vanaf het begin in de groep.

Het zingen van a capella close harmony vergt intensieve samenwerking tussen de zangers en zangeressen en dat heeft er toe geleid dat Just Us tot een hechte groep is uitgegroeid. Ook de reizen naar ondermeer Ierland, Italië, Denemarken, Zuid-Korea en China hebben daar toe bijgedragen.

In de sfeervolle, in kerststijl gedecoreerde kapelzaal van La Sonnerie zult u genieten van verrassend repertoire en bekende pareltjes in een nieuw jasje en helemaal in de Christmasmood naar huis gaan ! Zondag 17 december, 15.30 uur.


Heren en onderdanen tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden

Terwijl wij bij vorsten vooral denken aan de koningen en koninginnen uit onze tijd hadden onze voorouders een paar eeuwen geleden veel meer te maken met hun 'plaatselijke' vorst, de heren en vrouwen van heerlijkheden en domeinen.

Een heerlijkheid of heerschap is een bestuursvorm voortkomend uit de feodale onderverdeling van het overheidsgezag in de middeleeuwen, het leenstelsel. In het begin van de middeleeuwen was er slechts een zwak staatsgezag: de hoogste vorst in rang, de leenheer, was afhankelijk van zijn leenmannen, die in ruil voor bepaalde rechten in een gebied (dominium) diensten leverden aan de vorst.

Het bezit van een heerlijkheid is iets anders dan het bezit van grond, het gaf de eigenaar slechts bepaalde rechten. Met 'heerlijkheid' werd het gebied aangeduid waar die rechten betrekking op hadden. Binnen de heerlijkheid was de heer gerechtigd om lokale overheidsdienaren en gezagsdragers (zoals een meier, baljuw of schout) te benoemen. Dit gold als een belangrijk recht.. aangezien dit inkomsten (uit rechtspleging en boetes) met zich meebracht.
Van de elfde tot de dertiende eeuw waren leenmannen nog afkomstig uit de adel en de ridderschap. Aan het einde van de middeleeuwen worden heerlijkheden vooral lucratieve bezittingen voor de gegoede stand, en kopen rijke burgers steeds meer heerlijkheden op als beleggingsobject.

De lezing schetst de verhoudingen tussen heren en hun onderdanen ten tijde van de republiek der Verenigde Nederlanden.
Het vertelt hoe nieuwe heren feestelijk werden ingehaald, maar ook over de willekeur waarmee ze hun heerlijkheid bestuurden. Over de relatie van heren met schout en schepenen, over rentmeesters die zichzelf schaamteloos verrijkten. Over hoe katholieke heren ook na de gewijzigde religieuze verhoudingen in hun rechten bleven gehandhaafd en vooral over hoe gewone mensen daar in hun dagelijks leven mee te maken hadden.

Anton Neggers
Anton Neggers, in 1959 in Boxtel geboren, is jurist, genealoog en regionaal historicus.
Hij is voorzitter van de afdeling Kempen- en Peelland van de Nederlandse Genealogische Vereniging, en van de Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot. Hij doet stamboomonderzoek naar Meierijse families, en publiceert over genealogie en regionale geschiedenis, over onderwerpen als het plaatselijk bestuur in de achttiende eeuw, de politieke reformatie en strafprocesrecht. Zijn artikelen verschenen onder andere in Campinia, de Brabantse Leeuw, Gens Nostra en InBrabant. In 2007 verscheen zijn boek Schelmen en Hontsvotten Werck, over de moord op de drossaard van Oirschot in 1735.

Heemkundekring Son en Breugel heeft Anton Neggers uitgenodigd om op woensdag 13 december aanstaande deze lezing te houden in De Zwaan in Son. De aanvang is 20.00 uur.

Voor leden van de Heemkundekring is de toegang gratis, van niet-leden zal een bijdrage van 2 euro worden gevraagd.