Willem Berkers met zijn boek Men Only
Willem Berkers met zijn boek Men Only Foto: Wil Feijen

MEN ONLY – een weerzinwekkend boek
Mannen! Behandel vrouwen gelijk!

Het nieuwe project van beeldend kunstenaar Willem Berkers uit Son en Breugel is een Wake-up call aan de man. Kunst gesigneerd en genummerd in boekvorm, met een oplage van 150 stuks. Een zwartboek, letterlijk en figuurlijk, dat alle mannen oproept de vrouw met respect te behandelen als gelijkwaardig medemens. Een stijgende verbazing die overging in een diepe verontwaardiging en boosheid vormden de drijfveren voor Willem Berkers om dit boek samen te stellen.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Een spiegel voor gedrag van de mannelijk soort
Willem geeft een toelichting op het ontstaan van het boek. : "In kranten en tijdschriften kunnen we elke dag lezen hoe mannen menen zich ten opzichte van vrouwen te mogen 'verhouden'. Vrouwen over de hele wereld worden stelselmatig gediscrimineerd, verkracht, misbruikt, vernederd, verminkt, onheus bejegend en gewelddadig onderdrukt door het 'sterke' geslacht. Over een periode van twee jaar heb ik berichten daarover uit de media verzameld en daar een boek van samengesteld. Het boek is alleen bestemd voor mannen." Willem heeft het boek overhandigd en verzonden over de hele wereld aan honderd mannelijke hoogwaardigheidsbekleders, politici, religieuze instanties, ambassades, mediamagnaten etc. "Deze mannen zijn in een positie om dit gedrag bij hun soortgenoten onder de aandacht te brengen. De mannelijke soort van de mensheid wordt hiermee een spiegel voorgehouden."

Het boek dat u niet uitleest!
Het is geen vrolijk boek, met opbeurende verhalen, dat je in één ruk uitleest, behaaglijk gezeten bij de haard. Ik begon vol goede moed, maar na een paar verhalen voelde ik een lichte walging. Maar ik was nieuwsgierig en zette door, maar al gauw schaamde ik me dat ik ook van de mannelijke soort was. Enkele titels ter illustratie: " Naakte meisjes ploegen voor regen, toppianiste vermoord, verkrachte vrouw krijgt maand celstraf, stiefdochter verkracht, explosieve meisjes, vrouwen krijgen minder loon dan mannen, gezien met andere man: executie! etc.. Gelukkig prijkte op het boekband: "het boek dat u niet uitleest.". In 170 fragmenten staat de onderdrukking van de vrouw door de man te lezen. In de handleiding beschrijft de kunstenaar: "Al lezend treft u op elke rechterpagina een door mij herschreven artikel, dat ik heb ontdaan van specifieke kenmerken zoal bijvoorbeeld het land waar de gebeurtenis plaatsvond of de religieuze omgeving." Als voorbeeld noemt Willem: "Bijvoorbeeld steniging is vervangen door vermoorden of ultra orthodoxen door mannen en het woord besnijdenis is vervangen door operatie, zonder een achtergrond van land en religie. Aan de achterzijde staat het originele artikel, met het verrassend effect dat blijkt dat vrouwenonderdrukking overal voortkomt.

De vrouw een gelijkwaardig medegenoot in ons mens zijn
Wat heb je met vrouwen? Willem vertelt: "Ik vind ze mooi en geheimzinnig. Even gelijkwaardig als de man. Religies geschreven door mannen, verpesten de positie en onderdrukken de vrouw. Ik vind dat we de vrouw met respect moeten behandelen. Daarom is het boek bedoeld als een spiegel voor en oproep aan alle mannen om te laten zien dat de vrouw geen gebruiksartikel is maar een gelijkwaardige medegenoot in ons mens zijn. Vandaar de titel: Men Only. Alleen mannen kunnen een verandering realiseren, het boek is voor hen bestemd. Het thema is ook in onze beschaving zeer actueel getuige de aandacht voor #meetoo en de vele verhalen over misbruik."

Signeersessie
Willem heeft nog ca 40 boeken voor de verkoop. Hij geeft een signeersessie op woensdag 3 januari van 14.00 tot 15.00 uur op het kantoor van de DeMooiSonenBreugelkrant Markt 2a In het centrum van Son en Breugel. De verkoop/signeersessie is alleen voor mannen. Het boek kost 20 Euro. Als deze 40 zijn verkocht hebben de kopers voor een derde bijgedragen aan dit kunstproject. Een weerzinwekkend boek dat helaas elk jaar weer opgesteld kan worden.


Prins Wim, Patty en Roy "snacken noar di fisje""

Prins Wim van Krutjegat, is misschien op dit moment de meest bekende persoon van Krutjesgat.

En bekende mensen helpen elkaar. Dus was onze Prins best bereidt om samen met Roy Donders en Patty Brard een hoofdrol te spelen in de nieuwste videoclip van de twee bekende Nederlanders.


Afbeelding