Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Ronald McDonald Challenge van start op Stokland

In alle vroegte kwam ik aan, het was nog rustig op basisschool De Stokland in Breugel, al waren diverse leerkrachten druk in de weer met de laatste voorbereidingen. Om 9.00 uur ging de Ronald McDonald Challenge van start, waarbij de leerlingen van groep 8 zich samen met leraar Nicky van Gerven en stagiair Irmy Keetels zich 24 uur lieten 'opsluiten' voor het goede doel.

Door: Lucas van As

Ze werden niet echt opgesloten, de leerlingen en Nicky en Irmy. Maar gedurende de 24 uur verlieten ze de school niet, en overnachten er zelfs. De jongens en de meisjes ieder in een eigen lokaal, dat wel.

Startschot
Als ook de laatste voorbereidingen klaar zijn, gaan de kinderen naar buiten waar het officiële 'startschot' gegeven zal worden. Netjes en ordelijk komen de kinderen de trap af, in een enkele rij, de rechterhand op de trapleuning. Het is een mooi gezicht! Nicky verzamelt zijn kinderen, voor ze naar buiten gaan doen ze samen een groeps 'yell': 'Wie zijn wij? Groep 8!', klinkt het enthousiast. De spirit zit er alvast goed in!

Dan is het zover, groep 8 gaat naar binnen en onder leiding van directeur Marianne van Lent wordt afgeteld. Vervolgens wordt de deur symbolisch op slot gedaan door twee vrijwilligers van het Ronald McDonald huis, die speciaal aanwezig waren: Jeanne Kantelberg en Marie-José Schoenmakers. Jeanne en Marie-José waren ook enthousiast over de actie van de kinderen van groep 8, ze hebben ook uitgelegd aan de kinderen hoe het reilt en zeilt in het Ronald McDonald huis. Zo hebben de kinderen ook een idee waar ze het voor doen!

Nicky van Gerven is de grote 'aanstichter' van deze actie, zijn gedrevenheid heeft er in belangrijke mate voor gezorgd dat er een dergelijk evenement tot stand is gekomen. Zonder afbreuk te willen doen aan alle anderen die er aan meegewerkt hebben. In dat kader is het leuk om te kunnen vermelden dat alle sponsoring lokaal is, veel lokale bedrijven hebben hun medewerking verleend.

Drukke dag
Het was overigens een drukke dag voor groep 8 en hun begeleiders. Ze hadden een vol programma voor de boeg, met allerlei activiteiten om geld op te halen. Er stond een bingo, een high tea, diverse workshops, een markt en een 'dance challenge' op de planning. In alle gevallen deden de kinderen de meeste dingen zelf. Zo hebben ze o.a. de bingokaarten zelf gemaakt, verkochten de kinderen de kaarten en presenteerden ze de bingo. Bij de workshops konden de kinderen o.a. leren koken of programmeren. Aan het eind van wat ongetwijfeld een lange, drukke dag geweest moet zijn, was er nog de 'dance challenge', waarbij de kinderen een uur lang moesten dansen zonder stil te staan. Reken maar dat ze goed geslapen zullen hebben!

Na de succesvolle actiedag van vorig schooljaar, waar de groepen met hun bedrijfjes geld hebben opgehaald voor Serious Request, wilde groep 8 ook dit jaar een uitdaging aangaan. Ze wilden graag een lokaal goed doel, de kinderen mochten uit een aantal opties kiezen. Daar is het Ronald McDonald huis in Veldhoven uitgekomen. In dit huis naast het ziekenhuis kunnen ouders van ernstig zieke kinderen verblijven, zodat deze kinderen niet alleen zijn.

Buiten de diverse challenges werden ook andere acties gestart, zo werden zoveel mogelijk lege statiegeldflessen opgehaald. Op 14 december stond de teller op bijna 3.000 flessen!

Volgens Jeanne Kantelberg vinden dit soort acties vooral in de kerstperiode plaats. Laten we hopen dat er volgend jaar weer zo'n evenement plaats zal vinden op De Stokland. Ik ben benieuwd welk goed doel er dan uitgekozen zal worden!


Afbeelding