Afbeelding
Foto: Gerard Scheepens

Lezerspodium

"Overvolle fietsenstallingen in Son"
Bij de bushaltes in de Hendrik Veenemanstraat /Rooyseweg is een groot tekort aan rekken.
Ik heb al een paar keer het verzoek aan de gemeente gedaan om er rekken bij te plaatsen. Zonder reactie en actie.!!
Veel fietsen moeten tegen bomen of los geplaatst worden, met de bekende gevolgen bij krachtige wind.
De (meestal) jongelui plaatsen de fietsen keurig in de rekken. Maar er is gewoon een groot tekort aan rekken doordeweeks.
Hopelijk bekijkt de gemeente deze foto ook en onderneemt nu wel een actie. Alvast bedankt namens de fiets eigenaren.
Gerard Scheepens


LezersPodium

Graag wil ik reageren op de brief van Mw Van Zeelst in het krantje van 13 dec. over de verkeerssituatie in Son en Breugel. Ik heb met haar gemeen dat ik me soms ook erger aan de "enorme grote hoeveelheid verkeer" die door het dorp rijdt. Echter, in tegenstelling tot Mw Van Zeelst, die zich opwindt over een lichtflits in haar achteruitkijkspiegel, ben ik vaak bang in het ziekenhuis te belanden door automobilisten die hun spiegel liever redden dan een fietser (mij) de benodigde ruimte te geven. Het is me op de Wilhelminalaan al een paar keer overkomen dat ik de weg afgedrukt wordt door een automobilist. En voor de goede orde: ik fiets vrijwel altijd alleen, dus niet met zijn drieën naast elkaar.

En ja, het klopt dat in Son en Breugel veel kruispunten zijn waar het verkeer van rechts voorrang heeft, dat is dan ook de Nederlandse verkeersregel, maar fietsers mogen van geluk spreken als ze die ook daadwerkelijk krijgen. Meestal wordt er niet eens naar rechts gekeken en rijdt men zonder in te houden door, en als de drukte het toelaat veel harder dan de toegestane 30 km/uur.

Naar mijn mening wordt het file- en veiligheidsprobleem grotendeels veroorzaakt door de enorme hoeveelheid forenzen, vrijwel altijd alleen in de auto, die een grote verkeersdruk legt op de krappe dorpsstraatjes. Als al die mensen zouden fietsen zou er niets aan de hand zijn op de straten in Son en Breugel. Ook Mw Van Zeelst, natuurlijk van harte welkom in ons dorp, heeft in feite de situatie verergerd door ook te gaan forenzen per auto.

Ik denk met plezier terug aan de periode toen de brug over de Dommel bij de Dommelstraat werd vervangen en dus gesloten was een paar jaar geleden. Toen kon je veilig door het dorp richting Eindhoven fietsen. Dat zou dus een oplossing zijn, of minder rigoureus, eenrichtingsverkeer voor een rijbaan voor auto's instellen en er naast een fietsstrook maken in de Veerstraat / Wilhelminalaan.

Jeroen van de Water